honey
|
Še jaz pristavim svoj piskrček: moji starši imajo 2 psa - enega majhnega in enega velikega. Z malim bi si upala tudi v center Ljubljane brez povodca. Zakaj? Ker je kuža star 13 let in še nikoli v življenju, če si mu rekel, da ne sme, ni stopil tudi koraka stran od tebe. Zato. Res pa je, da mu niti ne pustimo, da bi šel do kakšnih otrok ali drugih sprehajalcev, ravno zato, ker vemo, da se nekateri ljudje bojijo psov, pa čeprav je kakšno malo "ščene". Velikokrat sem že videla tudi v centru Ljubljane, da so imeli ljudje pse spuščene - brez povodca, ampak je kuža lepo hodil poleg njih in ni niti pogledal levo ali desno, pa ni važno, če je šel mimo pešec, kuža, kolesar ali karkoli. In jih razumem, ker vem, da zaupajo svojim psom. Tako, kot mi zaupamo našemu malemu. Ja, in tudi doma, ko je na dvorišču, na dveh straneh ni bilo ograje (oz. na eni je še vedno ni), pa ni šel nikoli čez mejo, pa ni važno, kdo ali kaj gre mimo. Še mačko napodi nazaj, če jo vidi, da se hoče iti potepat Tavečji je pa drug patron. Njega imamo pa v pesjaku in tudi, ko gremo na sprehod, ga imamo na povodcu - ravno zato smo kupili Flexi. Sicer ni napadalen do ljudi, ampak nikoli ne vemo, kaj ga lahko piči, je pa tudi ogromen pes in če ne drugega, se ga bi lahko kdo ustrašil, če bi začel pes dirkat proti njemu. Sploh otroci - ker na njih je pa čisto usekan. On bi se igral z njimi, valjal po tleh in se podil z njimi po travniku, samo žal se ne zaveda, da je prevelik za njih (če se postavi na zadnje tace je višji kot jaz, se pravi več kot 160 cm). Kar pa se tiče ketne, bom pa še tako povedala. Prvič se mi ne zdi človeško psa privezat na ketno, ker mu non-stop nekaj zateguje vrat (naša dva sta na dvorišču oz. v pesjaku vedno brez ovratnice), drugo je pa tudi to, da si pes uničuje hrbtenico (ali vrteenca) s tem, ko se na ketni zaganja. Poznam primer, ko so morali dati psa, ki je bil drugače popolnoma zdrav, pri 10 letih uspavati ravno zato, ker si je s tem, ko je bil celo življenje na ketni, tako poškodoval vretenca, da ni mogel tudi stati ne več. Zdaj pa malo razmislite, kje bo kuža.
|