Anonimen
|
Kaj,ko bi enkrat za spremembo kaj morskega na bazi rib? Za predjed: Hobotnica v solati Recept je preračunan za 2 osebi: Potrebujemo: Oljčno olje jabolčni ali vinski kis, lahko tudi sok limone ˝ kg očiđčene hobotnice Začimbe: Česen, peterđilj, sol, poper Trajanje: Priprava: 30 minut, če kupimo sveţe neočiđčene hobotnice Kuhanje: 30 minut Mariniraje: 15 minut Postopek: Hobotnico dobro operemo in očistimo, če smo kupili sveţe mehkuţce. Pazimo, da odstranimo tintno vrečko (vrečko s črnilom), kljun in oči. V kolikor smo kupili zmrznjeno hobotnico, potem ta procedura odpade. Hobotnico damo v hladno, nesoljeno vodo in jo zavremo. Pustimo da vre na zmernem ognju cca 30 minut. Hobotnica zakrkne, če jo kuhamo v slani vodi in ostane trda, oziroma se ne zmehča. Vsak dober dalmatinski »ribar« bo rekel, da je treba hobotnico po tistem, ko jo ujameđ ali kupiđ, tolči eno uro s kamnom, da se zmehča. To fazo priporočam, da preskočite, če to izvajate doma. Pa tudi na morju, če niste navduđeni za tako obliko rekreacije. Preverjeno deluje tudi neslana voda. Po 30 minutah poskusimo zapičiti vilico v hobotnice in s tem ugotavljamo ali je potrebno nadaljnje kuhanje. V kolikor imate samo en velik kos hobotnice, jo bo verjetno treba kuhati dlje, če je več manjđih, bodo hitreje kuhane. Hobotnico napičimo na vilico in jo prenesemo na leseno desko. Na deski hobotnico nareţemo na majhne kođčke. Kođčke stresemo v keramično posodo in dodamo sol, poper po okusu, česen in sveţ peterđilj ter najprej vinski ali jabolčni kis ter oljčno olje. Vse sestavine dobro premeđamo in počakamo 10-15 minut, da se okusi prepojijo, potem serviramo. Hobotnica v solati je primerna kot hladna predjed. Zraven lahko postreţemo polnozrnat kruh v leseni skledi, pregrnjeni z lanenim prtičkom, klekljano čipko ali navadnim karirastim prtičkom. V skrajni sili lahko uporabite papirnate prtičke, čeprav je potem morda sama gola skleda boljđa izbira. Kruh je najboljđi, ker lahko z njim popivnamo vse sokove solate, ki so izvrstni. V kolikor bi ţeleli bolj nasiten obrok, se poda zraven bodisi na vodi kuhan riţ, blitva s krompirjem ali krompirjeva solata oziroma oljnat krompir. Jed je dobrodođla predvsem poleti, ko nam bolj teknejo hladne jedi. Nato za glavno: Naprimer-Morska bomba http://kulinarika.net/recept.asp?ID=11349 In lahko tudi: Ocvrte sardele Sestavine: 60 dag sardel sol moka olje za cvrenje Priprava: Sardelam ostrgamo luske, nato jim odstranimo glavo in drob. To lahko naredimo tako, da primemo glavo in z njo vred potegnemo drobovino. Ribe operemo, osuđimo in osolimo. Povaljamo jih v moki in v vročem olju rumeno ocvremo. Cvremo jih na vsaki strani okoli 5 minut.Dober tek! Ali pa:Pečeni ribji kotleti. Pečeni ribji kotleti Sestavine: kotleti večjih rib: losos, tuna, mečarica, večje sladkovodne ribe sol limonin sok moka olje za pečenje Priprava: Kotlete na hitro oplaknemo, osolimo, pokapljamo z limono in povaljamo v moki. Poloţimo jih na segreto olje in počasi pečemo. Ko so pečeni na eni strani, jih previdno obrnemo in popečemo đe na drugi strani. Zraven postreţemo krompir, pire iz leče, rezance, kuhan in z oljem pokapljan brokoli ali z maslom zabeljene beluđe. Za konec pa: http://kulinarika.net/recept.asp?ID=11359
|