anci banci
|
pri dieti odpade česen, sicer ne vem zakaj točno možno da res vsebuje kar nekaj OH, drugače če ga ješ zaradi zdravja, kar nadaljuj... tukaj sem ti nekaj našla in skopirala kaj ima OH Ogljikove hidrate pridobivamo predvsem iz rastlin, ki rastejo iz zemlje (žita, zelenjava, stročnice in sadje) in mlečnih izdelkov, ki so edini pomembnejši vir ogljikovih hidratov živalskega izvora. Ogljikovi hidrati se delijo na tri tipe: sladkor, škrob in vlakna. Razvrstimo jih lahko v dve kategoriji, glede na način, kako jih telo prebavi. - Enostavni ogljikovi hidrati: Hidrati iz enostavnih sladkorjev. Enostavne ogljikove hidrate najdemo v mleku, sadju, nekateri zelenjavi in predelanih žitaricah. Najbolj običajen vir ogljikovih hidratov pa so sladkorji ki se jih uporablja pri procesiranju hranil sukroza, fruktoza, glukoza) - Kompleksni ogljikovi hidrati: Hidrati sestavljeni iz večjih verig enostavnih sladkorjev. V to skupino ponavadi sodijo škorbi in vlakna, saj jih telo dalj časa razgraja. Vlakna so tako kompleksna, da jih telo ne more razgraditi in gredo čez telo skoraj nespremenjena. Zaradi tega ne sproščajo kalorij, toda imajo pomembno vlogo pri čiščenju prebavnega trakta in še nekaj drugih zdravstvenih prednosti. Kompleksne ogljikove hidrate najdemo v žitih (kruh, kosmiči, testenine) ter v nekateri zelenjavi, kot je krompir in koruza. Nasveti: - v svojo prehrano vključite več kompleksnih kot enostavnih ogljikovih hidratov, ker imajo več vlaken in jih telo prebavi počasneje. - kompleksne hidrate iz škroba (krompir, beli riž, bel kruh, testenine) skušajte nadomestiti s kompleksnimi ogljikovimi hidrati, ki so minimalno predelani (polno zrnat kruh, polno zrnati kosmiči, polno zrnate testenine, stročnice ter rjav ali divji riž), ker imajo več vlaken. - Ko se odločite za enostavne ogljikove hidrate izberite surovo sadje ali zelenjavo (tudi zato ker so bogatejša z vlakni in se počasneje prebavijo) in mlečne izdelke z malo maščobami.
|