mama11
|
Velika Britanija - teža je bila naš velik problem, zato iskren in dobre živce. Najprej ti svetujem, da natančno preberi navodila, ki si jih dobila zraven zdravil - morajo biti navedeni tudi stranski učinki! Drugo, kar je - nobena formula (umetno mleko) se ne more primerjati z materinim, še posebej, če je otroček bolan. Jaz ji z mlekom obrišem učke, kadar so vneti in se v istem dnevu popravijo, enako, kadar ima mozoljčke ali se opraska, v istem dnevu vse izgine. Ne se smejat - meni se občasno na veki pojavijo ječmenčki in bolijo kot sam hudič. Si obrišem oko z mlekom in izginejo. Po nekaterih raziskavah je materino mleko zdravilno v primerih pljučnega raka; zame je čudežno. Nisem iz zdravstvene stroke, a moj iskren nasvet je, da vztrajaj pri dojenju. Mogoče se lahko obrneš še na La Leche League (www.dojenje.net je slovenska stran, gotovo imajo tudi britansko izpostavo, če ti je lažje). Lahko jim zastaviš vprašanja in dobiš odgovor na tvoje konkretno vprašanje. Minimum tedenskega pridobivanja teže je 110-115 g v obdobju do dopolnjenega 3. meseca, to je 450 g na teden. Tvoja je v skoraj 3 mesecih pridobila kilo in pol, kar je še vedno nad minimumom. Pri skoraj 3 mesečnem dojenčku lahko pri vaganju dosti vpliva tudi to, kako pogosto kaka (če na nekaj dni, je lahko takrat konkretna razlika, če se pred vaganjem pokaka). Napisala si, da izgublja težo - najbrž si se zmotila in hotela napisati, da jo počasi pridobiva. To je razlika. In še sem prav razumela, je v enem tednu dobila 400 g, potem pa v dveh tednih 130 g. To je sicer precejšnje nihanje, ampak še vedno bi bila v enem mesecu (to je v še dodatnem tednu) nad mesečnim minimumom. Moja je 1x v enem tednu dobila le 20 g, v drugem pa 290 g ... pa vedi. Skratka samo brez panike! Če je potrebno (npr. da zaradi zdravil res počasneje pridobiva na teži), jo pogosteje podoji (npr. če doslej na 3 ure, jo pristavi na 2,5 ure in bo dnevno imela dodaten obrok. Bi napisala še več, ampak se nam mudi, odhajamo na en rojstni dan. Zadnji nasvet - ne se sekirat, ker je slabo za mleko. S tvojo punčico bo vse v redu, tvoje mleko pa je kakovostno, tako kot je mleko vsake mamice. In vsaka mamica ga ima za svojega otroka dovolj, če je le dojenje dobro vzpostavljeno (kar pri vama je, če se že 3 mesece dojita) in če mamica poskrbi zase (dovolj počitka, kakovostne hrane in tekočine)! Nicolina - mislim, da pošiljanje po pošti ni najboljša ideja (steklo). Bomo v bližnji prihodnosti šli v Dolenjske Toplice. Ali bi ti bil problem skočiti do tja, ko bomo tam? Mislim, da ni daleč od Semiča.
|