mojsoncek
|
Mogoce lahko naredis zraven polpete ali pa stefani pacenko (ce imas dovolj casa). Pa se nekaj receptov, ce ti bodo kaj v pomoc - sicer niso vsi za brsticni ohrovt, ampak so pa za "ponucat ": OHROVTOV NARASTEK Z GOBAMI IN RIŽEM sestavine: 75 dag ohrovta sol 50 dag gob 6 dag masti 2 žlici sesekljane čebule 2 strta stroka česna 1 dl riža 3 dl juhe ali kropa sol poper jajčni preliv: 2 jajci 2 dl kisle smetane peteršilj muškatni orešček priprava: Ohrovt narežemo na prst široke rezance in ga kuhamo v osoljenem kropu 15 minut. Odcedimo. Gobe očistimo, na hitro operemo in narežemo na listke. Na masti spražimo čebulo, dodamo česen in gobe ter mešamo na zmerno vročem ognju, da se osuši sok. Vsujemo riž, mešamo 2 minuti in prilijemo 3 dl juhe ali kropa. Osolimo in popopramo. Na majhnem ognju dušimo 20 minut. Odstavimo. Ko se riž malo ohladi, primešamo več kot polovico jajčnega preliva, ki ga pripravimo tako, da razžvrkljamo jajca s smetano, peteršiljem in muškatnim oreščkom. V namazan pekač za narastke položimo polovico ohrovta, nanj razporedimo rižev nadev in prekrijemo z drugo polovico ohrovta. Prelijemo s preostalim jajčnim prelivom. Damo v pečico, razgreto na 1800 C, in pečemo 45 minut. Med pečenjem večkrat prilijemo zajemalko kropa. OHROVTOV NARASTEK Z MESOM sestavine: 80 dag ohrovta 40 dag mletega mesa, najbolje mešanega 1 žlica masti ali 3 žlice olja 2 žlici na kocke narezane slanine 3 žlice sesekljane čebule 3 stroki sesekljanega česna sol poper timijan juha za zalivanje jajčna smetana: 3 jajca 1 dl kisle smetane priprava: Ohrovt narežemo na prst široke rezance in ga kuhamo v osoljenem kropu 20 minut, nato ga odcedimo. Na maščobi pražimo slanino in čebulo, nato dodamo česen, mleto meso, sol, poper in timijan. Vse popražimo, nato počasi dušimo ter po potrebi prilivamo juho. Od časa do časa premešamo. Ko je meso mehko, dodamo odcejen ohrovt in vse premešamo. Jajca razžvrkljamo s smetano in jih primešamo ohrovtovi mesni mešanici. Naložimo jo v namazan pekač, damo v pečico in pečemo 40 minut pri 1800 C. OHROVT V KOZICI PO PRIMORSKO sestavine: 80 dag ohrovta 6 žlic oljčnega olja 3 stroki česna sol poper priprava: Ohrovt narežemo na kockice, ga operemo in skuhamo v osoljenem kropu. Na oljčnem olju popražimo strt česen, dodamo odcejen ohrovt in počasi pražimo 20-25 minut. Ohrovt popopramo in stalno mešamo. Tako pripravljen ohrovt lahko ponudimo skupaj z vročo polento. OHROVTOVE POLPETKE S KOSMIČI sestavine: 75 dag ohrovta 2 žlici sesekljane čebule 2 stroka sesekljanega česna 2-3 jajca sol poper 20 dag pirinih ali ovsenih kosmičev moka za oblikovanje polpet olje za pečenje priprava: Ohrovt narežemo na večje kose, operemo in kuhamo do mehkega, kar je okoli 30 minut. Nato ga odcedimo in zmiksamo. Zmiksan ohrovt, čebulo, česen, jajca, sol, poper in kosmiče damo v skledo ter dobro zmešamo. Na desko damo kupček moke. Ohrovtovo zmes jemljemo z žlico, jo polagamo na moko in oblikujemo polpetke. V ponvi na vročem olju pečemo polpete na vsaki strani 5-7 minut, da so rumenozapečene.
_____________________________
Vse kar smo, je posledica našega dosedanjega mišljenja (Buda)
|