*BellaLuna*
|
Janet ti bom jaz odgovorila, kako se psička navadi na sobno čistočo. Samo bo potrebno kar nekaj potrpljenja in vztrajnosti. Skratka psički je treba pokazat, da od nje želite, da lula le zunaj. To naredite tako, da jo vsakič, ko se polula in pokaka na travi, ful pohvalite, ji daste kakšen priboljšek in ste skratka ful veseli. Paziti morate, da jo dovolj pogosto vozite ven, da ji daste sploh možnost, da lula zunaj. Psički ponavadi opravljajo potrebo po vsakem hranjenju, pitju vode, igranju, žvečenju, spanju ... Zato jo takrat vedno nesite ven in z njo počakajte, da se polula oz. pokaka in seveda pohvalite. Kar se nočnega lulanja tiče, se morate zavedat, da majhen psiček ne more tako dolgo zadrževat urina, ker še ni sposoben. Zato ga je treba vsaj na nekaj ur vozit ven. Da pa boste vedeli, kdaj je to, je najboljše, da psički omejite prostor (lahko s kletko, ograjico)... Psički so po naravi precej čisti in se praviloma na ležišču nikoli ne podelajo, razen če ni sila in nimajo druge možnosti. Zato bodo, če jim omejimo prostor, postali zelo nemirni, ko jih bo kam tiščalo, in takrat pač vstaneš in neseš psičko ven. To je dejansko najbolj preverjen in delujoč način navajanja na čistočo, seveda pa zahteva doslednost (od vas da se razumemo). Mogoče moram še to dodat: nikoli se psa ne kaznuje, če se podela v stanovanju. To pa zato, ker pes niti ne ve, kaj je naredil narobe (tudi če mu tiščite gobček v iztrebek, tega ne poveže s tem, da bi moral potrebo opraviti zunaj) in drugič, ker morate psa najprej naučiti, kaj želite od njega. Morda za vsak slučaj raje zaščitite tla (mi smo imeli nekaj časa kar stare rjuhe po tleh), ker kakšen kiks se bo vseeno zgodil, ker boste enostavno prepozni, da bi psičko lahko pravočasno odnesli ven. Jaz sem svojo psičko navajala izključno po tem principu, s tem da ko sem bila čez dan doma, sem jo precej pogosto vozila ven in čakala, da je opravila svoje (ne samo po jedi ...) ampak tako nekje 1x-2x na uro (je lulala res ful pogosto), pa se je ful hitro navadila in znala "povedat" (s cviljenjem) da jo tišči. Učenje lulanja na papir ne priporočam, ker se v veliko primerih ne obnese. Poleg tega se zna zgoditi, da je pes potem ves zmešan, ker ne ve, kje naj lula (enkrat na travi, drugič na papirju ...). Poznam tudi primere, ko pes sploh ni hotel lulat na travi, ampak samo na papirju, ker se je naučil, da se lula na papir in na sprehodu sploh ni lulal ampak se je polulal, ko so prišli nazaj domov. Tako, da če učite s spapirjem, morate paziti, da papir precej hitro ukinete, drugače zna biti zmeden. Aja pa papir ne pride v poštev, če ne živite v pritličju. Upam, da sem kaj pomagala.
|