Anonimen
|
IZVIRNO SPOROČILO: nejcko Berem tole debato in se sprašujem, kako imate nekateri lahko tako omejene poglede na svet. Razumem, da vsak najprej izhaja iz sebe, ampak za tako omejenost pa mora biti človek prav talentiran, no Strinjam se, da je vsak človek v prvi vrsti odgovoren za lasten blagor, ampak na svetu je toliko ljudi, da se stvari pač ne da posploševati. Najprej moramo vedeti in razumeti, da je vsak človek unikat. Vsak človek je skupek neskončno mnogo dejavnikov, ki ga oblikujejo v to, kar je. Povsem isti genski material postavite v povsem drugačen čas ali okolje, pa zopet dobite unikat brez primere. In ta isti unikat postavite v neko novo situacijo in boste dobili zopet unikatno reakcijo ... nešteto kombinacij je možnih iz 6 mrd ljudi. Ampak nekateri nenehno trobite eno in isto, ker ste VI nekaj tako naredili, ker ste VI nekaj na tak način uspeli, ker ste VI nekaj na nek določen način uspeli. VI ste, mnogo drugih pač ni. So zato manj vredni? So zato leni? Si zato ne zaslužijo prostora pod soncem? In se kdaj vprašate, da so vsi ti "lenuhi", ki so namesto v šole šli za tekoči trak ali ceste pometat, pravzaprav VAM omogočili vaš študij? Namesto vas so 10 let plačevali davke, vam izpod riti so odnašali smeti, za vami so čistili wc-je, vam so omogočili, da ste sedeli v čistih učilnicah in opravljali vaše potrebe na šolah v čiste wc-je, da ste lahko zapisovali v zvezke in mape in ne na tablice, da ste se lahko pripeljali z busom v šolo, da ste lahko šli na malico ... Ste se kdaj vprašali, koliko je na svetu enega dela, ki ga namesto vaše šolane visokosti opravljajo drugi, da je (tudi) VAM lepše in lažje??? Očitno se ne, ker čim se boste enkrat kaj takega vprašali, boste vsem tem "lenuhom" lahko presneto hvaležni za to, da so "lenuhi". In mogoče jim boste po tridesetih ali petintridesetih letih garanja za vaš luksuz (ker sebi si ga s plačo težko privoščijo) namenili še kaj več kot le kozarec vode in skorjo kruha. V Ustavi in v Deklaraciji o človekovih pravicah piše, da ima vsak človek pravico do dostojanstva - in dostojanstvo se ne neha le pri enem obroku dnevno - ker vsako dostojanstvo raste premo sorazmerno z luksuzom družbe, v kateri posameznik živi. Večji je torej luksuz, več potrebuje posameznik za dostoj(a)n(stve)o življenje. In še nekaj o narcisoizmu vaše vrste (če sem jaz zmogel, lahko tudi drugi) - če bi tako gledali na to vsi znanstveniki, bi bili tudi vi zdaj globoko v riti. Ker bi komot en znanstvenik rekel: če sem bil jaz sposoben odkriti zdravilo zoper to in to, pa naj ga še tisti, ki jamra, da je bolan in zdravilo potrebuje. In doktor bi si zdravilo spravil v omarico - zase ... za hude čase! Bravo!!!!! Ob tem razmišljanju si upam komaj napisati tole: pri svojih 18 letih sem podpirala mojo generacijo, ki se zdaj ima kao da so nekaj več, ker imajo diplomo. Jaz pa 8 let delovne dobe, pa še na moj račun so študirali. Nekateri pa še zdaj vlečejooo in vlečejooo statuse. Ker za njih ni solidne službe, ker si gospoda želi delo v pisarni, ker imajo pač večjo izobrazbo kot jaz.
|