|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 2 [3]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: So vas starši vzgajali v samozavestne ose...
13.11.2007 19:01:29   
Gina
IZVIRNO SPOROČILO: karmy

Nekaj pa sem seveda tudi ugotovila v vaših zgodbah... da smo tiste, ki nismo imele bohve kakšne vzgoje, smo se same preživljale, in sami sebi bile v oporo, smo veliko bolj samostojne kot vrstnice, ki imajo starše, v pravem pomenu besede. Upam, da ostale ne zamerite, samo kakor tukaj vidim in vse kar jih jaz poznam, so odrasle/i v fantastične, samostojne osebe. user posted image

Eh, to pa ne vem, če bi se strinjala. Pri nas so stali za mano, vendar ne finančno niti ne na način zaščitništva. To ni sedanja moderna vzgoja, niti podobna ji ni. Sama sem začela delati 3x na teden po 8 ur pri 16. letih poleg srednje šole, zato, da sem imela za osnovne reči, kot so spodnje gate, najlonke, obleke, papir, žetone...za kupit si. Pri 22. letih sem se odselila v najemniško stanovanje, čisto sama, s svojim denarjem, s svojo organizacijo in tako naprej v vseh rečeh - prisiljena sem se bila znajti, kljub starševski ljubezni in privzgajanju samozavesti. Meni so pomagali s tem, da so me naredili odgovorno in sposobno se sama rihtat in zaupat vase. To je poleg ogromne ljubezni, ki so mi jo nudili daleč najpomembnejša stvar, ki so me je naučili. Samostojnost namreč.

(odgovor članu karmy)
Neposredna povezava do sporočila: 51
15.11.2007 21:45:16   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: karmy

Nekaj pa sem seveda tudi ugotovila v vaših zgodbah... da smo tiste, ki nismo imele bohve kakšne vzgoje, smo se same preživljale, in sami sebi bile v oporo, smo veliko bolj samostojne kot vrstnice, ki imajo starše, v pravem pomenu besede. Upam, da ostale ne zamerite, samo kakor tukaj vidim in vse kar jih jaz poznam, so odrasle/i v fantastične, samostojne osebe. user posted image

jah jaz mislim takole. moj mož je imel bolj nikakvo vzgojo kot ne. po OŠ so mu rekli (vključno s soc. delavko na šoli) da ni sposoben naredit 4 letne SŠ, čeprav je bil pravdober. in on se jevseeno hotel vpisat na 4 letno šolo, celo na oblikovno. pa mu mati ni pustila. tako je moral it na 3 letno strojno. seveda je bil odličen in je šel potem na plus 2. se pravi je že tu vrgel eno leto preč zaradi nesamozavesti matere. oče mu je umrl ko je bil na SŠ. potem po končani šoli je želel na fax pa je mati spet ven padla naj gre raje delat?? seveda je bil tiho in šel delat. za male pare, pa nočne pa vse živo čudnih služb. hvala bogu mu je najboljši kolega odprl oči, da bi lahko dobil penzijo po fotru in štipendijo če bi šel na fax, pa še denarja bi imel več kot v službi. pa je šel in  diplomiral prvi v klasu. spoznala sva se ko je bil v 1 letniku. mat ga še vedno ni podpirala. ko je prišel v našo familijo je pa doživel en popolnoma drug odnos. vzpodbujevalen, ti to zmoreš, v tebi je potencial, izkoristi ga odnos. in v 7 letih je iz tega zatiranega fanta ratalo to da je najprej diplomiral, vmes sva se še preselila na svoje, poročila, 2 otroka, hišo v 10 mesecih, zdaj zaključuje specializacijo, zamenjal službo kjer ga niso znali uporabi za tako kjer ga res scenijo, sedaj svetuje, predava, samozavest mu je zrasla ful. ampak njegova mati ga nikoli ne pohvali, vnuki je ne zanimajo, nikoli ne pride na obisk, ..brezveze v glavnem.

kaj sem hotla s tem povedat. ja ponavadi, če je oseba v sebi dovolj močna in ima nek cilj ki si ga res želi bo nikakva vzgoja doprinesla da se bo ta oseba lahko zelo znala postavt zase. če pa je a oseba bolj labilne sorte je pa taka vzgoja zanjo lahko pogubna. če pa ima oseba dobro vzgojo pa lahko iz nje če ima še sama cilj zelo veliko rata. lahko je pa malo bolj lene sorte brez ciljev tako kot sem bila svoje čase jaz potem te pa taka vzgoja vsaj nekam porine in če imaš mozek približno na nekem pravem mestu ti v nekem času svane da si ga sam nekje usral in prideš k sebi. recimo mene sta ful vzpodbujala kar se šole tiče. pa sem hotla na zdravstveno v lj pa me tut nista pustila. pa sem hotla pol na eno levo šolo, ker se mi enostavno ni dalo. v šoli sem bila zadnje 2 leti celo dobra. pa sta me tolk sforsirala da sem prišla na gimnazijo. po gimnaziji sem se vpisala na fax in hodila gledat na uro. ker se mi ni dalo učit. seveda sem zbluzila in visela doma, sama sebi sem šla na jetra. potem sem pa rekla nič bom šla pa delat in sem si najdla službo. pred tem sem delala preko študenta priložnostno. no šele potem ko sem spoznala junca in sva odšla na svoje sem bila v glavi dovolj zrela da sem se odločila da grem na fax. sej manjkajo mi še trije izpiti in diploma ampak tudi to bo. sva pa vmes naredila še marsikaj drugega tako da..se nimam kaj pritoževat.

ma zdaj sem ene flavze napisala malo zabluzila pa vseeno. kdorkoli te vzgaja se lahko sfižiš ali pa rataš super truper. le pogumno in pozitivno v novi dan! :)

(odgovor članu Gina)
  Neposredna povezava do sporočila: 52
16.11.2007 9:04:13   
Pobalami
Kaj se mi zdi čudno pri današnji mladini? To da 20 letnici mama piše prošnje za službo, da mladi ostajajo doma in se švercajo...Preprosto niso odgovorni sami zase.

Po mojem vzgojiš samozavestno osebo, ki se ceni in ve da je vse odvisno od nje, da se zna pobrati takrat ko je treba ne pa da zato v neskončnost krivi druge. Da se znaš pobrati in iti naprej brez pretirane patetike.

V prvi vrsti je pomembna ljubezen. Nato, da otroku pokažeš kaj je pomembno kaj je vrednota in da je zanjo odgovoren sam. kot je napisala Lara tudi mene so pustili ven, bila sem povsod ampak vedno sem vedela da sem za svoja dejanja odgovorna sama. Nisem imela stroge vzgoje, ni mi bilo potrebno pospravljati in umivati (kar še zdaj sovražim). Otroku ne smeš viset na vratu za učenje in se z njim učiti, ker se začne švercati in tako odgovornost prelaga na starše.

Tako približno so mene vzgajali kako bom pa jaz bomo pa še videli user posted image . edino kar se bojim pri sinu je da ne bo preveč pod vplivom vrstnikov ampak bo znal misliti s svojo glavo (zato ga je treba to nekako "naučiti"). ker ko se enkrat pojavi droga in pijača je konec.

Zelo pa občudujem ljudi, ki so sami postali to kar so in pri tem niso imeli ljubezni staršev. zato moraš biti res močna oseba.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 53
16.11.2007 9:06:01   
Pobalami
IZVIRNO SPOROČILO: Gina

To je poleg ogromne ljubezni, ki so mi jo nudili daleč najpomembnejša stvar, ki so me je naučili. Samostojnost namreč.

Ljubezen in samostojnost - zelo pomembno.

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 54
16.11.2007 16:52:23   
Stefka
No, pri nas je bilo nekako takole.

Smo štirje otroci, ko je bila najstarejša sestra stara 20, jaz 12, mlajša sestra 11 in brat 7 let, je mami umrla.

Svojega otroštva pred tem se spomnim kot enega samega norenja sem in tja, stalnega tarnanja, da nimamo denarja, da nimamo za hrano... Vem, da nam ni šlo super z njunima plačama, ampak da sem v tretjem razredu napisala prosti spis o stanju na maminem tekočem računu, ker da je toliko v minusu, da bo morala v zapor... user posted image

Spomnim se tega časa tudi kot ogromnih razlik med nami. Starejša sestra je bila tako in tako toliko starejša, da je živela svoje življenje, jaz sem bila vsa zakompleksana, mlajša sestra čudovita, lepa, krasno je risala, pela tako z občutkom, v glavnem bila je oh in sploh, da ne govorim o bratcu, ki je bil pa itak zakon, že samo zato, ker je bil najmlajši...

Jaz pa ena siva miš... tako nekako se spomnim otroštva do mamine smrti.

Po tem pa, ne rečem, da se oče ni trudil, se je. In to zelo. Glede na to, da je bil prej recimo bolj peti otrok kot oče, je res "mahal ručicama" kolikor je mogel. Pa ne preveč uspešno. Žal je spoznal eno žensko, ki ni bila preveč vesela, da ima otroke in se je nepretrgoma 10 let trudila, da bi se to v njunem življenju čim manj poznalo. Tako da smo, več ali manj, rasli sami. Kar se nam vsem tudi pozna, tako ali drugače.

Seveda z vsemi očetovimi paranojami. Kar je pomenilo, da jaz nisem za vsak slučaj smela ničesar in sem bila ena sama copata svojemu prvemu resnemu fantu. Pri svojih 18 letih, ko sva bila že dve leti par ni smel prespati pri meni.
Moj brat je pri 13 letih sredi tedna, vsak četrtek hodil v K4, da ne govorim, da še do danes, ko je star 25 let ni končal srednje šole... Ker je bil celo življenje revček, ker je rasel brez mame. user posted image

V glavnem, pri dvajsetih sem bila zakompleksana, zavrta, neizživeta in nesamozavestna persona nedoločljivega spola po videzu (saj veste, tiste raztegnjene dolge majice, da se ja ne bi videlo, da imam  joške)... Potem pa sem dobila nekaj lepih, "propisnih" lekcij. Pustil me je fant, s katerim sva živela skupaj, vmes, ko sva že delala na otročku, nisem vedela ali sem noseča ali ne, potem sem spoznala enega "monglna", sadističnega bivšega alkoholika, ki je bil 13 let starejši od mene in mi je eno leto grenil življenje... ampak sem skozi te lekcije spoznala kdo sem, kaj hočem od življenja in kaj je zame pomembno.

Danes, pri 30 lahko rečem, da sem naredila veliko. Končala sem faks (edina od otrok), imam svojo hišo (in kredite user posted image ), dva otroka, super moža in priženjeno familijo, predvsem pa vem, da sem ženska, imam se za privlačno žensko in v tem uživam. Kljub temu, da imam slabo službo, jo imam, iščem novo in se mi dogaja. Sprejemam izzive, ki mi jih prinaša življenje in hvatam krivine v pozitivnem smislu. Tako, da sem zadovoljna.

Z očetom se slišiva sem in tja, ker se mu tako in tako zdi, da je on svoje opravil, pa mu ne zamerim. Ker ne bi imela nič od tega. Tak pač je. Me včasih jezi in sem žalostna, da je tako, ker se tudi s sestrama razumem samo zato, ker nikoli ne rečem nič in neskončno pazim svoje besede, da ja ne bi bil kdo prizadet (ker onidve sta veeedno revici in vedno se jima godi krivica), zavoljo tega, da bi moji otroci vsaj poznali mojo družino, ampak se ne sekiram, če se ne vidimo tudi pol leta skupaj. Tako pač je in to sem sprejela.

Sem pa zadovoljna s sabo in s svojim življenjem. In to je po mojem največ. Ali so mi to dali starši pač ne vem. Je pa važno, da to imam.

(odgovor članu Pobalami)
Neposredna povezava do sporočila: 55
16.11.2007 18:13:28   
frutka_
user posted image STEFKAuser posted image

(odgovor članu Stefka)
Neposredna povezava do sporočila: 56
16.11.2007 18:50:02   
nejcko
Hmm, kaj pa vem, koliko so starši doprinesli k moji nesamozavesti. Se strinjam s tistimi, ki pravijo, da je človek "produkt" vsega skupaj - karakterja, vzgoje, okolja, časa ... veliko, pravzaprav največjo vlogo jaz osebno pripisujem karakterju.

Sama sem imela zelo lepo otroštvo, ljubeče starše, ki so mi nudili varnost, znali so mi prisluhniti, mogoče celo preveč, in kot zgled sta res delovna, poštena, samozavestna in močna človeka, sploh oče je  en tak blazno pozitiven človek, ki mi že celo življenje  predstavlja luč vsega dobrega in pozitivnega in vedno, vedno me je razumel, mi puščal, da hodim svojo pot. Mama je drugačna; prav tako zelo dobra, za naju z bratom in družino na sploh bi dala življenje, a je*** jo njen karakter. Blazno je namreč zaverovana v svoj prav, v to, da samo ona lahko reši svet, da bi se svet brez nje ustavil.
In potem sem tukaj jaz, ki sem bila čudna že kot otrokuser posted image . Od vega na svetu mi je vedno največ pomenil moj mir. Resnično nisem prenesla nikoli, da mi nekdo gnjavi, zato sem maminim pametovanjem vedno popustila, oče pa mi je itak vedno pustil, da sama orjem svojo njivo. Bleščeči uspehi bratrancev, sosedov in drugih me nikoli niso ganili, osebno sem bila vedno blazno zadovoljna s povprečjem in nobene spodbude in vlaganja staršev vame me niso kaj dosti tangirala. Miiiiiiiiiiiiiiiiiiir, to je vse, kar sem si vedno želela.
verjetno sta starša videla, da sem v tem svetu popolnoma izgubljena in sta me hotela zaščititi. Mama je itak kot vedno skrbela za vse, oče je pustil, da me življenje izuči ... Meni pa je bilo čisto fajn živeti v družinskem kokonu.  V zunanjem svetu pa sem se od nekdaj počutila tako tujo, samo, nevredno ...
No, zdaj sem nekje na poti k odraslosti ... samozavest počasi raste, ampak res počasi.

Na mojega brata, ki je karakterno moje čisto nasprotje, pa je skoraj identična vzgoja povsem drugače vplivala. On s samozavestjo nikoli ni imel problemov. On je vedno znal doseči svoj prav, milom ili silom, itak je na koncu vlekel samo profit oz. točno to, kar je hotel doseči.
No, tudi jaz sem vedno dosegla svoj mir, le svet okoli mene je preveč glasen user posted image

(odgovor članu frutka_)
Neposredna povezava do sporočila: 57
18.11.2007 20:48:54   
frutka_
Nejcko, se strinjam.
Skoraj enaka vzgoja, ima lahko čisto drug rezultat. Seveda so starši pomemben faktor, ampak ne smemo podcenjevati karakterja. Nekdo se bo pobral iz popolnega dreka in zaživel samostojno, drugi s polno ritjo vsega, pa je lahko večno nezadovoljen s svojim položajem, večno nesrečen,...

(odgovor članu nejcko)
Neposredna povezava do sporočila: 58
25.11.2007 20:45:28   
Anonimen
Muki, kot bi brala sebe.
Pri meni je oče umrl pri 12 letih. Ker je bil skozi kreg in vpitje sem mislila, da bo sedaj tega konec. Žal se je mati znesla name. Nikdar ni bilo dovolj dobro zanjo narejeno, bila sem "tamav", imena nisem imela. Imam starejšega brata "bog" in sestro "žensko".
Njene večne besede:
-boš vidv', kako boš jokala, ko mene ne bo
-boš vidv',(kadar sem ji kaj odgovorila)še v rit te bodo suvali
-pa kaj si bodo drugi mislili o meni
-pa kaj mi je ta h'd'b'c (hudobec) spet naredu-seveda jaz itd. itd...
Ker mi je dala vedeti, da je ona ena revca brez moža, da nimamo denarja (zame ga ni bilo) sem se ji čisto podredila in plesala, kot je ona želela. Želela sem ji, da ne bi imela problemov z menoj, ker že ona trpi, ker je sama, čeprav vem, da atija ni imela rada. Delala sem pa kot črnec, saj smo imeli kmetijo in nazadnje zbolela (dušenje, tresenje) kar je bilo za njo sramota.
Danes po končani triletni psihoanalizi sem se ji končno uprla pri dediščini, namreč od očeta sem podedovala nujni delež, kateremu se nočem odpovedati v korist bratu. Njene besede so:
-da ne bom vredna niti toliko, da bi kdo na mojem grobu sveče prižgal
-da ne bom imela sreče v življenju itd...
Samozavest. Komaj zdaj jo dobivam. Vedno ponižna, goltala besede, se ne upala nazaj nobenemu nič reči.
Lahko so dobesedno hodili po meni, bila sem predpražnik. Počasi se sestavljam nazaj.
Jaz vem, da sem naredila vse za najin odnos, ampak njej ne pomenim nič.
Vse tiste, ki ste se že prej uprle materi; vsaka vam čast. ŽIVITE IN PUSTITE ŽIVETI.
lp

(odgovor članu muki1)
  Neposredna povezava do sporočila: 59
25.11.2007 23:48:14   
Nasy
Ne, prej v nesamozavestno, polno dvomov vase, strahu pred vsemuser posted image

Vsak človek je zase svet- čuten, svetal in lep, kot zvezda na nebu!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Naši živahni deklici se je pridružil prvoaprilček :)

(odgovor članu hariba)
Neposredna povezava do sporočila: 60
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 2 [3]
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 2 [3]
Pojdi na:

Kako povečati možnosti za zanositev
To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah ...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Kam z otroki za noč čarovnic 2024?
Letos bodo noč čarovnic po Sloveniji zaznamovali številni dogodki za otroke, od zabavnih delavnic do strašljivih dogodiv...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

Za doječe matere.
пеперутка16

Malo čudno vprašanje, ampak me zanima, ali so doječe mamice poskusile svoje mleko?