Magi* -> RE: So vas starši vzgajali v samozavestne osebnosti? (11.11.2007 14:03:20)
|
IZVIRNO SPOROČILO: arielca V času pubertete sem mislila, da sem deležna najbolj katastrofalne vzgoje na svetu. Zdaj pa opažam, da sta mi privzgojila vrednote, ki jih cenim, da sta me vzgajala tako, da moram biti pravična in poštena, hkrati pa odločna pri stvareh, ki so mi pomembne. Samozavest? Do neke mere sta me vzgajala v to smer. Ampak za današnji svet zagotovo premalo. Največ samozavesti in odločnosti se je pri meni pojavilo po rojstvu moje hčerkice ... In kadar gre zanjo ali za tiste, ki jih imam rada, sem najbolj samozavestna in odločna. arielca, to si zelo lepo napisala. pri nas je bilo podobno, zelo podobno. z manjšimi dodatki. pri nas se je poznala dvojnost vzgoje ali, če hočete, "multikulturnost". tako imam včasih občutek, da gojim ambivalentna čustva do staršev: love and hate relationship. po eni strani nas je oče teral in klesal v neomajne in neustrašne osebnosti, po drugi nas je "gazil" in nam ni nič pustil. to dvoje pa ne gre skupaj. če hočeš otroka naučiti, da je samozavesten in odločen, mu pač moraš kaj tudi dovoliti, a ne? predvsem smo pa bile vse tri deležne neizmerne ljubezni in imele smo varen dom in kar je najpomembnejše: vemo, da se v ta dom vedno in kadarkoli lahko zatečemo, če nam bo v življenju hudo. če potegnem črto lahko zaključim, da sta kjlub vsemu naredila dobro delo. da bi nekomu ratalo 100% pri vzgoji pa itak ne verjamem.
|
|
|
|