mamuška
|
Vsem tistim puncam, ki se ubijate z mlekom, dojenjem in da ni mleka: jaz prvorojenca nisem niti 1 x dojila in tokrat sem imela blazen, ampak res blazen strah, da bo spet enako. Zahvaljujoč ENORMNI moralni in strokovni podpori punc iz laktarija LJ P smo zmagali Če kateri izkušnja kaj pomaga, jo bom skušala napisat. kot prvo - dat glavo na OFF in sploh ne gruntat, a melko je al ni. Nato je zelo zelo važno, da dete pristavljate vsaj prvih 6 (ŠEST!!!!) tednov strogo na 3 ure in po vsakem podoju še vsaj 5 min na vsaki dojki črpate. Ni važno, a kaj priteče ali ne, telo dobi signal "daj še!!" in počaaaaasi se produkcija povečuje. Sama imam ogromne dojke pa očitno malo mlečnih žlez, sprobala sem se od vakuumskih, električnih, ročnih črpalk, od aventa, od chicaa - na koncu sem pristala na Tommee Tippee črpalki in stekleničkah - meni je ta črpalka zakon. Je izredno učinkovita pa daleč najmanj "grize". Uporabljam jo tako za izpraznitev, ker naš škrat še vedno precej prej omaga, preden se zares naje, kot tudi za povečanje količine mleka. Vedite, da doba, da se mleko zares redno producira, traja kar 8 tednov. Jaz imam zdaj prvi teden - Dominik bo imle jutri 9 tednov - da je količina mleka konstantna. Prej mi je nihalo od 30 pa do 120 ml - če sem bila sama "pridna", jebilo mleka dovolj, čim sem zabušavala, je šlo rapidno dol. Torej redni podoji na 3 ure + 5 min črpanja = dovolj mleka. Ob tem je važno, da am okolica čimmanj skače po živcih, jaz spijem še prbl 1,5 l kompota in 1,5 l čaja za dojenje (galex), včasih pa mi celo uspe kake pol ure kje oddremat - to dela čudeže. Ne se zanašat na črpalko!!!! Nobena, niti najboljša črpalka ne potegne ven toliko, kot potegne ven otrok, ki se pravilno pristavi. Zato ne gledat na une mililitre, glejte otroka - če je sit, je dost, če še lačno zija, mu pač dodajate. Vam pa svetujem, da dodate samo toliko, da otrok ne tuli in ga raje spet prej pristavite, če vam le znese, pa četuid na 1,5-2 uri. Jaz v deževnih dneh, ko ni za ven, stalno pristavljam, ko je sonce in smo več zunaj, pač vzamem s sabo stekleničko in ga ob vsakem obroku pošteno nahranim, da je pol 3-4 ure mir, vmes si pa črpam, kar ni ravno enostavno, pa se že nekako zorganiziram. Ker imam nedonošenčka, ki so mu zamenjali kri, mi je dojenje res zelo pomembno. Črpam tudi ponoči, takrat sicer bolj na 4-5 ur, pa vseeno bolje, kot nič. Mleka imam toliko, da prehranim otročka, pa še vsak dan si dam cca 150 ml v skrinjo za "hude čase". Ker prvič nisme imela v celem dnevu niti 20 ml, vam lahko garantiram, da tale način deluje, kajti zdaj naberem preko 120 ml na vsak obrok. Dajte si čas in imejte potrpljenje same s sabo!