Raho
|
Prebiram vaše odgovore in si mislim svoje... Nasmiham predvsem zaradi tega, ker ene pišete kar tja v en dan neka dejstva, pa sploh ne temeljijo na neki dokazljivi osnovi, druge pa mešate neke podatke in potem pride ven vse drugo, samo dejstvo ne... Torej. Sem bivša kadilka. V prvi nosečnosti sem kadila, saj sem zanosila kot verižna kadilka po 17 letih kajenja (na dan sem pokadila 2 škatli rdečega Marlboroja). Grozljivka. Cigarete pa so mi dišale še bolj kot prej. Ampak sem eno škatlo takoj ukinila in prešaltala na Marlboro light. Po dveh mesecih sem bila na 10 cigaretah Marlboroja light (z veliko muko), ki sem jih zamenjala za Marlboro ultra light in potem za Davidoff slim white (0,1 mg nikotina) - tudi 10 cigaret na dan. Potem sem začela zmanjševati število pokajenih cigaret. Na koncu sem pokadila 3 na dan, tisti dan, ko sem rodila pa sem nehala kaditi. Rodila pa sem 10 dni čez rok, naš fant je tehtal 4410 gramov. Ni kazal nobenega znaka odvisnosti, posteljico pa sem imela ocenjeno z 2. Ko sem ginekologinjo in pediatrinjo povprašala, kako to, sta mi obe, ena neodvisno od druge odgovorili, da se s kajenjem sicer poveča tveganje, nikakor pa kajenje neposredno ne vpliva na plod. Se pravi, da je kajenje eden od dejavnikov, ki negativno vplivajo na razvoj ploda (sicer je ginekologinja rekla, da je večje tveganje za zarodek kot za plod kasneje, saj pri plodu vpliva na težo in na kalcinacijo posteljice, pri zarodku pa tudi na razvoj organov), vendar pa ni edini, zato se zagovarja dejstvo, da gre za škodljive vplive, nikakor pa ne podpirajo tistega, ko v nekih kvazi modernih revijah piše, da kajenje vpliva. Ne, kajenje poveča tveganje (in res, v vsaki strokovni literaturi je zapisano, da kajenje poveča tveganje in ne da kajenje vpliva). Čez 9 mesecev sem postala občasna (priložnostna) kadilka - kadila sem na kakšni zabavi, ob kavici... Ko sem drugič zanosila, sem že spet kadila - jah, 2 leti sta pretekli vmes. Ampak sem lahko kajkmalu kajenje popolnoma opustila: Ogromno so mi pomagale punce na RR in seveda novi protikadilski zakon. NE vem, če sem v celi nosečnosti pokadila eno škatlo cigaret (še vedno kadim Davidoff white slim) - od tega 2x po 4, ko me je 2x tako svinjsko bolel zob, Lekadol pa sem lahko jedla na 4 ure. O C-vitaminu: C-vitamin je znani razstrupljevalec, zato ga priporočajo kadilcem. Pravijo, da bi morala ženska, ki v času nosečnosti kadi, povečati vnos C-vitamina za vsaj 1x, saj tako nevtralizira škodljive vplive cigaret. Je pa seveda odvisno tudi koliko jih pokadiš, kdaj kadiš, katere cigarete kadiš... Če kdorkoli od vaših kadi v stanovanju, je 7 ur v stanovanju prepojenem z nikotinom enako kot če bi kadile same... Vse to so dejavniki, ki jih je treba vzeti v ozir. Najhuje od vsega, kar lahko naredite pa je, da nekoga, ki prizna, da kadi napadate tako kot sedaj nekatere anonimno. Punca ne potrebuje napadanja, ampak razmevanje. Ko sem jaz objavila temo s podobnim naslovom, je bilo enako. Nekatere so bile dobesedno žaljive. Sama sem jo sicer objavila pod nickom in ne kot anonimna. Se je pa našlo nekaj čudovitih deklet, začuda od nekdaj nekadilk, ki so mi pomagale in z njihovo pomočjo sem prebrodila krizo. Tako, da vse se da, ampak je treba biti vztrajen. Upam, da ti bo uspelo. No, jaz sem si našla drugo strast - bezgove bonbone In Naja3 ima prav - v sedmem mesecu je za plod že prepozno. Edina posledica kajenja, ki se lahko pojavi sedaj je, da je otrok za 170 do 200 gramov lažji.
|