taraji
|
IZVIRNO SPOROČILO: Crnitulipan MLBK - a se kaj ve zakaj imaš tako nihajoče vrednosti FSH - a je možno, da gre za prezgodnjo menopauzo? Verjetno še nimaš 40.. po 40 letu lahko začnejo te vrednosti nihat. Meni so ravno zaradi tega naredili klomifenski test - ta je predpisan za ženske po 38 letu, da se vidi jajčna rezerva. Na 3.dan ciklusa ti izmerijo FSH in potem na 10 dan po jemanju klomifena, ki vzpodbudi jajčnike. Jaz sem imela vrednosti 3,5 in 4,7, tako da je bila takrat Ribičeva prav presenečena nad vrednostmi in mojimi leti (40). A so ti mogoče ta test že naredili? Saj ne vem, če ga delajo, če te vrednosti tako nihajo, a je vseeno pokazatelj rezerve. Na sosednjem forumu 'neplodnost' sem zasledila nekaj o zanostivi z visokim FSHjem (17 se mi zdi, da ga je ena imela) in to po uživanju hormofita? Se mi zdi, da pri visokem FSHju priporočajo pogosto merjenje in potem pri ugodnem FSH-ju uvedejo IVF. Čarna - najlepša hvala za pojasnilo. No, že včeraj sem rekla, da še dobro , da imamo ta in podobne forume - tukaj človek zve marsikaj, česar ti zdravniki ne povedo. No,na žalost mi niti Reš niti moja osebna G. nista znala odgovoriti na vprašanje, zakaj mi FSH tako niha, pa tudi ne zakaj je moj FSH tako visok. Nihče mi ni rekel, da gre za prezgodnjo menopavzo (stara sem 35), menstruacijo imam redno.Odgovor je bil, da se to včasih pač zgodi in da tu ni kaj pomagati. Ko sem začela hoditi k Rešu me je že na začetku poslal na hormonske preiskave in ob prvem izvidu je bil moj FSH 29 in Reš je rekel - ja, saj vi ste pa že na pol v men. Seveda sem vsa naivna in nepoučena mislila, ja saj bom dobila kakšna " zdravila" in se bo to porihtal, ampak me je že takoj na začetku postavil na realna tla in mi povedal, da tukaj se ne da prav nič narediti - da je tako kot pač je. nakar mi je predpisal klomifem (6 ciklusov), in rekel naj poskusim naravno zanosit, med tem pa naj grem še kdaj dati kri in preverit FSH - 2-4 dan ciklusa (klomifem naj začnem s petim dnem), nikdar pa mi ni rekel, naj grem dati kri še 10 dan, se pravi da bi mi naredil test jajčne rezerve. Zakaj ne, me pa ne vprašat.No, jaz sem potem prinesla še štiri izvide in ker sta bila dva pod 12 se je odločil, da me da na IVF - se pravi, da mojega FSH ni spremljal vsak mesec in se ob ugodnem rezultatu odločil za IVF, ampak se je odločil glede na dva izvida, ki sta bila v redu. Ga pa pri naslednjem obisku definitivno vprašam, kako in kaj je s testom jajčne rezerve in ali bi bil ta test pri meni v kakšno korist. Lep pozdrav.