Anonimen
|
IZVIRNO SPOROČILO: al bina čičerkina juha s porom Za tole pa prosim, hitro, recept. Hvala. Al bina,kaj ti je všeč'Čičerika ali por? kar nekaj receptov kako pripravit por sem našla,pa tudi čičeriko. Izvoli dva recepta: Mineštra iz čičerike En obrok vsebuje: 17 % B, 23 % M, 64 % OH; 300 kcal; 12 g B, 7 g M, 48 g OH, 65 mg kalcija, 4 mg železa, 11 g vlaknin, 14 mg vitamina C. Mineštro skuhamo približno tako kot ješprenj ali koruzno mineštro (bobiče). Suha čičerikina zrna prejšnji dan namočimo, sveža damo kuhat brez namakanja. Dodamo na kocke narezan korenček, sveža ali namočena fižolova zrna, cel, olupljen krompir in lovorjev list. Kuhamo približno 15 minut. Krompir lahko skuhamo tudi posebej v soparniku in ga na koncu dodamo v mineštro. V drugo kozico damo v hladno olje narezano čebulo in česen, počakamo, da zadiši, potresemo s polnozrnato ali pirino moko (ne pražimo), dodamo olupljen paradižnik in zalijemo z napol kuhano zelenjavo. Solimo in kuhamo še 15 minut, da se moka skuha. Na koncu dodamo še malo dobrega oljčnega olja in malo masla. Po želji dodamo žličko naravnega kisa, sesekljan peteršilj, na grobo narezane liste zelene. Sveže nariban parmezan dodamo tik preden ponudimo. Za pet oseb potrebujemo: 10 dag suhih ali 25 dag svežih čičerikinih zrn, 10 dag rdečega in rumenega korenja, 50 dag krompirja, 15 dag svežih fižolovih ali grahovih zrn, malo dobrega olja, malo masla, naravno morsko sol, 2 drobni čebuli, glavico drobnega česna, 10 dag paradižnika ali mezge, peteršilj, zeleno in 5 žlic parmezana. Porova mineštra Steblo in liste velikega pora narežemo na centimeter do poldrugi centimeter široke kolobarje, ki jih operemo. Olupimo dva srednje debela krompirja in ju narežemo na koščke. Por in krompir damo kuhat v slan krop, dodamo jima še sol in poper. Kuhamo pol ure oziroma dokler nista krompir in por res dobro kuhana. V drugi posodi na olju zasteklimo na drobno narezane koščke pancete ali suhe klobase in jih damo v mineštro. Nato pripravimo podmet: na segreto olje damo dva stroka na drobno sesekljanega česna in žlico moke. Ko česen zadiši, podmet zlijemo v mineštro. Pri tem pazimo, da se moka ne prežge. Mineštro pokuhamo še dve minuti in že jo lahko serviramo. Porovo mineštro lahko skuhamo tudi v vodi, v kateri so se pred tem kuhali kosi sušenega prašičjega mesa - na primer rebrca, vratovina ali klobase. Tako je mineštra še bolj okusna. Njen okus pa lahko dopolnimo tudi z dodatkom korenčka, bučke ali surovega paradižnika. Ta jed deluje v zimskem času izredno osvežilno. V ustih čutimo drobne koščke pora in krompirja, ki se hitro stopijo.
|