Anonimen
|
Ocvrte bučke ali sir Za 5 oseb potrebujemo: 5 srednje debelih bučk ali 10 debelejših rezin sira, sol, 3 žlice polnozrnate moke, 3 jajca, 1 žlico oljčnega olja, 10 žlic drobtin, pol dl oljčnega olja za cvrenje. Bučke najprej operemo, nato jih razrežemo na manjše, malo debelejše rezine. Posolimo. V globoko skledo posebej presejemo moko, v drugo globoko skledo ubijemo jajca, jih z vilicami malo razžvrkljamo in jim dodamo žlico oljčnega olja. V tretjo skledo presejemo drobtine. Posoljene bučke ali rezine sira najprej pomočimo v jajcih, nato jih povaljamo v moki in počasi zložimo nazaj v jajca in damo v hladilnik. V drobtinah jih povaljamo, tik preden jih damo v toplo olje, da jih ocvremo. Cvremo počasi, na blagi temperaturi. Okrasimo z drobnjakom, svežimi začimbami in zelenjavo. Zraven ponudimo pražen krompir ali krompirjevo solato, zabeljeno s kislo smetano. Krompirjeva solata s kislo smetano Za 5 oseb potrebujemo: 1 kg bolj drobnega krompirja, sol, 2 žlici oljčnega olja in 3 žlice kisle smetane, 3 žlice dobrega jabolčnega kisa, 1 drobno čebulo, sveže zmlet poper in 1 zajemalko tople juhe ali tople vode. Krompir dobro operemo, zložimo v lonec in nalijemo toplo vodo. Malo solimo in kuhamo od 20 do 30 minut. Če ga kuhamo v soparniku, se ne razkuha in ga kuhamo približno 40 minut. Kuhanega odcedimo in počakamo, da se malo ohladi. Nato ga olupimo, narežemo na rezine, solimo, popopramo, okisamo, dodamo olje, smetano in toplo vodo.
|