Misek
|
IZVIRNO SPOROČILO: Magi* moški in ženske, hvala bogu, smo različni. to pa seveda ne pomeni, da nismo enako sposobni. vsaj za veliko, veliko večino stvari. težko pa je preseči družbeno vkoreninjene predstave o moških in ženskah, ki so v nas vcepljani od pradavnine. na srečo se stvari spreminjajo. ampak očitno spreminjanje delitve dela v resnici napreduje hitreje kot naša zakoreninjena miselnost. v resnici ženska ni več samo nabiralka, moški pa lovec. ženska je mati, delavka, gospodinja, ljubica, moški pa je delavec, ljubimec in oče. v večini primerov. če bi želeli imeti povsem enakopravno ramerje, bi morala vloga očeta biti tudi gospodinjec. zaradi tega spreminjajočega se odnosa je tudi čedalje več moških fantkov. takih, ki niso sposobni sprejeti odgovornosti, ki jo prinaša družina. takšnih, ki ne morejo sprejeti ideje, da njihova ženska fura kariero, morda še bolje kot oni sami. takšnih, ki ne morejo sprejeti svoje partnerice kot enakovredno partnerico. samo pravi "dec" lahko to sprejme. tak, ki se ne boji ženske z izvijačem. mmm, pa me "vražje babnice" vseeno želimo take dedce. močne, samozavestne, take, ki nam bodo partnerji v pravem pomenu besede! in kaj naša družba poreče na take "emancipirane" babnice? jah, da so možače, karieristke, da ni čudno, da jih noben noče... skratka označujejo jih s slabšalnimi oznakami. to, da otrok v najzgodnejšem obdobju želi "veliki svet" pospraviti oz strukturirati v svoj mali svet, je normalno. ni pa normalno, da jih na tej poti mi, starejši, še spodbujamo k starokopitnemu mišljenju. pa zakaj to delamo? 1) ker je v bistvu nam tako lažje. in 2) ker tudi sami tako mislimo. vse pravljice so narejene na to vižo: uboga princeska, princ jo reši. v basnih enako, v pesmih enako. v vrtcu se to učijo... s takim razmiljanjem, da je to v redu, ker je pač tako že stoletja, ne bomo naredili niti koraka naprej. pa, da ne bo kdo mislil, da sem neka zafrustrirana feministka. nisem. sem čisto navadna ženska, ki misli s svojo glavo. Magi* Ne bi se mogla bolj strinjati se, kot se
< Sporočilo je popravil Misek -- 19.7.2007 13:29:05 >