Misek
|
IZVIRNO SPOROČILO: daddy Pišeš, da izobrazba daje širino, razgledanost, drugačen pogled na zadeve .... takole: enim najbrž res, enim pa ne. Ali bolj verjetno - enim da veliko vsega tega, enim manj, enim skorajda ničesar. Bom tvegal z drugačno trditvijo - formalna izobrazba ni enako večja splošna razgledanost. Formalna izobrazba ni garant za vecjo splosno razgledanost, vendar ponuja dalec vec moznosti. Izobrazba, pa tudi formalna je mocno povezana s socializacijo. Posameznika odpelje v (akademsko) okolje, ki ponuja vecjo druzbeno zavest, daje dalec vec moznosti za srecevanje z drugacnim, moznosti za izkusnje, ki vplivajo in spreminjajo pogled na sebe, okolico, razmerja. Vsemu temu se lahko ognes, lahko pa iz tega veliko potegnes. Sicer je vse to zelo lepo opisala Mic. Kratko in jasno. Dobro, zdaj sem jaz tisti, ki najbrž posplošujem, ampak takole nekako: če mi nekdo reče, da je po izobrazbi nek hud magister ne vem česa, mi to o tem človeku ne pove popolnoma ničesar. Razen tega, da je dolgo hodil v šolo. Kaj vse je od tam potegnil, mi pove šele pogovor z njim, njegove reakcije na določene stvari itd .... pričakujem, da bo na kakem področju on strokovnjak, jaz pa loli - boli, a vsekakor bova našla tudi področje, kjer bo situacija obrnjena. Pravzaprav se popolnoma strinjamo. Kaj je nekdo iz izobrazevanja potegnil. Drugace povedano: nekdo , ki ima magisterski naziv je imel toliko in toliko moznosti vec za lasten razvoj. Kako bo nekdo to izkoristil in kako usmeril je pa stvar osebnosti. Tokom izobrazbe ima npr. moski, ki izhaja iz tradicionalisticne druzine moznost, srecati se tudi z drugacnimi vlogami zenske, kot jih je srecal preko druzinske socializacije in okoljske socializacije. Iz tega pa izhaja veliko moznosti, da bo taksna oseba premagala stereotipno razumevanje zenske in zenskosti. Izobrazba ponuja prehod v drugacno druzbeno okolje. Za nekatere malo drugacno, za druge precej drugacno. Izobrazba tudi ponuja znanje argumentiranja, vpliva na komunikacijske vescine, daje sigurnost v sebe, svoje znanje , moznosti in vescine; nudi moznost sirsega dojemanja stvarnosti, kriticnost..... Ne na zadnje izobrazba ponuja vedozeljnost... Moj nadrejeni v službi, recimo, je po izobrazbi univ.dipl.ing., naziv, da mu ga že na vrata komaj obesijo. Na zelo, zelo ozkem področju je res izjemen strokovnjak. Njegova splošna razgledanost pa je naravnost obupna. A je fizik mogoce ? :) Drug primer, ki bo morda bolje pokazal, zakaj formalna izobrazba ne pomeni nujno tudi splošne razgledanosti: Daddy nisem trdila, da izobrazba nujno pomeni splosno razgledanost. V vecini primerov oz. v povprecju jo pa nudi. Ce jo hoces, ce si zmozen jo sprejeti in ce nasploh imas interes delati na sebi. Izobrazba ni samo usvajanje dolocenih znanj. Izobrazba je tudi skupek izkusenj, ki te gradijo, spreminjajo, sirijo horizonte... moznosti, da delas na sebi. Ni vsaka visoko izobrazena oseba intelektualec, vendar je zelo malo taksnih, ki nimajo formalne izobrazbe in so intelektualci. Nenazadnje, potrebno je znanje in potrebne so vescne, da bi se npr. stereotip prepoznal. Ljudje, ki se jih oklepajo, jih ne prepoznajo kot taksne, temvec kot dejstva. Nekako podobno dogmi. O tem se ne sprasujejo, o tem ne razpravljajo. To enostavno je. Mogoce bi temu lahko rekli pomankanje kriticne misli. Da bi pa sploh lahko nastopal kriticno, potrebujes znanje. In se zavrtimo v krogu.... Skratka .... naj tvegam še s to trditvijo, da na odnose "moški - ženska" bolj kot dosežena izobrazba vplivajo vzorci iz otroštva, vzorci tako doma kot v okolici ..... na, zdej smo pa na začetku debate . Vzorci so dvorezen mec v tem primeru. Vzorec se tezko prekine ce ga ne prepoznamo. Da bi vzorec prepoznali in sprevideli njegove posledice potrebno nam je znanje. Tudi ko imamo dovolj znanja, da vzorec prepoznamo in uvidimo njegove posledice, potrebno nam je dodatno znanje, da bi vedeli kako in s cim lahko vzorec nadomestimo oz. spremenimo. Oseba, ki se nikoli ni premaknila iz svoje okolice, bo tezko zastopila, da je lahko drugace in da je to drugace lahko bolj kvalitetno (da ni povsod tako kot doma in v nasi vasi). Za pridobitev znanja je potrebno izobrazevanje. In smo spet pri izobrazbi. Izobrazba ponuja se nekaj - zavest o druzbeni odgovornosti. In mosko - zenski odnosi niso samo stvar druzine, temvec tudi druzbeno vprasanje.