|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  9 10 [11] 12 13   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Julijke 2007
26.7.2007 14:05:43   
Freycha
Zelo na hitro: mala nam poliva 100/h, celo bruha v loku in mi je prav grozno. Ko je nisem povila fiziološko je bilo bolje, ampak mi vsi predlagajo, da naj bo kar povita, ker je medenična vstava, sicer bo imela probleme s kolki.  Včeraj zvečer sva ji morala dati aptimil proti polivanju, da je noč sploh prespala. In jo tudi je - od 1h do 6h je spala kot top. Danes sem mogla it kupit par slinčkov (takih, s plastiko spodaj, da ne pride vse takoj čez), pa še 10 tetra plenic in sedaj upam, da nama jih pri 45 kosih ne boz manjkovalo non stop.

Jaz sem pa očitno dobila že menstruacijo user posted image  kar me je kar malo v slabo voljo spravilo, ker sem upala, da je še nekaj časa ne bo.

Tako, danes pridejo moji starši na obisk in moram hitro končati, da še malo pospravim.

fajn bodite

(odgovor članu Kristina_1)
Neposredna povezava do sporočila: 251
26.7.2007 15:11:41   
siskamiska
Corfu a so to kapljice proti krčem iz lekarne Deteljica v Tržiču? Jaz imam te, ki so baje uredu, pa me samo zanima če so to iste. Naš David ima že pošteno krče, Domen pa jih zaenkrat še nima.

Ronči lušno punčko imate. user posted image

Freycha ti si pa še vedno prava čveka user posted image , le kako ti znese. Meni uspe komaj dihati, še zdele ko visim tukaj gor si istočasno brizgam mleko user posted image . Treba je iskoristit vsako sekundo user posted image .

(odgovor članu Freycha)
Neposredna povezava do sporočila: 252
26.7.2007 15:20:13   
Anonimen
Meni se že kravžlja...

Izak že od 10h zvečer ni spal več kot 10 minut v kosu. Ostalo joka. Če mu dam zizo pa mirno cuma gor.
Nič ne zgleda, da bi ga kaj bolelo, bolano tudi ne zgleda. Pojma nimam, a je lačen ali kaj?

Jaz pa tudi že jočem poleg njega. Od utrujenosti, obupa...

Kaj naj?

(odgovor članu siskamiska)
  Neposredna povezava do sporočila: 253
26.7.2007 15:23:34   
siskamiska
Zvesta user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image . Kaj pa če je žejen?  Ponudi mu čaj ali prekuhano mlačno vodo? A mu je mogoče vroče?

Upam da bo kmalu bolje.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 254
26.7.2007 16:19:55   
NoviOčka
Zvesta, po včerajšnji noriji smo mi danes takole štartali.

Mamica me je pustila spati čez noč in sem se kar spočil. Ona je vmes skrbela za piško, od 10:00 zjutraj pa delamo takole:
1. Če je nemirna jo pomiriva z ujčkanjem, božanjem, masiranjem... karkoli pomaga:
2. Hranjenje ......................... mami  (čimbolj kvalitetno in učinkovito)
3. Intentzivno ujčkanje ........ oči      (poiščite 2,3 položaje ki vam ustrezajo, ponavljajte kako uro oz. po potrebi)
4. Posteljica ......................... oči      (seveda ko (če) zaspi, meni s trebuščkom visoko na rami kar zadrema in potem zaspi)
    a.) Če je nemirna - vzamem ven, ujčkam naprej
    b.) Če spi pustim
5. Previjanje ......................... oči      (čimbolj mirno, hitro, brez stresa)
6. Pomirjanje če se razburi ... oči      (tole se mi zdi zelo pomembno pred hranjenjem)
7. Hranjenje .......................... mami
potem pa točka 3 in naprej...

Takole sem mamico ravno spočil za 3 urice, upam da bo delalo naprej. Si pa ne delam utvar, da bo tole ritem ki bo zdržal user posted image
Odločila sva se tudi da zaenkrat dodatek izločiva iz prehrane, se bomo več dojili, več masirali, več ujčkali kot pa da jo napenja kot pr norcih. Držim pesti za vas, lep pozdrav ostalim.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 255
26.7.2007 16:29:52   
Anonimen
Hojla punce..

Danes sem ga probala pristaviti na dojko in ne boli več.. Jooj, srečna sem tak, da kar žarim od sreče.. Želela sem si ga dojiti, samo so bile bolečine neznosne, danes pa ko da nič ni bilo.. user posted image user posted image

Ronči, prva slika je res zakon, zaradi tistega prstka user posted image user posted image

Meni je patronažna rekla samo, da ne smem jesti svinjskega mesa, jagod, kivija.. To pa je vse.. Zdaj pa nevem.. Vsak drugače govori in komplicira... user posted image

No, se še javim kaj.. user posted image

(odgovor članu Kristina_1)
  Neposredna povezava do sporočila: 256
26.7.2007 16:35:14   
Ronči
Mi imamo tako razdeljeno - mami input, oči output user posted image
Ponoči bolj crklja očka, podnevi mama, da si lahko ponoči bolj odpočije...vsaj zdaj med očetovskim dopustom. Za naprej bomo pa še videli, se bomo prilagajali.

You can't fix stupid.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 257
26.7.2007 17:10:07   
anchy76
Freycha, po moje, da to še ni M, ampak še kar čišča, ki ti je vmes malo pavzirala. Tudi sama sem 2x imela CR in vmes kakšen teden sploh nisem imela čišče, potem pa spet za kakšen dan dva, pa vmes nič, je pa prvič trajalo vse skupaj celih 6 tednov in res upam, da se bo zdaj prej končala, ker tudi meni je čist mimo te vložke nosit.

Prvič sem pa jaz dobila M točno 6 mesecev po porodu, kar nisem mogla verjet. Mali je praznoval polovičko, jaz pa dobila M. (sem ga polno dojila).Evo, v drugo sem pa nenačrtovano(metoda pazi) zanosila 7,5 meseca po porodu, kljub dojenju.

(odgovor članu Ronči)
Neposredna povezava do sporočila: 258
26.7.2007 17:32:27   
corfu
Siskamiska kapljice so iz lekarne Deteljica.

Uživaj življenje...

(odgovor članu anchy76)
Neposredna povezava do sporočila: 259
26.7.2007 17:33:10   
corfu
Jaz sem dobila menstruacijo točno tri mesece po porodu, polno sem dojila do 8 meseca.

Uživaj življenje...

(odgovor članu corfu)
Neposredna povezava do sporočila: 260
26.7.2007 18:34:00   
Anonimen
Zvesta, ful mi je hudo zate in te čisto razumem!user posted image user posted image Mi smo včeraj ugotovili, da mali uživa na trebuščku spat in ga zdaj dajeva na bušija in več spimo in imam več miru!user posted image Smo pa kupili Angelcare, ki zaznava dihanje, da sva midva mirna.

Danes je bila pa moja mami pri nas in nam skuhala kosilo za danes in jutri! Luksuz!user posted image

Zdaj se greva pa podojit, previt in ven na sprehod.user posted image

(odgovor članu corfu)
  Neposredna povezava do sporočila: 261
26.7.2007 18:36:50   
Anonimen
Zdajle sem se spomnila, kaj mi je danes patronažna rekla, da naj jem za več mleka: polento na tisoč in en način!

Pa stehtala ga je in smo že skoraj nazaj na porodni teži, samo še 30 g manjka!user posted image Je v P izgubil 320 g.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 262
26.7.2007 20:47:07   
baja*
Tašonka, ful sem vesela zate, da vam je uspelo najdit način za več spanca in miruuser posted image . Zvesta, upam, da bo tudi vam kmalu ratalo. user posted image  Večkrat se spomnim na vaju, ker sta se mi obe ful zasmilili, ko sem brala vajine poste. Držim pesti za vas....
Noviočka super, da ste si tudi vi malce odpočili. Glede podiranja kupčka: mi ga večinoma podremo, če ga po 15-20 min. ne, ga pa dam vseeno spat. Včasih pomaga, če ga za par minut poležem in pol spet dvignem na ramo. Ga pa dostikrat podre še takrat, ko se zbudi in ga dvignem iz posteljice.
Prehranjevanje: jaz jem skoraj vse, a ne pretiravam v količini, npr. max eno nektarino na dan, edino grozdja in hrušk nisem in jih tudi raje ne bom probala.
Nohtke sem jaz že enkrat postrigla in to seveda, ko je mali spal (res pa je, da je naš starejši - postrigla sem mu jih, ko je bil kak mesec star).

IZVIRNO SPOROČILO: anchy76

v drugo sem pa nenačrtovano(metoda pazi) zanosila 7,5 meseca po porodu, kljub dojenju.

Evo, točno tega je mene strah. Freycha, saj tista injekcija, ki drži 3 mesece je tudi na bazi hormonov, ne? Torej bi naj tudi zavirala proizvodnjo mleka... Je tako al ne?

(odgovor članu anchy76)
Neposredna povezava do sporočila: 263
26.7.2007 21:36:00   
Ajvy
Zdravo mamice... kako smo... jst sem kar malce utrujena. preveč aktivna hočem bit, pa še kak obisek pride, pol me pa sploh pobere...
NAša Tarja, pridno raste, ma že mau ličk, še vedno čakamo da odpade popek, veliko aja, tak da jo je treba podnevi budit... patronažna je zadovoljna z nami...
Še vedno imam rahlo povečan desni jošk in prav olajšanje je ko mi ga sprazne.. naša pupa je namreč kar lena pri swsanju in jo je treba non stop vzpodbujati, da ne zaspi....
Full pogrešam naše smejalne seanse ......

S čim mažete bradavice?

Beauty Comes With Dark Thoughts

(odgovor članu baja*)
Neposredna povezava do sporočila: 264
26.7.2007 21:40:17   
siskamiska
Corfu, a mislim potem taprave kapljice ali se jim reče prav vetrovne kapljice?
Jaz sem te "kapljice proti krčem" naročila preko interneta pri  njih.

Danes sta pa našedva čisto v krčkih, pa še Domen je zaprt in ne kaka že 3 dni, pa imam občutek da ga še to dodatno napenja.
Kaj pomaga proti zaprtosti?

(odgovor članu baja*)
Neposredna povezava do sporočila: 265
26.7.2007 21:56:27   
majrim
siskamiska...celjske lekarne delajo super mazilo proti krčem - lovorovo mazilo...možno ga je tudi naročit preko telefona (03/425 02 60- lekarna center celje)...meni ga je prinesel tast in zdaj mažem par dni in je že občutno boljše...je pa potrebno v tej vročini full pazit ,da veliko dobijo mleko al pa tudi čaja...jaz moj po vsakem obroku dam najmanj 20 ml čaja od komarčka..
ajvy...jaz uporabljam od multi mam...imaš komprese,ki si jih položiš na bradavice za 10 minut, pol imaš balm al pa lanolin.. jaz si s tem mažem že od bolnice dalje in nimam nobenih problemov...probaj...full ti jih "osveži"
zvesta...moja je danes tudi non stop neki javkala...pa sem ji dodala še nekaj mleka,ker sem imela občutek,da mi je spraznila joški in je še vedno lačna..in je pojedla vse,kar sem ji dala...ji pa pa dodam po vsakem dojenju še 20 ml čaja komarček...ta vročina je prehuda,sploh za otroke...probaj dodat še malo aptamilauser posted image ...sem tudi jaz imela take trenutke...sploh zdaj dva dni,ko je bila tle tašča...ves ta direndaj,pa mala rata full nemirna in jaz z njo..ni čudno,ko pravijo, da naj ne bi imeli obiskov vsaj en mesec - takoj se podpišem pod to!!
novi očka...obožujem branje takih postov...bi moglo bit malo več očkov na tem forumuuser posted image

28.6.2007 se je rodila NAJINA NEŽA

Ko imam čas napišem kaj na MOJ BLOG

(odgovor članu siskamiska)
Neposredna povezava do sporočila: 266
26.7.2007 22:17:53   
Anonimen
Ah, punce, prej sem se považila, da zdaj pa se le dojimo preko zizke.. Žal ne drži user posted image Patrick nikako noče zagrabiti tega, na vse načine sem probala, pa ne gre user posted image user posted image Znorela bom user posted image user posted image

(odgovor članu majrim)
  Neposredna povezava do sporočila: 267
26.7.2007 22:24:21   
Freycha
joj sem jezna... sem spet full napisala, pa je čas že potekel. Nič, jovo na novo.
baja* se mi zdi, da razen hormonskih ****rij ali pa kondomov ni zaščite proti zanositvi. Je pa to injekcijo prejela moja sestrična in sva ravno danes govorili in ni nič omenjala, da ima manj mleka. Sina še vedno polno doji. Jaz pa si ne smem privoščiti metode "pazi", ker bolj na globoko pogledam lubijeve spodnje gate, pa sem že noseča. Kondome sovražim, tista Mirela al kako se  reče, pa mi tudi nič kaj ne diši. Se bom pa še malo pozanimala, kako je s to injekcijo.
baja* a nisi ti spraševala, zakaj tvojemu Reneju ni potrebno biti fiziološko povit, čeprav ima kolke 1B? V glavnem, danes mi je sestrična povedala oz. razložila, da mora biti Dita tako povita, ker je medenična vstava in ker je imela skoraj vseh 9. mesecev nogice zložene gor proti obrazu in se kolki sami od sebe ne bi popravili, če je ne bi tako povijala. Torej je tudi očitno odvisno od tega, zakaj ima otroček 1B kolke....
Danes smo imeli obiske (od dveh in do šestih) in sicer moje starše in mojo babico in je bilo očitno za Dito preveč in je celo popoldan jokala, pomirila se je samo na moji dojki, potem jo je pa še navijati začelo in sploh ni bilo miru. Pa sma šla z njo na sprehod in se je vmes pomirila in sedaj že dobre pol ure spi v košari na postelji in samo upava,da bo čimdlje spala.
Še vedno valda full poliva (čeprav je danes dopoldan, ko je bila brez vseh tistih plenic veliko manj) in mi ni preostalo drugega, kot da sem šla v štacuno in nabavila nekaj slinčkov, ki so spodaj plastični, da ne popaca vseh oblek takoj. Ima ogromno cotik, ampak mi jih enostavno zmanjkuje, ker jo moram tudi do 6x na dan preobleči. Pa še danes sem neke cotke dobila in upam, da bomo sedaj zdržali..... Ji bova pa sedaj zvečer pripravila Aptamil, s tem, da jo prej jaz polno podoji, potem pa še malo tistega čez, da ji naredi oblogo v želodčku, da manj poliva čez noč. Včeraj se je obneslo, upam tudi, da se bo danes. Pa še notri ji bova dala kapljice proti krčem, da jo končno neha zvijati. Te kapljice iz AUT so super, samo so tečne, ker jih moraš mešati s tekočino, naša pa dobiva praktično samo tekočino iz moje dojke. Probam pa čim manj flaše, zato si nočem izčrpavati mleka, če ni nujno potrebno.
Majrim, kaj tista kremica se potem po trebuščku namaže in kar pomaga?? To bi bilo nekaj za nas....
Joj NoviOčka, dobro sta vidva to skombinirala. Sta zorganizirana ko v vojski hehehe
Mi imamo pa jutri pregled v P v neonatalni ambulanti, ker so zajuser posted image odpustno težo, sedaj jih pa skrbi, kako Dita napreduje. Pa se mi zdi kar fajn, da grem tja, da jih še malo povprašam glede mazoljčkov, ki jih je dobila po celem obrazu in glede polivanja itd....
Ajvy jaz bradavic ne mažem, ker me nič ne bolijo, nič niso razpokane, požuljene ali ne vem kake.... so take, kot da ne bi dojila - očitno prednost vdrtih bradavicuser posted image
jah nič, sedaj pa grem jaz počasi v posteljo počivati in čakati, da se zbudi, da jo nafutram, medtem user posted image  pripravi Aptamil, potem pa bi bilo fino, da bi bila današnja noč tudi tako dobro odspana, kot je bila včerajšnja......

(odgovor članu majrim)
Neposredna povezava do sporočila: 268
26.7.2007 22:27:12   
Freycha
IZVIRNO SPOROČILO: anchy76

Freycha, po moje, da to še ni M, ampak še kar čišča, ki ti je vmes malo pavzirala. Tudi sama sem 2x imela CR in vmes kakšen teden sploh nisem imela čišče, potem pa spet za kakšen dan dva, pa vmes nič, je pa prvič trajalo vse skupaj celih 6 tednov in res upam, da se bo zdaj prej končala, ker tudi meni je čist mimo te vložke nosit.

Prvič sem pa jaz dobila M točno 6 mesecev po porodu, kar nisem mogla verjet. Mali je praznoval polovičko, jaz pa dobila M. (sem ga polno dojila).Evo, v drugo sem pa nenačrtovano(metoda pazi) zanosila 7,5 meseca po porodu, kljub dojenju.

se mi zdi, da imaš prav in da je to še vedno čišča.... je čisto netipično za M, samo včeraj je bilo nekaj M simptomov, danes mi pa tole bolj na čiščo kot na kaj drugega deluje. Sicer pa, če bo taka čišča, da nekaj časa bo, nekaj časa je ne bo se ne bom pritoževala, bo treba tiste dni, ko je ne bo izkoristiti za user posted image
user posted image user posted image

(odgovor članu anchy76)
Neposredna povezava do sporočila: 269
26.7.2007 22:33:29   
majrim
ja freycha...samo namažeš po trebuščku in to je to..pohvale za to mazilo sem dobila tle na obali...pa sem bla malo skeptična,ampak je res fajn...zgleda,da tudi mene ta čišča še kar zafrkava...sem je pa žee pošteno štufauser posted image
...ajde,bežimmo v posteljo,ker je naša Neža zaspala,pa da se še jaz naspim kako uro,preden bo spet akcijauser posted image
lahko noč punceuser posted image

28.6.2007 se je rodila NAJINA NEŽA

Ko imam čas napišem kaj na MOJ BLOG

(odgovor članu Freycha)
Neposredna povezava do sporočila: 270
26.7.2007 23:25:29   
baja*
ajvy jaz za bradavice uporabljam komprese od multimam, lanolin in bepanthen roza - to kombiniram že več kot mesec pa ni glih nekega učinka.user posted image  Zdaj si jih pa malo luftam, mogoče bo to kaj pomagalouser posted image
gorazdova si probala dojenje z nastavki? Jaz že skoz tak dojim, ker mali na začetku ni znal zgrabit. Zdaj bi se jih pa rada počasi znebila... No, je pa vseeno bolje z nastavki kot nič.user posted image
freycha ja, saj jaz bi tudi raje kaj drugega kot pazi metodo. Te pa plis javi, ko boš kaj zvedela glede te injekcije. Ravno prej mi je od user posted image  sestra rekla, da te injekcije ne dobiš kar tako, ampak ti jo morajo odobritiuser posted image . Aja, naš je tudi dobil ful mozoljčkov pa je imel prej res lepo kožo. Jaz si mislim, da je to od hice, ki je sekala te dni...
obiskov jaz tudi ne maram, razen moje drage sestrce, ki mi full pomagauser posted image pa mame in očeta. Ostalo mi je že tu mač in to še zdaj, kaj šele na začetku.

Tak, zdaj pa tudi jaz šibam spat! Lahko noč vsem!!

(odgovor članu majrim)
Neposredna povezava do sporočila: 271
27.7.2007 1:20:40   
Anonimen
Evo, malo se pohvalim in gre že spet vse narobe. Mali me je od popoldne pa cel večer in do zdaj sesal vsakih 15 minut do pol ure. No, toliko je bilo pavze vmes, drugače mi je sposoben po eno uro previset na joških. Zdaj mi je dokončno zmanjkalo in sem morala še flašo narest in je končno zaspal!

Ajvy, za bradavice imam jaz kar Bepanthen.

Freycha in baja*
, tile mozoljčki so nekaj čisto običajnega, nič skrbet. To se jim baje koža čisti. Se spomnim Špele, kakšna je bila. Kot bi ji faca eksplodirala, huje kot kak aknast pubertetnik. Nič skrbet, bo minilo čez kak mesec.

(odgovor članu Ajvy)
  Neposredna povezava do sporočila: 272
27.7.2007 7:22:01   
baja*
Dobro jutro!
Ravnokar sem malega nafujtrala, zrigala in dala še za eno rundo spat. Kako lepo ga je gledati, ko je tako miren in zadovoljen.user posted image  Večkrat mi stopijo solze na oči, ko ga opazujem in včasih še kar ne morem verjeti, da je to moj otrok. Kako je lep! Pa kako ga imam rada! To je res neverjetna sreča, ki je človek ne more razumeti, dokler je sam ne doživi. V nočni rundi hranjenja je ravno taka ura, ko se je porod bližal koncu in takrat tako rada podoživljam te prelepe trenutke... Včasih mi hoče kar srce raznest, tak je polno ljubezni....

Tašonka, res upam, da je bila druga polovica noči bolj mirna! Tak bi ti rada dala kak nasvet pa žal nimam pojma kaj naj ti rečem. Na flaši se zgleda bolj napoka in ga pol kar vrže za nekaj časa. Tak je meni tudi pediatrinja v neonatalni rekla, da se po laši bolj najejo in tudi dlje časa spijo. 
Freycha kako pa kaj Dita? Je fejst polivala ponoči? Upam, da ti bojo kaj pametnega svetovali danes v P, ker to mora bit pa zelo hudo za vse vas... Se trudiš, podojiš, potem pa vse bruhne venuser posted image . Pa da jo 6 krat preoblečeš? Ojejuser posted image  

Kako pa kaj ostale mamice? Ste se kaj naspale? No lep dan želim vsem družinicam tu gori...user posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 273
27.7.2007 8:21:14   
corfu
Dober dan

Včerajšni dan katastrofa. Noč super, zbujala se je na štiri ure, se najedla in padla v komouser posted image , zdaj pa tudi spi. Očitno kapljice delujejouser posted image user posted image user posted image

Uživaj življenje...

(odgovor članu baja*)
Neposredna povezava do sporočila: 274
27.7.2007 8:25:18   
corfu
Tiste, ki izključno samo dojite, ali dodajate kaj čaja? Jaz ga ne, pa tudi sina sem samo dojila do petega meseca. najbrž pa so mnenja zelo različna. Baje je mleko tako sestavljeno, da se otrok najprej odžeja, nato pa naje. No, jaz dokler bo tamala zgledala zadovoljna in bo spala po štiri ure v kosu ne bom dodajala čaja. Imam pa odprte vse možnostiuser posted image

Uživaj življenje...

(odgovor članu corfu)
Neposredna povezava do sporočila: 275
Stran:   <<   < Prejšnja stran  9 10 [11] 12 13   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  9 10 [11] 12 13   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:

Materinski dopust
Pravico do materinskega dopusta ima mati otroka, pod določenimi pogoji pa tudi oče otroka ali druga oseba ali eden od st...
Imena, ki otrokom prinašajo srečo v življenju
Starši si najbolj od vsega želimo, da bi bili naši otroci srečni v življenju. Nekateri celo verjamejo, da k temu lahko p...

Jaslice ali varuška
пеперутка16

Bi otroka raje vpisali v vrtec ali najeli varuško?