bamby
|
Očitno sem ena najhujših babnic na tem forumu, ki vas muči z novimi jedmi . Ella 79 je kar prav ugotovila, da je ocvirkovca namazana z ocvirki, vendar jaz ne dam samo ocvirkov, pravzaprav je teh bolj malo. Jaz na masti z ocvirki (2 žlici) prepražim sesekljano čebulo, potem pa dodam lahko več stvari še noter. Bom samo naštela, kaj vse je možno dat: panceta, pršut, suho meso, svinjsko meso (pretenstano), prekajene klobase.....), vse pa na drobno zrezano. Več kot je, boljše je, ne gre pa pretiravat. To seveda potem še na hitro pretenstamo na masti z ocvirki s čebulo. Seveda prej zamesimo tudi kruhovo testo, ki ga po vzhajanju razvaljamo, namažemo z nadevom, malo popopramo in zavijemo v potico. Damo še enkrat vzhajat za 45-60 minut, nato pa v segreti pečici na 200° spečemo v 50 minutah. Zeljševka pa ni nadevana z zeljem, pač pa z zelmi kot so drobnjak in meta, ki sta obvezna, nato pa še čebulno perje, por (seveda, če je pri roki, drugače izpustimo), vse na drobno zrezano. Razvaljano kvašeno testo, ki smo ga že vzhajali, najprej namažemo s kislo smetano, ki smo ji vmešali jajce, posujemo z drobnjakom, ki pa ga mora biti precej (testa se ne sme videt), čez potresemo 10-15 listov sesekljane mete in če imamo še čebulno perje 1-2 in nekaj pora. V original zelševko se doda po nadevu nekaj rozin, vendar meni niso všeč, zato jih spustim, raje pa dam kaj ocvirkov, vendar je vseeno boljša brez vsega. Zavijemo v potico in tako kot ocvirkovco vzhajamo in spečemo. To sta slani potici, izredno priljubljeni pri moških, pa tudi ženske se jih ne branimo. So pa kar že tradicionalne za naš idrijski konec.
|