Anonimen
|
IZVIRNO SPOROČILO: Putka IZVIRNO SPOROČILO: Splišni Preberi, kaj je napisala nati, da jim je rekla psihiatrinja. Pa malo lepše se obnašaj. Saj sem prebrala. Lepo so vse napisale, da je dedna nagnjenost, ne pa bolezen sama. Ti si napisala, kot da je 100%, da je depresija dedna. Potem sem jo jaz že imela, ker je bil oče že večkrat hospitaliziran. Pa ne jaz ne sestra zaenkrat še nimava teh težav. Poznam cel kup psihiatrov in še nobeden mi ni zagotovil, da sem karkoli podedovala. Sem pač v medicinski stroki in me precej moti, ko se o precej resnih zadevah razpiše nekdo, ki je "nekje" prebral en primer dekleta. Pa nič ne bodi užaljena, samo naslednjič se malo bolj natančno izražaj. Prvič: se nisem "razpisala", ampak sem napisala, kar sem prebrala. Če bereš, kaj izveš, se česa naučiš, se nihče se ni pameten rodil. Piše pa te zgodbe Milena Miklavčič po pripovedovanju ljudi, ki so jih doživeli. Konkretno zdaj ena izhaja v Gorenjskem glasu in opisuje trpljenje punce ob mami, ki je bila bolana na psihi. In potem šok, ko je ugotovila, da se tudi njej začenjajo dogajati halucinacije in opisuje tudi dogajanja po bolnišnicah. Kar se tiče dedovanja bolezni, je tudi logično, da ni nujno, da nekdo zboli, če so to bolezen imeli njegovi predniki, lahko je v nekaterih primerih tudi samo prenašalec bolezni v naslednji rod, ponekod zboli le določen spol, pa najbrž je še kaj drugega značilno za posamezne oblike dedovanja bolezni, pa vseeno se reče, da je neka bolezen dedna. Potem pa še moje razmišljanje v zvezi z dednostjo alkoholizma. Tudi tu mislim, da nekako alkoholizem je deden. Tudi ne vedno, ampak je več možnosti, da bo potal alkoholik otrok alkoholika kot tak, katerega starši niso bili alkoholiki. O tem so sicer na strokovnem področju dileme in tista veja, ki trdi tako, kot razmišljam jaz, pravi, da neko telo oz. možgani lahko delujejo tako, da človek lahko postane odvisen od alkohola, drugo pač ne. Deduje se tudi karakter in vemo, da se ponavadi labilne osebe, osebe, ki ne zmorejo premagati problemov, ki jih prinaš življenje, zatekajo v alkoholizem, da pred temi problemi ubežijo. Pa seveda spet govorim o MOŽNOSTI, ne o NUJI dedovanja. Sicer pa je bila poanta moega pisanja anonimni, ki se sooča s to težko dilemo, ali naj depresiven človek ima otroka ali ne, naj se obrne na strokovnjake. Ker to so res težke stvari in ji bomo me tulebolj malo lahko pomagale.
|