|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 2 [3]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Pa kaj je zdaj to z vrtci?
28.1.2007 8:31:13   
Primoza
Če nekdo izgubi 20% proračuna, cene vrtcev pa poviša za 10% pomeni da so vrtci prioriteta. Nevladne organiszacije ne bodo najverjetneje sofinancirane prav nič. Ogroženi so tudi ostali pomembni projekti. Tako da jokat o le eni stvari brez poznavanja razmer financiranja ostalih prav tako pomembnih projektov ni smiselno.

Vzpenjača je preteklost s katero zdajšnji župan nima prav nič Čeprav osebno za to vzpenjačo menim, da bo prav prišla turistom, ki jim bo pomenila dodatno točko vredno obiska. Turistično se mi pa zdi da je zadnjih pet let bistveno več tujcev kot prej.

(odgovor članu nejcko)
Neposredna povezava do sporočila: 51
28.1.2007 8:45:24   
rija
Sploh ne vem, če ste nekatere razumele bistvo posta?

To so samo vprašanja, ki se porajajo ljudem, ki se znajdejo v stiski, ko je potrebno iti v službo in nimajo kam dat svojih ljubih malčkov. Vidijo pa pač to, kar sem napisala...In ti bodo vozili vsakodnevno svojega otroka 150 km v varstvo (a bi ve to privoščile svojemu malemuuser posted image  - dvomim).

Sicer pa še na kratko: če dregneš v osir, je prava fešta, mar ne Lunca user posted image

Kot drugo: je že Primoza napisal, kako jaz lahko določene stvari opazim....

Nejcko: glede privat varstva....jaz nisem napisala, da nisem dobila vrtca (veze pač user posted image user posted image ) in če ga ne bom v Sloveniji, bom malega pač vozila v Avstrijo.....sicer pa res, če že omenjamo tujino in cene: v Ameriki je cena pač toliko in toliko in če imaš, ga daš ali pa ne. In ga daš v boljšega ali slabšega. "Stanu" primerno.

< Sporočilo je popravil rija -- 28.1.2007 8:46:37 >

...vox populi...

(odgovor članu Primoza)
Neposredna povezava do sporočila: 52
28.1.2007 9:29:57   
frutka_
Torej kaj menim še enkrat? Menim, da je vrtec za VSE otroke in da ne tebe in ne mene ne briga kje je njegova mama v času vrtca. Ali je na kavici ali v šopingu ali je v službi ali pa doma...Potemtakem naj tudi mame, ki so na porodniški in so "doma" obdržijo otroke doma in dajo prostor nekomu drugemu! Vidiš, nima smisla. Vrtec bi moral biti dostopen vsem otrokom, ker še na srečo živimo v taki državi kjer imamo vrtce dokaj enakovredno dostopne za vse otroke. In sem mnenja, da naj tako tudi ostane, ker se vedno večji razkol med družbenimi razredi kaže že v nižjih razredih OŠ. Vrtci so pa enkovredni! Vsi dobijo enako lepilo, enake barvice, risalne liste,...Vse dobijo v vrtcu. V OŠ pa to kupijo starši in v manjših materialnih stvareh nato prihaja do razlik med njimi, prav tako v obiskovanju krožkov, ki so v OŠ plačljivi v vrtcu pa ne!
Ni na tebi in ne na meni, da obsojamo mamice, ki so brez službe, ker ne poznamo cele situacije. Zaenkrat ureja zadeve PV občina in tam naj nekaj ukrenejo glede tega. Npr. Finska ima stvari urejene tako, da če v vrtcu ni dovolj mest, otroke pošljejo v "privat" varstvo k vzgojiteljicam, ki imajo vrtce na domu in izvajajo dejavnosti v soglasju z državo. Nič na črno, nič na belo. Vse je uradno. Ne pa naše kvazi varuške, ki tega denarja  vse tudi niso vse vredne.

Vidiš, sem totalni zagovornik socialnega vrtca, ki bi moral biti dostopen vsem otrokom in staršem ne glede na status staršev! Občina pa je "gospodar" vrtcev in občinski možje se morajo zavedati, da le oni lahko te stvari tudi uredijo.

Primoza, res jokamo zdaj o tem, ker je pač tema na to nanesla. Vsaka občina ureja zadeve PV po svoje zato pa je bolje, da gremo na državno raven in se poistovetimo morda s katerim modelom v tujini, recimo s Francijo.

Rešitev vidim v tem da:
  • PV preide na financiranje iz strani ministrvsta
  • določi se cena, ki bo enaka za vse starše po celi SLO
  • v vrtec bi morali biti vključeni vsi otroci vsaj 1leto pred vstopom v šolo (bivša mala šola!)

(odgovor članu rija)
Neposredna povezava do sporočila: 53
   [Brisano sporočilo]
28.1.2007 9:40:25   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 54
28.1.2007 10:14:49   
Primoza
Glede sociale se čisto strinjam, ampak od nekje je potrebno vzeti, kot za vsako stvar velja tudi tukaj zakon o ohranitvi mase.

Vrtci se zdaj financirajo na občinski ravni. To pomeni precejšnjo obremenitev proračunov občin. Poleg tega pa je subvencioniranje cene vrtcev slabo rešeno, ker je nemogoče preveriti premoženjski položaj staršev, ki je osnosva za subvencijo. Tukaj je mišljeno predvsem celotno premoženjsko stanje.

Tako se resno postavlja vprašanje ali je sploh še smiselno subvencionirati vrtce ali pa je dejansko najbolje uvesti "brezplačne" vrtce, denar za njih pa dobiti z enakomernim povečanjem dohodninske stopnje za določen %.

Istočasno se je seveda še naprej odločno pomikati k centralizirani evidenci socialnih doklad vseh vrst, to evidenco bi morala v kočni fazi voditi oz. zbirati davčna služba, ki bi tako tudi razpolagala z vsemi podatki o prilivih na določeno osebo.

Poleg tega upajmo da bo nepremičninska evidenca končno poskrbela za pravično evidentiranje tudi te oblike premoženja.

Kajti osnovna logika pravičnejše socialne ureditve je preprečiti v kar največji meri izkoriščanje sistema, v drugi smeri pa obdavčiti tako pasivo kot aktivo financ posameznika.

(odgovor članu frutka_)
Neposredna povezava do sporočila: 55
28.1.2007 10:34:17   
Anonimen
Veste, me je zbodla samo ena o enakopravnosti mam, ki so brezposelne in tistih, ki so zaposlene, in sicer dejstvo, da vsi plačujemo vrtec. Ja, res ga vsi, ampak jez plačujem 80% cene vrtca, brezposelne mame pa 10%. Če že govorimo o enakopravnost vseh državljanov RS, potem je zame enakopravnost tudi enaka cena za vse, ne glede na dohodke. Vem pa, da si marsikatera mama, ki šiva v Muri ne more privoščiti vrtca.

In vse tiste, ki govorite o privat varstvu - sem absolutno proti njemu. Zakaj? Iz enega enostavnega razloga: ženske, ki pazijo otroke, so:
a) neizkušene, saj so ponavadi imele samo svoje otroke;
b) je to delo na črno;
c) če že govorite o vzgojnem programu - ja mater, kje pa ga je ta pobrala?

Ja, in še vedno se strinjam z lenarškim županom - prednost pri vpisu v vrtec bi morali imeti otroci zaposlenih staršev. Zakaj? Zato, ker je v družinah z brezposlenim enim od staršev ali vsaj eno babico za otroka poskrbljeno vsaj začasno (dokler se kakšno mesto ne sprazni), medtem ko pa zaposleni starši brez možnosti varstva nimajo nobene druge alternative (razen privat varuške) kot da otroka vozijo tudi v 40 km oddaljeni vrtec in čakajo, da se bo izpraznilo mesto v vrtcu, ki je bliže.

In, a je morda katera pomislila na to, da morajo takšni starši otroka buditi ob pol petih zjutraj, ga obleči in odpeljati v vrtec, da je tam do šestih, ker potem morajo narediti še pot v drugo smer, da pravočasno pridejo v službo in je ura že vsaj pol petih, ko ga ponovno dvignejo? No, na to pa nihče ni pomislil... A se vam tak otrok ne smili? A vam ni jasno, da taki starši niso med tednom z otrokom skoraj nič? Poznam tudi takšne primere, zato ne bi o tem.

Socializacija otroka? Ja, ni problema - a je za otroka edina možnost socializacije vrtec? Lepo vas prosim! No, pa še malo znanja o socializaciji - otroku je do 3. leta starosti popolnoma dovolj primarna socializacija, ki mu jo nudijo njegovi starši in ožja družba. Šele po 3. letu starosti nastopi faza 2. socializacije... Več si lahko preberete v poglavjih socialne pedagogike ali razvojne psihologije.

In ja, jaz imam celo znance, kjer sta oba brezposelna in vsko jutro otroka med prvimi pripeljeta v vrtec, potem gresta na kofe in malo v šoping, pa na malico (ker si jima bojda ne splača kuhati doma) in spet na en kofe (toliko o aktivni politiki zaposlovanja), pa malo počivat, tako, da je otrok skoraj med zadnjimi vsak dan odpeljan iz vrtca.

Pa še mnogo zgodb bi se našlo, čeprav je meni najbolj ljubka tista, ko mama, ki je brezposelna, pozabi otroka v vrtcuuser posted image , ker je šla k frizerju in potem s kolegico na kofe (vse te zgodbe so resnične, da si ne bo kdo mislil, da si zmišljujem - moja kolegica je vzgojiteljica v vrtcu).

Sicer pa - jaz sem se odločila, da bo moj sin še nekaj časa pri babicah, ker ne mislim podpirati občine in plačevati za vrtec 80% cene...

(odgovor članu Primoza)
  Neposredna povezava do sporočila: 56
28.1.2007 10:39:47   
Primoza
Če plačuješ 80% cene ne podpiraš občine - ker ona še vedno plačuje 20% tvoje cene. Se pa strinjam da je to plačevanje čisti kaos. Pri nas plačujemo npr. za 6. razred za 1 st. skupino 54000 sit, kar se mi zdi kar precej.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 57
28.1.2007 10:49:59   
Anonimen
Ja, je tudi podpiranje občine... Sem namreč zelo dobro seznanjena s financiranjem iz občinskega proračuna. Če že gledamo podrobnosti... Občina bi morala v povprečju dajati za vrtično dejavnost vsaj 60%, pa v nobeni občini ni tako. Vsako leto imam pred sabo občinski proračun in bodimo odkriti, mnogokrat se sofinanciranje ne dvigne niti za tista 2,5%, za kar bi se zaradi rasti inflacije moralo.

Popolnoma preprosta računica je dovolj. Če vrtec obiskuje 100 otrok in starši v povprečju plačujejo okoli 50.000,00. Je to na mesec 5.000.000,00. Občina bi morala primakniti 2.500.000,00. Glede na to, da je v takem vrtcu zaposlenih 6 vzgojiteljic, katerih bruto ne presega 370.000,00 in 5 varušk, katerih bruto ne rpesega 280.000,00, pa 2 čistilki z bruto 120.000,00, hišnik s podobnim brutojem in kuharica, ki ima bruto 150.000,00 in seveda ravnateljica, ki je v 42 plačnem razredu in ima bruto okoli 500.000,00. Plače zaposlenih znašajo torej 4.200.000,00. In računajmo, da ima vrtec prbl. 1 MIO materialnih stroškov na mesec. Je to 5.200.000,00 SIT. Torej?

Pa bodimo odkriti - jaz bi morala za vrtec plačevati 82.000,00 SIT. Otrok bi bil v vrtcu od 7.00 - 15.00. Se pravi 8 ur dnevno. Dom za ostarele s popolno nego (24 ur) na bolnišničnem oddelku z 5 obroki na dan pa stane 120.000 SIT (vem, ker je tam babica). In kje je tu logika?

< Sporočilo je popravil raho -- 28.1.2007 10:50:22 >

(odgovor članu Primoza)
  Neposredna povezava do sporočila: 58
28.1.2007 10:58:01   
Primoza
IZVIRNO SPOROČILO: raho

Pa bodimo odkriti - jaz bi morala za vrtec plačevati 82.000,00 SIT.

Se pravi je pri vas polna cena programa za 1. starostno skupino dobrih 100000?

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 59
28.1.2007 11:07:24   
Anonimen
Da. zato pa je toliko mesta v vrtcihuser posted image user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Primoza)
  Neposredna povezava do sporočila: 60
28.1.2007 11:15:19   
Anonimen
Bom samo napisala, kako smo Mičico vpisovali v vrtec v balkanskem Splitu:

a.) izbereš obdobje, ko bo tvoj otrok v vrtcu. Samo dopoldan 4,6, ali 10 ur. Ali samo popoldan 10 ur, ali kombinirano 10 ur. Krajše ure so namenjene tistim, ki ne delajo a lahko vseeno otroka v vrtec vpišejo.

b.) Kriteriji izbirnega postopka so določeni in lahko celo izveš, zakaj nisi bil na listi. Mati samohranilka, večje število otrok, tisti, ki dobivajo otroške dodatke, so v prednosti. Mogoče še kaj, pa sem pozabila.

Cena vrtca je enotna, 435 kun, in je občutno nižja, če otrok v vrtcu manjka teden ali več ter nižja, če izbereš krajši program. Od tretjega leta naprej ne poznam nobenega otroka, ki ne bi hodil v vrtec.

Cena privat vrtca je 780 kun, odprt pa je do osmih zvečer.

Prostora v jaslih je premalo, v vrtcih pa dovolj. Očitno posledica tudi nižje cene.

Ampak sistem se mi zdi precej bolj transparenten in fleksibilen kot je naš.

Pa še to-"dobre" firme, ki želijo imeti dober ugled, vrtec zgradijo kar v svoji poslovni stavbi. Npr. VIP ali Aerodrom Zagreb. Cena je zgoraj navedena. Si ne predstavljam, da bi pri nas to naredil npr. Mobitel. Bi država takoj zaračunala boniteto, vsaj dvojno po mojem. 

(odgovor članu Primoza)
  Neposredna povezava do sporočila: 61
28.1.2007 11:20:30   
Primoza
No če je toliko prostora v vrtcu potem tudi tistih manj staršev nosi več materialnih strokov. Pa še amortizacijo opreme in stavbe je potrebno prišteti. Tako okvirno znesejo plače 75% vseh stroškov, ostalo pa je porazdeljeno.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 62
28.1.2007 11:23:29   
rija
IZVIRNO SPOROČILO: frutka

Rešitev vidim v tem da:
  • PV preide na financiranje iz strani ministrvsta
  • določi se cena, ki bo enaka za vse starše po celi SLO
  • v vrtec bi morali biti vključeni vsi otroci vsaj 1leto pred vstopom v šolo (bivša mala šola!)

No, s tem se popolnoma strinjam.....vendar poudarjam: tema je bila mišljena na PREDNOST zaposlenih pred nezaposlenimi, ne pa PREPOVED obiska otrok nezaposlenih,...

...vox populi...

(odgovor članu frutka_)
Neposredna povezava do sporočila: 63
28.1.2007 11:24:48   
nejcko
IZVIRNO SPOROČILO: raho

In vse tiste, ki govorite o privat varstvu - sem absolutno proti njemu. Zakaj? Iz enega enostavnega razloga: ženske, ki pazijo otroke, so:
a) neizkušene, saj so ponavadi imele samo svoje otroke;
b) je to delo na črno;
c) če že govorite o vzgojnem programu - ja mater, kje pa ga je ta pobrala?

Kar se tiče privat varstva, sem že v Svojem prvem postu napiSala, da je na nek način to uhajanje denarja državi skozi prste, poleg tega pa je zadeva tudi nenadzorovana, kar absolutno ni prav. Zato sem absolutno za to, da bi se te zadeve zakonsko uredile, torej, da bi Se varuške s primerno izobrazbo lahko registrirale, s tem bi bile tudi same soc. zavarovane, država pa bi lahko nad njihovim delom izvajala nadzor (Finski Sistem). Te varuške bi lahko delovale tudi v tesni povezanoSti z bližnjim vrtcem, torej razne dejavnosti, izleti, obiski predStav bi bili namenjeni tudi tem otrokom iz privat varstva.
Dejstvo je, da bi kar nekaj ljudi želelo odpreti privat vrtec, ampak so kriteriji, predvSem prostorski, tako visoki, da si jih zelo redki lahko privoščijo, zdaj ko je zadeva totalno neurejena, je pa dobro - to je velik nesmisel.
SICER PA JAZ POZNAM KAR NEKAJ TAKIH Staršev, ki svojega otroka vSaj prva 3 leta raje dajo privat kot v vrtec, iz nekih subjektivnih razlogov pač, torej bi moralo biti tudi za te starše in predvsem otroke s strani države poskrbljeno vsaj tako, da bi bili v primeru (bog ne daj) kakšne neSreče ali česa podobnega, bolniške vzgojiteljice in njenega dopusta, poSkrbljeno.
Tudi t.i. službeni vrtci bi lahko delovali v teSni povezanoSti z javnimi vrtci ... ma ni da ni pozitivnih možnoSti.

Še enkrat poudarjam, da ni pošteno, da otroci nimajo možnosti zagotovljenega varstva, tudi sistem plačevanja ni najbolj posrečen, a vsi vemo, da se tako pri vpisu v vrtec kot pri plačevanju pojavljajo številne nepravilnoSti, ampak dokler država to zakonSko dopušča, človek lahko bolj malo stori zoper to. In vedno in povsod Se bodo našli goljufi in pošteni, torej stvari nikakor ne moremo posploševati.

Raho, primeri, ki jih ti navajaš, so pač izjeme - če ena nezaposlena mama pozabi Svojega otoroka v vrtcu, to ne pomeni, da jih vse. VERJETNO Se je kaj takega zgodilo tudi že kakšni zapoSleni, Samo ti tega ne veš. NE BITI TAKO fjakarsko uSmerjena, no. Stvari nikoli niso zgolj in samo črno-bele. Tudi vsi starši ne vozijo svojih otrok po 100 km v vrtec, ja, obstajajo pa tudi takšni starši, ki samo zaradi hohštaplarije vozijo svojega otroka raje po več 10 km oddaljen vrtec, ker je kako nekaj spešluser posted image Torej spet pridemo do tega, da zadev ne moremo posploševati.

Rija, tvoj uvodni poSt pa nas je večina čisto dobro razumela, le debata se je razvleklauser posted image , ker imamo vsi z vrtcem lastne izkušnje in lastne poglede na to problematiko. Zame osebno je najhuje, če človek misli, da je samo njegova resnica prava, še huje pa, če misli, da je prava rekla-kazala resnica. Slednje je pa v vaših primerih največ.

p.s. se opravičujem za črke - tipkovnica še kar dela po svoje.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 64
28.1.2007 11:51:16   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: primoza

No če je toliko prostora v vrtcu potem tudi tistih manj staršev nosi več materialnih strokov. Pa še amortizacijo opreme in stavbe je potrebno prišteti. Tako okvirno znesejo plače 75% vseh stroškov, ostalo pa je porazdeljeno.

Amortizacija - splošno znano je, da večina občin amortizacijo JZ odpiše.user posted image

Nejcko - napisala sem nekaj dejstev, ki jih poznam - po zglednem modelu debatiranja so dovoljeni tovrstni primeri. To ni subjektivno mnenje, ampak dejstva, s katerimi sem seznanjena. In vsaka zdrava debata se mora razvijati v smer, kjer se predstavljajo taka in drugačna stališča. Nikjer pa nisem napisala, da so vsi starši takšni (zaposleni ali brezposelni), nikjer nisem zapisala, da je izraz tega, da starši vozijo otroka v oddaljeni vrtec znamenje hohštaplarije - to si zapisala ti - in nikjer nisem trdila, da bi brezposelni starši morali imeti otroka doma. Sem pa zapisala dvoje dejstev:
- če se gremo demokracijo, naj ta demokracija velja za vse (predvsem pri plačilu)
- pri vpisovanju v vrtec dati prednost tistim otrokom, ki se jim varstvo lahko zagotovi samo na tak način in starši nimajo alternative.
Pravzaprav sem mnenja, da vas večina tukaj takoj vse, kar je zapisano jemlje preveč osebno in se potem vedno znova vsaka debata obrne na osebno raven nekoga. Bodimo odkriti - ljudje imamo različna mnenja in jih moramo znati zagovarjati. Se pravi, da za debatiranje moramo biti dorasli situaciji in jo poznati iz vseh zornih kotov, da lahko aktivno sodelujemo v debati ter svoje argumente zagovarjamo. Mnogo pa je na tem forumu takšnih, ki vse jemljejo preveč osebno, se v nekem postu morada malo prepoznajo, potem pa je normalno, da se začnejo žaljenja, ki včasih presežejo meje dobrega okusa. Sama sem to doživela na temi Dojenje in dodajanja - punce, nedorasle situaciji, te takoj začnejo žaliti in blatiti, ker se jih pač nekaj identificira z mnenjem, ki je podano. Fino bi bilo, da bi, če se že gremo odrasle in starše, da bi se zavedali, da lahko nekogaršnje mnenje apropo označimo kot pro et contra in potem napišemo mnenje, zakaj.

Pa še nekaj apropo na privat varstvo:
- svojega otroka ne bi nikoli zaupala privat varuški. Zakaj? Ker je z otrokom sama. Vsi pa vemo, kaj vse se lahko dogaja, ko je nekdo nenadzorovan...

< Sporočilo je popravil raho -- 28.1.2007 12:02:33 >

(odgovor članu Primoza)
  Neposredna povezava do sporočila: 65
28.1.2007 12:28:59   
nejcko
RAHO, NISva se razumeli - JAZ Sem napisala, da obstajajo starši, ki so svoje otroke prisiljeni voziti zelo daleč v vrtec, in take, ki to počno zaradi renomeja nekega vrtca - večina pa jih vozi v vrtec bodisi v bližini doma bodisi v bližini službe. In večina šteje.
Napisala sem, da obStajajo Starši, ki se zavestno odločajo za privat varstvo, in taki, ki So v to prisiljeni, ker ne dobijo mesta v vrtcu. Večina pa dobi vrtec bolj ali manj po izbiri ali Se odloči za babica serviS. In večina šteje.

VSi bolj ali manj poznamo različne zgodbe, vsi vemo, kje se pojavljajo glavne napake - njihovo težo pa vSak presoja glede na lastno vpletenost, kar je do neke mere razumljivo in logično. Sem pa zagovornica zdravega razuma in kritične presoje, predvsem pa da se človek potrudi na stvari gledati čim bolj objektivno. V vsakem primeru razumem problem in jezo zaposlenega starša, ki je zviSel pri vpisu v vrtec, po drugi strani pa razumem tudi nezaposleno mamo, ki iz takih in drugačnih razlogov vpiše otroka v vrtec. Nikakor pa ne podpiram nezaposlenih kofetaric, ki imajo otroka v vrtcu celih 9 ur - ampak žal osebno na to ne morem vplivati, pa če se še tako razburjam, kakor tudi ne morem vplivati na to, da eni Starši, ki se v vrtec pripeljejo z najnovejšo mečko in za katere dobro vem, da So s.p., plačajo vrtca manj kot jaz, ki sem brezpoSelna, mož pa ima prej nizko kot visOko plačo. Vendar mi zato na kraj pameti ne pade, da bi vse s.p.-jevce metala v isti koš.

In ker imam 2 otroka v vrtcu, ker sem pri vpisu hčerke pred 2 letoma kot zaposlena čakala na odločitev vrtca, ali bomo zbrali dovolj točk za Sprejem, in ker sem trenutno že 4 mesece med nezaposlenimi mamami, ki ima 2 otroka v vrtcu, menim, da sem dovolj kredibilna in predvsem objektivna za tole debato. Pa brez zamere.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 66
28.1.2007 12:31:32   
Marogica
Čisto izven teme: Nejcko, zakaj so tviji s-ji vedno z veliko napisani?

"Vrabec zavida pavu breme njegovega repa".
R. Tagore

(odgovor članu nejcko)
Neposredna povezava do sporočila: 67
28.1.2007 12:37:51   
nejcko
Imamo novo tipkovnico, ki bi jo bilo treba še nastaviti (ne oziraj se na moj kmečki računalniški žargonuser posted image ), ker pa nam ne dela disketnik na računalniku, je sedaj potrebno baje program z neta dol potegniti, če se bo sploh dalo, pa še moj mož nima časa, ker dela cel vikend, tako da tipkovnica dela po svoji pameti. Popravljam, kolikor se da, ampak na ta način bi lahko en post piSala 1 uro, poleg tega pa tipkovnici nikakor ne morem dopovedati, da naj že neha zajeb... s temi s-jiuser posted image

Saj Sem se že ene trikrat opravičila, nooooooo!!!!

(odgovor članu Marogica)
Neposredna povezava do sporočila: 68
28.1.2007 16:38:12   
Anonimen
Nejcko - tisto o debatiranju ni letelo nate - bilo je v drugem odstavku - ampak na nekatere uporabnice foruma, ki vse takoj jemljejo izjemno osebno kot da bi se prepoznale v postu. Vse projicirajo osebno nase ter potem debato obrnejo v popolnoma drugo smer, češ zdaj se pa napada nas. Udarimo po tistem, ki ne deli našega mnenja.

Glede financiranja vrtcev pa - a je katera izmed vas kdaj pomislila, od kod občina dobiva denar za financiranje svojih dejavnosti? Iz državnega proračuna. Tukaj pa se igramo slepomiši in ah in sploh. Vsi vemo, koliko je v državnem proračunu namenjeno posamezni občini, vendar potem pač občine (ker ni strogega nadzora) denar razporejajo po prioritetah - najprej ulična razsvetljava pa nekaj za kanalizacijo pa pločnike je treba urediti... Javni zavodi pa dobivajo neke drobtinice. Vedno je bilo tako in vedno bo tako. Veste, dejavnost vrtca ali kateregakoli javnega zavoda je večini oči zakrita, pločniki, novi stadioni, športne dvorane in ostalo pa se vidijo... In vsak župan, ki upa na ponovno izvolitev bo postavil čim več tovrstnih objektov, da bodo ja celi javnosti na očeh. Svinjarije, ki pa se dogajajo pri financiranju JZ pa tako ali tako nihče ne vidi (razen enih par ljudi).

Pa tudi država... Za oklepnike 65 milijard? A je morda kdo seštel, koliko otrok bi za te oklepnike imelo boljše življenje? Naredite to, pa boste videli.

Naša politika je žal tam, kjer je. In ne glede na to ali so na oblasti levi ali desni ali rozani ali beli ali črni... Veste tisto staro reklo: Bog je najprej imel roke obrnjene k sebi.

V razmislek... In morda kakšen komentar.

(odgovor članu nejcko)
  Neposredna povezava do sporočila: 69
28.1.2007 17:14:24   
Primoza
Tole so malo pavšalne trditve. Če smo konkretno pri MOL, proračun je od lanskih 64 mrd (zdaj že bivših sit) za leto 2007 15% nižji. Deleži porabnikov so ostali nespremenjeni, od tega ima predšolska vzgoja 17,8% delež celotnega proračuna. Nevladne organizacije in zavodi pa 11%. To niso majhne številke, seveda pa se vsakemu zdi da je pomemben uporabnik. Infrastruktura se zdi nepomembna le tistemu, ki hodi peš v službo, ker že če uporablja kolo mu ni vseeno ali pa tistemu ki pije vodo iz plastenke in mu dol visi če slučajno kanalizacija pušča.

Kolikor vem je večina glasovala za NATO, ta pa ima svoje zahteve po deležu proračuna za nakup "igračk", v resnici nas kregajo ker ga še vedno ne dosegamo oz. kupimo premalo "igračk".

Nevladne organizacije in zavode se mi zdi sploh trapasto v tolikšni meri financirati s strani občine, naj plačuje za njih države ali pa naj živijo v tržnih razmerah, kot vsi ostali.

< Sporočilo je popravil primoza -- 28.1.2007 17:17:15 >

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 70
29.1.2007 14:21:59   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: primoza

Tole so malo pavšalne trditve. Če smo konkretno pri MOL, proračun je od lanskih 64 mrd (zdaj že bivših sit) za leto 2007 15% nižji.
Nevladne organizacije in zavode se mi zdi sploh trapasto v tolikšni meri financirati s strani občine, naj plačuje za njih države ali pa naj živijo v tržnih razmerah, kot vsi ostali.

Dragi moj!
Ne živimo vsi v MOL, ampak so žal v Sloveniji tudi druge občine...In ja, vi imate javni prevoz in ah in oh in sploh kaj jaz vem kaj še vse. Mi tega nimamo. Imamo pa vse tisto, kar vi nimate:
- eno izmed najvišjih stopenj brezposelnosti v Slo
- občutno nižje plače kot vi v MOL (ne govori, da to ni res, ker jih žal primerjamo)
- mortaliteto občutno višjo kot nataliteto
- ogromno revščine, za katero vam na oni strani mavrice sploh ni mar
- ogromen delež neaktivnega prebivalstva
- onesnaženo okolje in s tem posledično tudi vodo(ne samo zaradi šleperjev, ampak tudi zaradi **** vrste pesticidov, da nahranimo vaša lačna usta; pri nas je podtalnica tako umazana, da vodo iz pipe odsvetujejo piti)

In ja, v tako spodbudnem okolju se je blazno fajn tržno obnašati.

Vsake oči imajo pač svojega malarja. Žal, kot vidiš, ne živimo vsi v MOL. V mestu z 200.000 in več prebivalci se ti lahko tržno obnašaš - poskusi se v mestu s 3500, pa bomo videli, kam te bo tržno obnašanje pripeljalo.

In kolikor vem, je bila udeležba za pristop k NATU "fantastična".

Veš, primoža, Slovenija ni samo MOL z ostalimi 30 občnami, ki jo obkrožajo.

(odgovor članu Primoza)
  Neposredna povezava do sporočila: 71
29.1.2007 15:00:44   
Anonimen
Tvoja zgodba je popolnoma drugačna in je tvoje delo verjetno težje in napornejše od večine ostalih, ki delamo v službah, zato je takšna situacija več kot opravičljiva in ni povezana z nekaterimi primerki, ki "odžirajo" mesta zaposlenim staršem. Enakega mnenja sem tudi za mamice študentke, za vse ostale pa lepo prosim...

Po novem zakonu o prepovedi kajenja, pa verjetno tudi z malčkom ne bo težko iti na kavico, mar ne? Mi pa ki, imamo res to srečo, da smo zaposleni, naj pa kar damo odpoved, da bomo lahko pazili svoje otroke... Ali pa naj jih vozimo v privat varstvo, ker nekateri jih ne bi dali tja če tudi bi bili "zastonj". Lepo vas prosim...
Se pa strinjam, da bi morali, staršem, ki dobijo zaposlitev, prioriteno najti varstvo...

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 72
29.1.2007 15:06:28   
Primoza
Saj ne rečem konkretno sem pa lahko zraven le pri MOL. Saj pri drugih občinah je pa še slabše - delež predšolske vzgoje v proračunu je lahko kvečjemu še višji, če še bogatini iz MOL zapravijo skoraj petino proračuna za vrtce.

Tržno obnašanje pomeni da nečesa česar si ne moreš privoščiti pač nimaš. In če ste slučajno bolj iz vzhoda Slovenije imate velik primankljaj vlaganja v komunalno dejavnost in ceste, še Ljubljana ga ima, pa ga ne boste imeli vi. To se zdi vsekakor pomembna postavka, ne glede na to da so to tipična popravila ki jih izvajajo v volilnem času ker si kupujejo volilne glasove.

Če vprašaš mene me veliko bolj motijo razdejane ceste po katerih se vsak dan vozim v službo, pa zanič pločniki kot to da ne dobi proračunskih sredstev neka nevladna organizacija. Te so se itak razpasle kot gobe po dežju. Pa javni zavodi so tudi lahko precejšnji porabniki denarja, po mojem jih je pol preveč na občinski ravni. Samo zato pravim da naj se tržijo, kdor se ne zmore naj pa zapre trgovino. Tako je zdaj povsod.
Nato je bila udeležba dobra, pa glasovali so tudi zelo enosmerno:
Število preštetih glasovnic: 969.577 ( 99,91 % oz. iz 99,97 % volišč )
Število neveljavnih glasovnic: 4.806
Število veljavnih glasovnic: 964.771

Referendumsko vprašanje
ZA

PROTI

Ali se strinjate, da Republika Slovenija postane članica Evropske unije (EU)?

864.542
89,61 %
100.229
10,39 %

user posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 73
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 2 [3]
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 2 [3]
Pojdi na:

Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...
Norice ali vodene koze
photo
Norice ali vodene koze so najpogostejša nalezljiva bolezen z izpuščaji. Bolezen se pojavlja skozi vse leto, v večjem šte...

Za doječe matere.
пеперутка16

Malo čudno vprašanje, ampak me zanima, ali so doječe mamice poskusile svoje mleko?