nejcko
|
IZVIRNO SPOROČILO: raho In vse tiste, ki govorite o privat varstvu - sem absolutno proti njemu. Zakaj? Iz enega enostavnega razloga: ženske, ki pazijo otroke, so: a) neizkušene, saj so ponavadi imele samo svoje otroke; b) je to delo na črno; c) če že govorite o vzgojnem programu - ja mater, kje pa ga je ta pobrala? Kar se tiče privat varstva, sem že v Svojem prvem postu napiSala, da je na nek način to uhajanje denarja državi skozi prste, poleg tega pa je zadeva tudi nenadzorovana, kar absolutno ni prav. Zato sem absolutno za to, da bi se te zadeve zakonsko uredile, torej, da bi Se varuške s primerno izobrazbo lahko registrirale, s tem bi bile tudi same soc. zavarovane, država pa bi lahko nad njihovim delom izvajala nadzor (Finski Sistem). Te varuške bi lahko delovale tudi v tesni povezanoSti z bližnjim vrtcem, torej razne dejavnosti, izleti, obiski predStav bi bili namenjeni tudi tem otrokom iz privat varstva. Dejstvo je, da bi kar nekaj ljudi želelo odpreti privat vrtec, ampak so kriteriji, predvSem prostorski, tako visoki, da si jih zelo redki lahko privoščijo, zdaj ko je zadeva totalno neurejena, je pa dobro - to je velik nesmisel. SICER PA JAZ POZNAM KAR NEKAJ TAKIH Staršev, ki svojega otroka vSaj prva 3 leta raje dajo privat kot v vrtec, iz nekih subjektivnih razlogov pač, torej bi moralo biti tudi za te starše in predvsem otroke s strani države poskrbljeno vsaj tako, da bi bili v primeru (bog ne daj) kakšne neSreče ali česa podobnega, bolniške vzgojiteljice in njenega dopusta, poSkrbljeno. Tudi t.i. službeni vrtci bi lahko delovali v teSni povezanoSti z javnimi vrtci ... ma ni da ni pozitivnih možnoSti. Še enkrat poudarjam, da ni pošteno, da otroci nimajo možnosti zagotovljenega varstva, tudi sistem plačevanja ni najbolj posrečen, a vsi vemo, da se tako pri vpisu v vrtec kot pri plačevanju pojavljajo številne nepravilnoSti, ampak dokler država to zakonSko dopušča, človek lahko bolj malo stori zoper to. In vedno in povsod Se bodo našli goljufi in pošteni, torej stvari nikakor ne moremo posploševati. Raho, primeri, ki jih ti navajaš, so pač izjeme - če ena nezaposlena mama pozabi Svojega otoroka v vrtcu, to ne pomeni, da jih vse. VERJETNO Se je kaj takega zgodilo tudi že kakšni zapoSleni, Samo ti tega ne veš. NE BITI TAKO fjakarsko uSmerjena, no. Stvari nikoli niso zgolj in samo črno-bele. Tudi vsi starši ne vozijo svojih otrok po 100 km v vrtec, ja, obstajajo pa tudi takšni starši, ki samo zaradi hohštaplarije vozijo svojega otroka raje po več 10 km oddaljen vrtec, ker je kako nekaj spešl Torej spet pridemo do tega, da zadev ne moremo posploševati. Rija, tvoj uvodni poSt pa nas je večina čisto dobro razumela, le debata se je razvlekla , ker imamo vsi z vrtcem lastne izkušnje in lastne poglede na to problematiko. Zame osebno je najhuje, če človek misli, da je samo njegova resnica prava, še huje pa, če misli, da je prava rekla-kazala resnica. Slednje je pa v vaših primerih največ. p.s. se opravičujem za črke - tipkovnica še kar dela po svoje.
|