Jessy
|
Na manjše koščke narežeš nekaj hamburške slanine (ali kaj podobnega) in jo popečeš v ponvi (najboljša je teflonska, ker se ne smodi). Ko spremeni barvo, dodaš gorgonzolo, priliješ smetano za kuhanje in pokuhaš toliko, da se sir lepo raztopi. Taka omaka paše tudi na torteline, še posebno na tiste, polnjene s pršutom. Čebulo prepražim na malo olja, da lepo zarumeni, dodam 2 žlici paradižnikove mezge, prilijem toliko vode, da je ravno prav gosto, ter dodam svežo baziliko in pol goveje jušne kocke. To isto varianto naredim tudi s konzervo pelatov po istem postopku, le vode ne prilijem. Bolonska: Na drobno narežem toliko čebule, kolikor imam mesa. Čebulo popražim na malo olja, da postekleni, nato dodam mleto meso (najboljše, če je mešano svinjsko in goveje), ter česen in pražim toliko časa, da se začne meso že smoditi (kot bi delal golaž-traja cca 2 uri), nato zalijem z vodo in dodam peteršilj, zeleno, baziliko, sol, poper, mleta rdeča paprika, malo žličko mezge, čisto malo sladkorja, sveže korenje (ga potem poberem ven, ko je kuhano), mešanico mediteranskih začimb, rožmarin. Na malem ognju kuham še cca pol ure. Na kuhane testenine narežem par koščkov surovega masla ter premešam, da se raztopi med testeninami, nato pa po želji dodamo parmezan, večkrat tudi kak drugi sir. Med kuhane testenine vlijem razžvrkljano jajce ter premešam. V teflonski ponvi popečem na drobno narezano šunko. Ko spremeni barvo, stresem makarone z jajci v ponev in pečem toliko časa, da se jajca lepo zapečejo (ne maramo surovih jajc). Široke rezance na pol skuhaš, nato pa jim dodaš maso. Maso narediš iz rumenjakov (1 jajce za 10 dag rezancev), ki jih zmešaš skupaj s kislo smetano (1 smetano za 500 g rezancev) in soljo ter dodaš na trakove narezano šunko (cca 20 dag za 500 g rezancev, lahko tudi več ali manj - stva okusa). To maso dobro vmešaš med rezance, nato pa dodaš še sneg iz beljakov. To streseš v pekač, na katerega si položil nekaj koščkov margarine ali masla, tudi po vrhu narežeš nekaj koščkov margarine ali masla. Pečeš na 180 C cca 30-40 min.
< Sporočilo je popravil Jessy -- 22.8.2006 23:53:49 >
|