Bonnie_RR
|
IZVIRNO SPOROČILO: karin412 Že dolgo časa me muči, da bi izpostavila vprašanje, ki me muči: kako naj si razlagam vrednost daril obojih staršev ob rojstvu otroka? (Sicer nisem materialist, a v moji družini je navada, da se za rojstvo otroka podari kar večje darilo oz. denar in to sem tudi pričakovala s partnerjeve strani.) Moji starši so kljub nizkim dohodkom prispevali 50.000 sit za voziček, kar sem mami naročila, in drobne malenkosti nekje okoli 10.000 sit. (potem- moj stari ata je podaril kar precejšen kupček denarja, teta pa mi je kupila zlatnino). Njegova mama s svojo družino (ki ima tudi nizke dohodke) pa je podarila nekaj oblekic, kupljenih v Tušu!, ostalo iz druge roke (s telegramom ob rojstvu vred recimo v vrednosti 10.000 sit). Njegov oče s svojo družino (ki pa ima precej dobre dohodke) pa je že v porodnišnico prinesel "le" majhno vrečko z nekaj drobnarijami za največ 5000sit. Naj povem, da moji starši otroku vedno kaj kupijo, kako malenkost, njegovi - ne mama ne oče, ničesar, že od rojstva naprej (otrok ima 5 mesecev), kljub temu da se obiskujemo in imamo relativno dobre odnose. Jaz bi pričakovala vsaj od parterjevega očeta kaj več, to sem partnerju tudi povedala in rekla, naj ga vpraša, vendar mu je nerodno. Kakšne izkušnje z darili imate vi? Ali se preveč obremenjujem? Sem jaz živela v drugačnem okolju, kjer je taka navada ali so njegovi "škrti" oz. jim ni mar? Sej sploh ne vem, kje naj začnem... Kot prvo mi na kraj pameti ne bi padlo svoji mami (ali komurkoli drugemu) naročit, kaj naj mi kupi ob rojstvu otroka. Kot drugo se mi zdi ful podcenjevalno in grdo kritizirat neko darilo, ker je pač majhne denarne vrednosti in zraven še (groza!!!) kupljeno v Tušu. Kot tretje sploh ne vem, kako si lahko še toliko "zategla", da greš moža gnjavit zaradi "premajhne" vrednosti daril. Ti svetujem, da si še enkrat prebereš svoj prvi post in boš videla, da tega človek, ki ni materialist ne bi napisal. Da si si vzela čas in šla preračunavat vsa darila... Hallo?! Še nekaj: To, da si navajena, da se v vaši družini ob rojstvu (no, potem si to razširila še na rojstne dneve...) obdarujete z dragimi in "večjimi" darili, se mi nikakor ne zdi razlog, da od nekoga pričakuješ, da bo storil enako. Dohodki gor ali dol. Pri nas smo se tudi vedno bolj "bogato" obdarovali, pa še nikoli nisem pomislila, da bi komu kdaj očitala, če mi prinese kakšno "skromnejše" darilo. Pozornost šteje, se ti ne zdi? Ti svetujem, da svojo energijo preusmeriš v kaj bolj koristnega... Lp