Misek
|
IZVIRNO SPOROČILO: CIPRESA Misek mogoče imaš prav v vsem tem a vero in verovanje gledati iz znanstvenega stališča in iskati dokazno gradivo iz strani znanstvenikov, kaj je bilo dokazano in kaj ne je popolni nesmisel. Kot praviš ti nisi verna in po tvojem pisanju sodeč se ti zdi to le nek hobi zato verjamem da ti pomen krsta nič ne pomeni. Jaz naprimer gledam na to popolnoma drugače in se niti ne vprašam kakšna je sestava vode...... ker mi je dovolj že to da vem da otrok s tem postane kristjan in božji otrok. Dejstvo, da sestava plodne vode ni znana se vedno, kot tudi ne popolnoma njeno nastajanje je argument v prid navedbah Svetega pisma o tekoci prvini in nikakor ne pomeni, da se na vero gleda iz znanstvenega stalisca in nima niti nobene direktne zveze z mojim gledanjem na vero. Osebno menim, da je vera popolnoma osebnostna izkusnja, dozivetje, cutenje, obcutenje, vendar tudi menim, da je sedanja institucionalizacija vere skozi cerkev naredila veri vec skode kot koristi. Postala je prevec posvetna in premalo duhovna. Glede tega koga posiljujemo tisti ki dajemo otroka krstiti........se mi zdi že malo smešno vse skupaj ker ne gre za nobeno posiljevanje pri nobeni odločitvi. To kar sem naredila - da sem želela da se otrok krsti - sem naredila po lastni volji brez otrokovega soglasja, torej sem mu dala možnost da gre po poti te vere. Če kasneje tega nebo želel ga v to (kot tudi v nobeno drugo dejavnost) ne bom silila, takrat bo razmišljal s svojo glavo insam poskrbel za svoje življenje tako mu krst ki meni danes veliko pomeni takrat nebo pomenil nič in se nanj nebo niti spomnil oz. mu za nadaljnje njegovo odločanje in voljo kako bo živel nebo to predstavljalo nobeno oviro. Moje razmisljanje poraja pomisleke. Vsekakor se strinjam, da je odlocitev za krst samo tvoja, brez otrokovega privoljenja. Njegova dejanja naprej v zivljenju so njegova in koliko ga bo krst v rani mladosti motil ali ne bo motil, nihce razen njega samega ne more vedeti. Moj pomislek pa ni samo v odnosu stars - krst - otrok, temvec tudi v odnosu stars - vera. Ce pretpostavimo, da starsi krstijo otroka zaradi svojega globokega verovanja, ga krstijo v najboljsi veri, da bo tudi otrok naklonjen tej veri, zivel v veri, da se nikoli ne bo otrgal od bozjega telesa in bo vedno ostal bozji ud. Vendar ce se tako ne zgodi... s krstom otroka, ki ne nadaljuje zivljenje v veri ko postane samostojna osebnost, bozjemu telesu prizadejas rane. Metaforicno, porocis otroka (z bogom), ustvaris mu druzino (bozjo), pozneje nimas pa nobenih pomislekov ce "otrok" zapusti druzino. No hoteli mi to ali ne, druzina cuti in trpi posledice tega dejanja. Enako v primerih, ko krst ni opravljen pred duhovnikom in ni formalno zabelezen. Nasa dejanja imajo posledice. Narediti nekaj in potem preloziti odgovornost za lastno dejanje na drugega ter zmanjsati pomen tega dejanja in zanemariti posledice na druge, ne samo direktno vpletene je IMO neodgovorno. Zelo neodgovorno. Ce pa, tako kot pises, res verjames, da krst , ta neizbrisni pecat pripadnosti bogu ima pomen samo za tebe in otroka, ce bo hotel ter za nikogar in nic drugega, tedaj izkljucis bozje iz krsta. Pomen se prelevi v popolnoma osebnega, nevezanega ne z bogom , ne z bozjim, temvec postane samo neko nase, egoisticno sredstvo, da smo naredili pricakovano. Ne na zadnje, dati priloznost otroku, da spozna vero ni krstiti ga, temvec mu dati potrebno znanje, spoznanja in uvajanja v vero, v celotno paleto obcutkov, obcutenj in znanj, spoznavanj. Krst IMO naj bi bil tista krona s katero kronas spoznanje o bogu v tebi in koli sebe. Krst naj bi bil tisti - da, zelim se zdruziti z bogom. Da pa ves kaj zelis, rabis vse vec drugega kot sam krst. To je tudi eden od dejavnokov zakjaj toliko mladih ne ostane v cerkvi/veri. Imajo krst, imajo zunanje forme, obrede ... primanjkuje pa tistega duhovnega, notranjega, globokega. Pa še Tjazy res nevem kje si slišal da je seks greh????? Kolikor jaz vem ni spolnost nikoli bila tretirana kot greh če je posredi ljubezen. Seks je greh v vseh situacijah, razen v zakonu oz. med zakoncema ( da ne bi kdo mislil, da ni greh ce katera koli dva porocena seksata ), neglede na ljubezen. Vem po mozu, on je vsako malo v grehu
|