Anonimen
|
Nekaj o gobah: Vložene gobe Gospodinje na Planini se spominjajo, da so nekdaj v prehrani uporabljale predvsem štorovke, jurčke in lisičke, dežnikov pa niso nabirali. Gobe so sprva uporabljali sveže ali posušene, kasneje pa so jih tudi konzervirali in shranili za zimo. Danes je med običajnimi načini shranjevanja vlaganje v kis. Gospodinje s Planine gobe pred vlaganjem očistijo in operejo. Nato jih kuhajo v slani vodi sedem minut. Posebej prevrejo razredčen kis za vlaganje, ki mu dodajo nekaj strokov česna, poper in lovorjev list. V pripravljen kis stresejo gobe in jih še vroče naložijo v kozarce ter zaprejo. Pražene štorovke Štorovke najprej očistijo, operejo, zrežejo na koščke, dajo v vrelo vodo, ki so ji dodale nekaj zrn popra, in jih pustijo vreti približno dvajset minut. Gobe odcedijo in sperejo pod hladno vodo. Tako pripravljene shranijo v zamrzovalniku ali pa jih uporabijo kot pražene štorovke. Na maščobi, ponavadi olju, pocvrejo čebulo, dodajo štorovke in vse skupaj dušijo ali pražijo približno dvajset minut. Gobam dodajo sesekljan česen ter peteršilj in vse skupaj pražijo še približno pet minut. Za omako dodajo v pripravljeno zmes malo moke, paradižnikovo mezgo in zalijejo z vodo ter pokuhajo. Po okusu dodajo poper in vegeto. Jurčki v omaki Kot pravijo gospodinje s Planine, so gobe včasih pripravile zlasti v golažu s polento ali s krompirjem v kosih kot prilogo, bolj cenjene jurčke pa so pripravljale tudi v omaki za testenine. Na olju pražijo česen toliko časa, da zadiši, dodajo narezane jurčke, ki so jih prej pokuhale v kropu, po okusu tudi sesekljano čebulo in pražijo. Na koncu solijo in dodajo malo popra, vse skupaj zalijejo z juho, dodajo še malo kisle smetane, peteršilja in timijan, prelijejo po testeninah in dobro premešajo. Ocvrti dežniki Med sodobnejšimi jedmi z gobami so ocvrti dežniki ali marele. Gospodinje na Planini že odprte dežnike panirajo, mlade, z zaprtimi klobučki pa polnijo in ocvrejo. Klobučke samo obrišejo, vanje vložijo malo naribanega sira ali sira v kosih, na koščke narezano šunko ali slanino, jih panirajo in ocvrejo. ALENKA TRATNIK
|