gobe (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Kuhajmo skupaj



Sporočilo


s. -> gobe (30.10.2007 9:23:48)

Kako pripravljate gobe?

S tem mislim postopek kuhe in nato čiščenja. Koliko časa gobe kuhate ( npr. jurčke ali lisičke) in koliko časa še nato popečete?





bučkabb -> RE: gobe (30.10.2007 9:33:05)

ja čist odvisn kaj pripravljaš.
jaz jih očistim in obkuham le takrat ko jih dam pol v zmrzovalnik za kasnejšo uporabo, al pa jih vložim. kuhaš jih tak da zavrejejo in pol še mal- da se omehčajo.
če takoj frišne pripravim jih le očistim in uporabim.
da jih naredim z jajčko, na olju prepražim čebulo in dodam sveže očiščene gobe in jih dušim dokler se ne omehčajo in potem dodam jajčko. pravtako če delam gobovo juhco dodam kr sveže očiščene.




Anonimen -> RE: gobe (30.10.2007 9:48:23)

Nekaj o gobah:

Vložene gobe
Gospodinje na Planini se spominjajo, da so nekdaj v prehrani uporabljale predvsem štorovke, jurčke in lisičke, dežnikov pa niso nabirali. Gobe so sprva uporabljali sveže ali posušene, kasneje pa so jih tudi konzervirali in shranili za zimo. Danes je med običajnimi načini shranjevanja vlaganje v kis. Gospodinje s Planine gobe pred vlaganjem očistijo in operejo. Nato jih kuhajo v slani vodi sedem minut. Posebej prevrejo razredčen kis za vlaganje, ki mu dodajo nekaj strokov česna, poper in lovorjev list. V pripravljen kis stresejo gobe in jih še vroče naložijo v kozarce ter zaprejo.
Pražene štorovke
Štorovke najprej očistijo, operejo, zrežejo na koščke, dajo v vrelo vodo, ki so ji dodale nekaj zrn popra, in jih pustijo vreti približno dvajset minut. Gobe odcedijo in sperejo pod hladno vodo. Tako pripravljene shranijo v zamrzovalniku ali pa jih uporabijo kot pražene štorovke. Na maščobi, ponavadi olju, pocvrejo čebulo, dodajo štorovke in vse skupaj dušijo ali pražijo približno dvajset minut. Gobam dodajo sesekljan česen ter peteršilj in vse skupaj pražijo še približno pet minut. Za omako dodajo v pripravljeno zmes malo moke, paradižnikovo mezgo in zalijejo z vodo ter pokuhajo. Po okusu dodajo poper in vegeto.
Jurčki v omaki
Kot pravijo gospodinje s Planine, so gobe včasih pripravile zlasti v golažu s polento ali s krompirjem v kosih kot prilogo, bolj cenjene jurčke pa so pripravljale tudi v omaki za testenine. Na olju pražijo česen toliko časa, da zadiši, dodajo narezane jurčke, ki so jih prej pokuhale v kropu, po okusu tudi sesekljano čebulo in pražijo. Na koncu solijo in dodajo malo popra, vse skupaj zalijejo z juho, dodajo še malo kisle smetane, peteršilja in timijan, prelijejo po testeninah in dobro premešajo.
Ocvrti dežniki
Med sodobnejšimi jedmi z gobami so ocvrti dežniki ali marele. Gospodinje na Planini že odprte dežnike panirajo, mlade, z zaprtimi klobučki pa polnijo in ocvrejo. Klobučke samo obrišejo, vanje vložijo malo naribanega sira ali sira v kosih, na koščke narezano šunko ali slanino, jih panirajo in ocvrejo.
ALENKA TRATNIK




Jessy -> RE: gobe (30.10.2007 10:13:29)

Gobam ročno odstranim čim večji del umazanije, kot se da. Gobe narežem na poljubno velikost, nato pa pod tekočo vodo pošteno operem. Vedno jih dam tudi za 10 minut v krop, ne glede na to ali so gobe užitne ali pogojno užitne. Prav vse (razen marel) dam v krop.
Zatem pa jih še 15-20 minut pražim na čebuli.




Anonimen -> RE: gobe (30.10.2007 10:16:06)

IZVIRNO SPOROČILO: neva6

Nekaj o gobah:

Vložene gobe
Gospodinje na Planini se spominjajo, 


Ti in tvoja Planina [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]




Anonimen -> RE: gobe (30.10.2007 10:33:25)

IZVIRNO SPOROČILO: al bina

IZVIRNO SPOROČILO: neva6

Nekaj o gobah:

Vložene gobe
Gospodinje na Planini se spominjajo, 


Ti in tvoja Planina [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]


Na jaz sem v dolini,popolnoma odvisna glede gob od moje tete gobarke.
Sem pa od nečaka dobila jurčee in se zgrozila.Profesijonalni kuhar je dal zamrznit cele jurčke[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]v kosu.Zdej,če jih upoarbim,ali jih odmrzne in so pol spužvaste,če narežem zamrznjene se zdrobijo.




Anonimen -> RE: gobe (30.10.2007 10:38:12)

Vedno jih dam tudi za 10 minut v krop


Oprosti,tole je pa malo prehudo,predolgo.gobe izgubijo v vodo ves okus,
sveže narezane gobe se da na cedilnik in se jih samo prelije s kropom.
To me je naučila dolgoletna gobarka.




Anonimen -> RE: gobe (30.10.2007 10:42:51)

IZVIRNO SPOROČILO: neva6

IZVIRNO SPOROČILO: al bina

IZVIRNO SPOROČILO: neva6

Nekaj o gobah:

Vložene gobe
Gospodinje na Planini se spominjajo, 


Ti in tvoja Planina [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]


Na jaz sem v dolini,popolnoma odvisna glede gob od moje tete gobarke.
Sem pa od nečaka dobila jurčee in se zgrozila.Profesijonalni kuhar je dal zamrznit cele jurčke[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] v kosu.Zdej,če jih upoarbim,ali jih odmrzne in so pol spužvaste,če narežem zamrznjene se zdrobijo.


Ti, samo je pa čisto tapravi junc tale tvoj kuhar [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Madona, kakšna škoda se dela.




Anonimen -> RE: gobe (30.10.2007 10:48:21)

Pa sej sem jim hotela dopovedat,pa kaj ko so pametnejši,oziroma moj mi je rekel,bodi tiho,ko veš,da bodo nos dvignili.Zdej bom poskusila uporabit,ne vem kaj bo izpadlo,ampak tako lepi veliki trije jurčki,pa naj bi šli v smeti.za zjokat.




Anonimen -> RE: gobe (30.10.2007 10:49:41)

IZVIRNO SPOROČILO: neva6

Pa sej sem jim hotela dopovedat,pa kaj ko so pametnejši,oziroma moj mi je rekel,bodi tiho,ko veš,da bodo nos dvignili.Zdej bom poskusila uporabit,ne vem kaj bo izpadlo,ampak tako lepi veliki trije jurčki,pa naj bi šli v smeti.za zjokat.


Pojma nimam, kako naj jih rešiš. Morda, da daš kar zmznjene v ponev, pa jih potem pač razdručkaš [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Jaz bi verjetno tako naredila.




Anonimen -> RE: gobe (30.10.2007 10:53:03)

Neva kaj pa župca iz jurčkov?

saj vem, da so vaši izbirčni[sm=smiley36.gif], pa vseeno a jeste mogoče ajdovo župco z jurčki?


drugače se pa gobe res toliko časa ne parijo oz kuhajo. Mene so učili tako kot je neva napisala oz najdlje kuhaš, dokler prva pena ne priplava, pa obvezno jih moraš dat v vreli krop. Drugače so najboljše sveže in takoj pripraviš, če pa gredo v zmrzovalnik, pa jih tudi jaz poparim




Anonimen -> RE: gobe (30.10.2007 10:53:43)

Ja pa kaj misliš, da bi dala kar cele not?




Anonimen -> RE: gobe (30.10.2007 10:54:08)

Kaj cele gobane?So precej veliki.Razmišljam,če jih polijem s kropom?
ampak že vidim,da so kot spužva.Bom poiskusila kaj bo ratalo,ampak najprej bom porabila kar tiste,ki sem jih sama spakirala.narezane,poparjene,odcejene,zapakirane po porcijah in zamrznjene.
Aja prvo rundo,najbrž se mu je še ljubilo je jurčke na debele koce narezal in jih kar tako nepoparjene v vrečo dal in zamrznil.Greh velik greh[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]Ko sem jih naredila,je bilo,kot,da bi slamo jedel[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]




Anonimen -> RE: gobe (30.10.2007 10:57:02)

IZVIRNO SPOROČILO: MIŠEK13

Neva kaj pa župca iz jurčkov?

saj vem, da so vaši izbirčni[sm=smiley36.gif] , pa vseeno a jeste mogoče ajdovo župco z jurčki?



Ne,te pa še nisem preizkusila,mi zaupaš recept.
Sicer gobe jem le jaz v družini in tamlajša,odkar se šola za kuharja jih je že začela cenit.Ponavadi sem rada jedla kislo juho iz lisičk.Pa zadnjič se po enem receptu naredila si juho iz jurčkov,pa kaj ko ni to to,četi kdo drug naredi je dosti boljše.




Anonimen -> RE: gobe (30.10.2007 11:00:12)

Moja ajdova župca z jurčki. Prepražim čebulo in česen, dam na koncu malo rdeče paprike, zalijem z vodo, 2 pesti ajdove kaše in zmrznjene jurčke, ja lahko celega. Sol, poper ali vegeta. Pokriješ dušiš. Ko se jurček odtali, ga vzamem ven v skledico polovico ga s paličnim zmiksam (ker zgosti lepo župico), pol ga narežem na večje kose. Dam nazaj v župco, da še prevre in župca je redi za popapcat

jaz sicer že dajem narezane velike kocke v zmrzovalnik, vendar vedno polovico od teh zmiksam, nekaj pa celih pustim

aja še boljše je zalivat z vodo, v kateri se je kuhala prekajena šunka, taka župca je potem res ta prava




Anonimen -> RE: gobe (30.10.2007 11:05:37)

Uh,sedaj pa imam polna usta sline,me je zgrabila ena lakota za umret[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Hvala hvala,ej,veš,da jo mom danes sprobala,moram,da potolažim željo.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
Kar se gob tiče,jaz sem nora nanje.




Anonimen -> RE: gobe (30.10.2007 11:09:46)

če nimaš vod eo juhic eod prekajene šunke, pa lahko tudi panceto narežeš na kockice in skupaj s čebulo prepražiš[sm=smiley1.gif]

še to, tal ežupca mora biti gosta, n epreredka oz vodena. mi jo imamo kot glavno jed[sm=smiley1.gif]




Anonimen -> RE: gobe (30.10.2007 11:12:24)

IZVIRNO SPOROČILO: MIŠEK13

če nimaš vod eo juhic eod prekajene šunke, pa lahko tudi panceto narežeš na kockice in skupaj s čebulo prepražiš[sm=smiley1.gif]


Če si že opazila,je to moja manija,dodajanje pancete skoraj v vsako jed,razen v govejo juho[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]Seveda bom jo narezala.
jaz panceto dam tudi na krompirček,kiga pečem v pečici,ali pa zamešam v jajčka,umešana lai pa narejena kot debela omleta.V golaž,v mineštro,skratka povsod.




Jessy -> RE: gobe (30.10.2007 11:50:37)

IZVIRNO SPOROČILO: neva6

Vedno jih dam tudi za 10 minut v krop


Oprosti,tole je pa malo prehudo,predolgo.gobe izgubijo v vodo ves okus,
sveže narezane gobe se da na cedilnik in se jih samo prelije s kropom.
To me je naučila dolgoletna gobarka.


Ja, saj vem, da jih ni potrebno prekuhavati [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image], ampak jaz jih vseeno, ker se mi zdi, da gre polno umazanije ven. Dobre so pa vseeno.




Anonimen -> RE: gobe (30.10.2007 12:05:56)

Pa tole je tudi za poskusit:


http://novice.savudrija.net/Recepti/Rec_GobovaSolata.pdf


http://enaplus.com/1plus/kuhinja/receptvrsta.asp?id_recept=224&id_vrsta=35

Tu pa je kako ulagat gobe v kozarce:

http://nakup.merkur.si/nasveti-namig-tisk.asp?ID=02129&kateri=kuhinja/recepti&MySes=




GOBE Z JAJCI

[image]http://www.drustvo-bisernica.si/GIFI/gobe%20gifi%20072.gif[/image]



Sestavine:

50 dag gob,
4 jajca,
1 manjša čebula,
1 manjša paprika,
1 paradižnik,
3 žlice olja,
timijan, majaron,
sol in poper po okusu,
1 žlička peteršilja.

Priprava:
Gobe očistimo in jih narežemo na lističe. Na olju popražimo čebulo in papriko, dodamo paradižnik in pražimo, da izpari vsa voda. Dodamo gobe in jih dušimo v pokriti posodi do suhega. Solimo, dodamo timijan in majaron in vmešamo razžvrkljana jajca. Pečemo tako dolgo, da se strdijo. Pred serviranjem dodamo še sveži peteršilj in poper.





http://www.drustvo-bisernica.si/recepti0.htm


Jaz se bojim,da mi bo prej gob zmanjkalo,preden bom sprobala vse te dobrote.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]






Stran: [1]