Anonimen
|
No, ker si ravno začela to debato caffee, naj jaz povem, da naše Špele ne bomo dali cepit. Sama sicer nisem hotela začenjat te teme, ker bo tole pomoje še ornk žolčna debata ratala in je to tema za fajn skregat se, ampak ker si jo že načela, pa povem to, da je ne damo cepit. Mene namreč noben ne bo za živo glavo prepričal, da bom s tem otroku koristila. Je pa na svodu zanimivo in predvsem poučno branje. Ker nimam veliko časa trenutno, danes se celo od doma javljam, naj dam samo par stvari v razmislek. Npr., raziskave o "koristnosti in uspešnosti" cepiv oz. cepljenj financirajo farmacevtske družbe, ki cepiva izdelujejo. Le zakaj? Z ljudmi, ki jih je strah, je lahko manipulirati. In seveda medicina in farmacija rada strašita z boleznimi. Vem za mlado zdravnico in starejšega pedatra, ki sta proti cepljenju in trdita, da le-to ne samo, da ni učinkovito, temveč je tudi škodljivo. Seveda si ne drzneta javno izpostavljati, ker tvegata svoji službi in licenci. Dejstvo, da je nekdo doktor medicine, še ne zagotavlja tega, da zna misliti s svojo glavo. To samo pomeni, da bolj kot drugi obvlada človeško telo in da se je pridno učil ter si zapomnil snov iz izpitne literature, ne zagotavlja pa, da je o njej kaj dosti kritično razmišljal. Čisto za intermezzo, ste kdaj razmišljale o nesmiselni uporabi antibiotikov, ki jih marsikateri zdravnik preveč rad predpisuje? Pa npr. vsebina domače lekarne. Veliko jih ima v njej recimo sirup za zbijanje vročine za dojenčke. Sama se bom raje poslužila naravnega zbijanja (kopanje v hladni kopeli, povijanje meč s hladnimi obkladki), ko bo seveda to res potrebno, ker vročine kar tako zbijat spet ni fajn, saj se takrat telo bori z boleznijo in mu tega ni pametno preveč preprečevati. Pa še malo nazaj na cepljenje. Znano je, da so bolezni, ki veljajo za izkoreninjene ali skoraj izkoreninjene zaradi cepljenja, izginile ali drastično upadle marsikje, kjer sploh niso cepili ali pa kar nekaj časa pred uvedbo cepljenja. Sicer si pa lahko marsikaj preberete na svodu. Bolezni so upadle ali izginile predvsem zaradi boljših življenjskih razmer, zaradi boljše prehrane, higiene in centralne kurjave... Seveda me je strah tudi bolezni, tako kot me je strah, da mi bo otroka povozil avto, da bo padla z drevesa, ko bo plezala gor itd. Pa verjamem, da ima za to zadnje več možnosti kot za prvo. Jaz ji bom imunski sistem raje krepila kot ga uničevala s cepivi. Me zanima, koliko med vami je pred cepljenjem dobilo navodila o cepivu, da ste si lahko prebrale sestavo, indikacije, kontraindikacije, možne zaplete itd. Za veliko bolj nedolžna zdravila nam vtepajo v glavo, da moramo prebrati navodila in jih tudi preberemo. Jaz sem morala za cepivo posebej prositi, da mi je dala navodila, sicer jih ne bi dobila. In mi napisano ni čisto nič všeč. Veliko otrok ima po cepljenju in zaradi cepljenja reakcijo, ki se staršem in zdravnikom ali ne zdi nič posebnega ali pa tega namenoma ne povežejo s cepljenjem, lahko pa tudi enostavno ne pomislijo na to, da bi lahko bilo vzrok cepljenje. In tukaj ne govorim samo o vročini. In marsikatera reakcija ni tako nedolžna, samo zdravniki marsikdaj v sprenevedanju iščejo vzroke drugje in trdijo, da so vzroki drugje. Aja, pa v bistvu ne poskušam s tem nobene prepričat proti cepljenju, samo razmišljati in raziskovati tudi v tej smeri pa ne bi bilo slabo. Je npr. zanimivo, da smo (se mi zdi da) edina zahodnoevropska država, ki ima cepljenje obvezno. In to se med drugim tepe z ustavo, ki človeku zagotavlja, da nihče ne bo posegel v njegovo telo brez privolitve, če se ne gre za reševanje življenja. Jaz in še mnogo podobno mislečih staršev bi radi samo svobodo izbire. Kot jo imajo drugje, v bolj razvitih državah. No, niti nisem bila tako kratka, pa vseeno kaj več še drugič. Sem pomoje kar zanetila iskrico, ki se bo razplamtela v velik ogenj.
|