Anonimen
|
Zdaj pa še obljubljeno o prehranjevajnu Gosta hrana: Najbolj priporočajo začeti 5. mesec. (lahko tudi 4. mesec) – priporočajo pediatri (iz knjige Otrok od rojstva do šole): Enotnih in hitrih pravil, kdaj lahko, kdaj naj bi ali kdaj morate začeti dajati gosto hrano, ni. Drži pa, da nobenemu dojenčku ne bi smeli dajati goste hrane prej kot pri 4. mesecih, razen iz posebnih zdravstvenih razlogov. Za nedonošenčke to pomeni 4. mesece po njihovem pričakovanem roku poroda in ne po rojstnem dnevu. Raziskave jasno kažejo, da do približno 18. tedna starosti dojenčkovo črevesje še nima nekaterih pomembnih prebavnih encimov in je zato še nezrelo za drugo hrano razen za materino ali prilagojeno mleko. Zgodnje uvajanje goste hrane dojenčkom sicer ne škodi, vendar jim hrana ne bo koristila in lahko celo omeji nekatere prednosti mleka, kot npr. lažje vpijanje železa in zaščito pred alergijami. Poznamo dve skupini znamenj, po dopolnjenem 4. mesecu, ki kažejo na dojenčkovo pripravljenost na nemlečno hrano in jih lahko uporabite skupaj ali ločeno. Prvo znamenje: obroki se začnejo povečevati, namesto zmanjševati Drugo znamenje: Naj sodeluje pri kosilu in ko bo pokazal zanimanje kaj se dogaja pri mizi in bo hotel poskusiti, lahko poliže s prsta. Ko bo zveseljem polizal vaš prst ter prosil še, takrat je pripravljen na gosto hrano. Hrana mora biti blagega okusa, neslana in nepoprana. Prehranjevanje: (iz učbenika za zdravstveno vzgojo): 1. mesec: 6 – 8 mlečnih obrokov 2. , 3., 4. mesec: 6 – 7 mlečnih obrokov 5. mesec: 5 – 6 mlečnih obrokov, pri enem začnemo postopoma dodajati sadni sok, nato sadno in zelenjavno kašo 6. mesec: · 3 mlečne obroke · en obrok sadna ali zelenjavna kaša · en obrok kosilo: zelenjavna juha, kateri dodamo dvakrat tedensko sesekljano meso in 2-3krat tedensko 1/4 rumenjaka · žitarice brez glutena od 6. meseca dalje: · dvakrat mlečni obrok · enkrat sadna kaša · enkrat kosilo (juha, zelenjava, pire krompir, meso 4x tedensko, pol jajčnega rumenjaka 3x tedensko · enkrat žitarice ali škrobno živilo za večerjo Nova živila uvajamo postopno in v presledkih. Uvajamo le eno živilo na 2-7 dni. Pri uvajanju nove hrane vedno začnemo s četrtino čajne žličke naenkrat in počasi povečujemo količino. Zdaj pa še obljubljeno o prehranjevajnu Gosta hrana: Najbolj priporočajo začeti 5. mesec. (lahko tudi 4. mesec) – priporočajo pediatri (iz knjige Otrok od rojstva do šole): Enotnih in hitrih pravil, kdaj lahko, kdaj naj bi ali kdaj morate začeti dajati gosto hrano, ni. Drži pa, da nobenemu dojenčku ne bi smeli dajati goste hrane prej kot pri 4. mesecih, razen iz posebnih zdravstvenih razlogov. Za nedonošenčke to pomeni 4. mesece po njihovem pričakovanem roku poroda in ne po rojstnem dnevu. Raziskave jasno kažejo, da do približno 18. tedna starosti dojenčkovo črevesje še nima nekaterih pomembnih prebavnih encimov in je zato še nezrelo za drugo hrano razen za materino ali prilagojeno mleko. Zgodnje uvajanje goste hrane dojenčkom sicer ne škodi, vendar jim hrana ne bo koristila in lahko celo omeji nekatere prednosti mleka, kot npr. lažje vpijanje železa in zaščito pred alergijami. Poznamo dve skupini znamenj, po dopolnjenem 4. mesecu, ki kažejo na dojenčkovo pripravljenost na nemlečno hrano in jih lahko uporabite skupaj ali ločeno. Prvo znamenje: obroki se začnejo povečevati, namesto zmanjševati Drugo znamenje: Naj sodeluje pri kosilu in ko bo pokazal zanimanje kaj se dogaja pri mizi in bo hotel poskusiti, lahko poliže s prsta. Ko bo zveseljem polizal vaš prst ter prosil še, takrat je pripravljen na gosto hrano. Hrana mora biti blagega okusa, neslana in nepoprana. Prehranjevanje: (iz učbenika za zdravstveno vzgojo): 1. mesec: 6 – 8 mlečnih obrokov 2. , 3., 4. mesec: 6 – 7 mlečnih obrokov 5. mesec: 5 – 6 mlečnih obrokov, pri enem začnemo postopoma dodajati sadni sok, nato sadno in zelenjavno kašo 6. mesec: · 3 mlečne obroke · en obrok sadna ali zelenjavna kaša · en obrok kosilo: zelenjavna juha, kateri dodamo dvakrat tedensko sesekljano meso in 2-3krat tedensko 1/4 rumenjaka · žitarice brez glutena od 6. meseca dalje: · dvakrat mlečni obrok · enkrat sadna kaša · enkrat kosilo (juha, zelenjava, pire krompir, meso 4x tedensko, pol jajčnega rumenjaka 3x tedensko · enkrat žitarice ali škrobno živilo za večerjo Nova živila uvajamo postopno in v presledkih. Uvajamo le eno živilo na 2-7 dni. Pri uvajanju nove hrane vedno začnemo s četrtino čajne žličke naenkrat in počasi povečujemo količino.
|