Jtjj
|
Ker ravno teče beseda o jemanju folne. Rosina naj te malo potolažim... Nekje sem prebrala zapis Pušenjaka, da se na 1000 rojstev, ko je mati jemala folno, rodi 1 otrok z okvaro nevralne cevi. Ravno tako na 1000 rojstev, kjer pa mati ni jemala folne, se rofijo 4 otroci z okvaro nevralne cevi. Odstotek ni visok, upam le, da sem si tole število 1000 prav zapomnila, manj sigurno ni pisalo, morda je pisalo več. Torej, če si imela vsaj približno zdravo prehrano prej, vključujoč sadje in zelenjavo, žita,... mislim, da nimaš kaj skrbeti. Morda le dajejo previsoko vrednost vsem tem "nujnim" dodatkom. Saj je fajn če ješ tole, mislim pa, da v razvitem svetu, nismo tako rizični glede te okvare. Vsaj jaz poznam že kar nekaj primerov, ko je mamica pozno izvedela za nosečnost (tudi moj nečak je med temi) in je z otroci vse bp. Jaz imam pa kar ene strahove ves čas... ne vem kaj me to preganja tokrat. Na začetku je bilo vse precej burno, med drugim tudi sum na izvenmaternično nosečnost. Znaki nosečnosti takšni, da sem test naredila kar nekaj dni pred izostankom m in je bil +. Pred dobrim tednom pregled z UZ, otroček primerno velik, srček dela,... skratka zaenkrat vse bp., mene pa kar preganja... Skoraj vsi znaki n. so popolnoma izginili. Že cca. 10 dni mi ni nič slabo, dojke me čedalje manj bolijo, energije imam skoraj toliko kot pred N., spim 7-8 ur na dan, pred cca. 1 tednom sem samo spala, komaj sem imela energije za dihat, kaj šele vse ostalo, napihnjena nisem nič več, prebava ok, paše mi jesti vse, nimam nekih tistih variant "te hrane ne prenašam, ta vonj mi je po novem ogaben"... skratka edino kar me spominja na nosečnost je to, da ni menstre. Z Angel soundom, pa mi še ni uspelo najti utripa. Zdaj sem 9 tednov in 2 dni. Ne vem... je vse to normalno?
|