diamantina
|
Jaz veljam za manj komplicirane in bolj varčne in ti mogoče seznam ne bo dovolj obširen, ampak jaz sem imela pripravljeno: Nega: zavoj plenic št. 1 (naknadno kupiš potem, ker lahko da bo en zavoj dovolj, potem bo pa treba kupit že večjo št.) 20 tetra pleničk glavniček proti temenicam vata za čiščenje popka 70 % alkohol za popek fiziološka (za popek to ni, bolj za nos, ampak tudi po potrebi) nežen šampon za laske in kopanje (ali pa trdo otroško milo, če hočeš za telo posebej) ščipalec za nohtke (se dobi v bc ali pikapol., je pa čisto majhen, ne tak, kot ga imamo za nas) negovalno olje za po kopanju (izbire je v trgovinah kolikor hočeš) bombažne krpice (jaz sem si jih naredila iz tetra pleničk) za umivanje prvi mesec, potem gre komot brez tega ali pa samo s kakšno brisačko robčki za čiščenje ritke (ne vlažilni, v dm-ju imajo take suhe, navadne, ki se namočijo v vodo in ritko potem umiješ z vodo) vatirane palčke (za popek, nosek ...) duda - naš prvi jo je imel, drugi ne, ker nisem dala, tudi tokrat ne bom Hrana jaz nisem imela ničesar, ker v bolnici itak vse dobiš, če rabiš, kasneje lahko gre v trgovino tudi kdo drugi, izbire pa je precej ... lahko pa si za vsak primer že prej kupite manjši zavoj adaptiranega mleka in stekleničko, mogoče tudi termovko za toplo prekuhano vodo , da ni treba it vedno znova gret al pa kuhati, izkušenj s tem sicer nimam, so mi pa mamice povedale, ki niso dojile steklenička za mleko (tega tudi jaz nisem imela, nismo rabili, tako da ne vem, kakšno, verjetno pa ne bo smela biti za začetku prevelika in s preveliko odprtino ... včasih se baje pritožujejo tudi nad majhno odprtinico, odvisno od otroka in to boste potem same videle) steklenička za čajek (tudi tega jaz nisem imela, vsaj prve tri mesece ne, sta se samo dojila) otroški čaj, komarčkov Oblačila bodiji, hlačke s stopalkami, kompletki (pižamice) za na vrh, žabice (količina in videz sta odvisno od okusa in predstave, kolikokrat želimo dojenčka preoblačiti, tiste male št. pa kar hitro prerastejo, tako da pri količini je to treba vsaj malo upoštevati. V dve plasti pa jih bo v marcu kljub temu potrebno oblačiti, vsaj zgornji del, če spodaj ne - govorim za bivanje v stanovanju) kakšna majčka, puloverček, zokenčki in copatki (sprva dovolj 3 pari zoknov in eni copatki), tanjša kapica, za nas bodo tudi toplejše prišle prav, mogoče še kombinezonček, ostalo potem dokupiš. OBVEZNO vzemite v porodnišnico tanjšo kapico in zokenčke, včasih je kar prepih (ker sestre skačejo iz sobe v sobo, pa tu in tam pustijo vrata kar odprta) in v nogice jih pogosto zebe ... Oprema: lupinica, posteljica, posteljnina (2x), previjalna podloga in pohištvo, kakršno pač potrebujete (nekam je fajn zložit oblačila in dat stvari za nego), banjica za kopanje, voziček, ostalo po potrebi dokupimo potem (mi nismo imeli ničesar, ne ležalnika, ne stajice, ne hojice potem ... nič), previjalna torba (jaz sem imela kar navadni nahrbtnik) Za mamice: vir vložki (tisti navadni, bombažni) mrežaste hlače (jaz sem si dvoje vzela v porodnišnici in je bilo dovolj, doma sem nosila kar svoje) blazinice za dojenje (1 paket, ostalo se dokupi) 2 modrca za dojenje - jaz sem prvič imela samo enega, pa sem imela kar kalvarijo s pranjem in sušenjem, ker mi je večkrat prišlo čez blazinice, zdaj imam doma 3, če ne mislite dojit, se morate same odločit, ali si vseeno kupite, ali ne trdo milo s čim manj parfuma (pri dojenju je fajn, če nimamo preveč naparfumiranega vonja, vsaj prvi mesec ne, potem ni več tako važno) balzam za mazanje bradavic (jaz sem imela, pa ni nič pomagalo, prvič, drugič me ni nič bolelo) Mislim, da je to v grobem to, če sem kaj pozabila ... lahko da je katera imela ful več. Res pa je, da se po prvem mesecu hitro privadimo in vsaka sama vidi, kaj potrebuje in koliko ... so pa trgovine kar naprej odprte, tako da nekdo lahko gre po tisto, kar potrebujemo.
|