patrino
|
IZVIRNO SPOROČILO: liliana IZVIRNO SPOROČILO: patrino Ja res je. In dolg jezik in par krepkih, ki se jih upa otrok povedati nasilnežu, ki se nanj skuša spraviti s pestmi, je po mojih izkušnjah boljša rešitev kot da nekoga fizično na nos. Vem, da je marsikdaj verbalno nasilje še hujše kot fizično, vendar žal naša družba tega še vedno ne sprejema tako. tudi v šolah je tako. Pri fizičnem nasilju se hitro vse ustavi, pri verbalnem pa je marsikdo čisto gluh. Zato poudarjam , da pretepanje ni rešitev, čeprav se kdo še tako skuša spraviti na otroka. Nemalokrat kratko vleče ravno tisti, ki udarec vrne. Pogosti nasilneži se znajo fino skriti in potuhniti. Izzvani posamezniki, pa ob dodatni spodbudi staršev udarijo nazaj, ko jim popustijo živčki. In kot zakleto v velikih primerih nasrkajo iz strani učiteljev bolj kot pa tisti ki je izzval. Kot sem že rekla, ne zdi se mi prav, da se ob maltretiranju nastavi še drugo lice. ali pa umika v nedogled. Vendar udarec nazaj ni rešitev problema. Dolg jezik in par krepkih človek pridobi z leti......8 let star otrok vseh izkušenj še nima......in nasilja se je treba ubraniti v trenutku, ne pa čakati nekaj mesecev, da "lepa ali pa grda in groba beseda lepo mesto najde"..... Če mene napade posiljevalec se ga bom morala tudi v trenutku obraniti....ker mogoče dolg jezik in par krepkih ne bo zadoščalo.....sigurno imam več šanse, da me ne posili, če se ga fizično ubranim, kot pa če mu jih naložim par krepkih ali ga pa celo ignoriram.... Pri tebi me je zmotilo v prvi vrsti predvsem to, da si žrtve medvstrniškega nasilja okarakterizirala kot nesamozavestne in ne prav vzgojene otroke......v bistvu si delovala po principu primera ženske, ki jo posilijo in "se okrivi žrtev"....glede na to, da je medvsrtniško nasilje še vedno precejšenj tabu, da se ga stroka ogiba reševati, starši dostikrat nočejo govoriti o tem (ker jih je sram, da imajo t.i. mevžo, ki jo sošolec tepe) je prodajanje take miselnosti "žrtev je kriva" bolj ko ne nekonstruktivno, če ne že kar nesramno, k rešitvi problematike pa vsaj po moje ne bo pripomoglo...... Dokler se ti zdi, da otrok ni sposoben sam rešiti kakšnega problema s sovrstniki, naj bi mu bil v pomoč učitelj in pa ti. Vendar ti kot pomoč pri reševanju problema v taki meri, da dotrkaš učitelju kaj otroka teži in ne zato, da ga nahujskaš naj se v vrtcu tepe oz. se spraviš na njegovega sovrstnika. V tej temi že 100x ponovljeno dejstvo. To bo nekaj fajnega, da se bodo bogi otroci v šoli morali braniti pred nasilnimi sovrstniki in koleričnimi nasilnimi starši. Žurka. Kam gre ta svet. Nisem sicer rekla, da so nesamozavestni ne prav vzgojeni otroci. Toda če bodo podvrženi vzgoji v smislu "udari nazaj pa bo problem rešen", bi lahko rekla , da to o nepravi vzgoji niti ni tako mimo. Posiljevalca nimam namena komentirati, ker s to temo , kjer je v ospredju to, da ne podpiram, da starši maltretirajo otroke po hodnikih in otroci udarjajo nazaj tudi takrat, ko bi lahko kakšno rekli, nima nobene veze. Naši otroci niso otroci učiteljice. Zato te naj ne skrbi, da so priviligirani zaradi tega. Petea- vrniti udarec je pretepanje. Brez dileme.