ronja
|
V bistvu se vse od začetka strinjamo, samo da ste ene malo bolj realne in poučene o zadevi od začetka: nobena ne bi pravih beguncev poslala nazaj na vojno območje, vsem se pa zdi normalno, da se morajo o tem, da so Sirijci izkazat z dokumenti, poznavanjem jezika itd... Meni je bilo to tako logično, da sploh nisem pomislila, da ne delajo tako, kar mi je še zdaj znanstvena fantastika, čeprav vidim, da je res... Ekonomski imigranti pa bi morali it tako kot vsi ostali: če si recimo najdem delo v Franciji, bom najprej uredila vse papirje in potem šla tja živet, ne bom kar prišla tja s kufri in to je to. Ne vem, zakaj bi za ekonomske migrante veljala drugačna pravila kot za nas. Begunci so seveda drugo, ker če bežiš pred vojno, je prav, da ti nekdo pomaga. Meni recimo se niti sanjalo ni, da sprejemajo ljudi brez kakršnega koli dokumenta, da je vseeno, kateri jezik govorijo, kako delajo en z drugim in z otroki. Kar s mene tiče - če prekršiš red, pravila, ki so tam zaradi varnosti, te vrnemo nazaj, od koder si rekel, da si prišel in se znajdi kakor veš in znaš na tistem vojnem območju, iz katerega si bojda doma. Ni mi jasno, da recimo Švedi padejo na gladovno stavko, ker "begunci" ne marajo, da jih nastanijo v nekem kraju bogu iza nogu. Ja, lej, če ti ni všeč tu, pa ne jest, to pa ni več moj problem. Hoteli ste varnost in dobili ste jo. Pravila pa moramo upoštevat vsi in vsi sicer plačamo kazen za to. Ločevanje migrantov po veri, se mi zdi čisto skregano - če ne morejo živet skupaj, ne bojo mogli živet v sekularni Evropi in lahko grejo samo nazaj. Toleranca do nasilja minimalna. Pa saj si nihče ne želi, da se priseli kup agresivnih ljudi. Jasno bi moralo bit pokazano, kakšno vedenje je tu sprejemljivo in da se vse ostale vrne. Če bi bežala pred vojno, ne bi pričakovala nekega štandarda v nastanitvenem centru. Bila bi vesela, če bi mi dali za jest in dovolj dek, da nas ne bi zeblo... Ni mi čisto jasno, od kod ljudem take ideje, kaj vse bi jih moralo tu čakati... Saj tudi ostali evropejci ne živimo tako zelo drugače... Torej pa tako, jaz pravim, da se tudi slovenci mnozicno selijo za delom v Nemciji, ceprav bi lahko sli v mnogo drugih evropsih drzav, pa izberejo Nemcijo. Blizu je in veliko se nas je učilo nemško, zelo redki pa francosko ali špansko (pa Španija trenutno tudi ni ravno ekonomska tarča trenutno). Višje so skandinavske dežele s svojimi jeziklomljivimi jeziki, ki jih velika večina slovencev ne zna, nemško pa vsi za silo znamo, to ti da malo občutka varnosti... kaj pa če izberejo kjer je ponudba glede na izobrazbo, ki jo imajo in jezik ki ga znajo?mislim, da so faktorji zelo drugačni kot v primerih drugih narodov - koneckoncev je recimo že tradicija in bližina eden od njih. če primerjaš z anglijo, si iz nemčije v nekaj urcah že pr mami na kosilu... podpis. Rusi so sploh ene zanimive živali, še od carskih časov dalje. Kolega plezalec je rekel, da je na večtisočakih vedno neverjetno,kako pridejo Američani vsi v najnovejših opremah, z ne vemkakimi proteinskimi šejki, vso možno tehnologijo, ki jo nosijo šerpe, vsi nabildani, ker so mesece trenirali... Rusi pridejo pa z malo pivskega trebuščka, v zlizanih gojzerjih, s čikom v ustih in vodko pod pazduho in so vedno prvi na vrhu (in dol). Da mu ni jasno, kako, ampak da je vedno tako. Meni so Rusi simpatični, ne vem, ali zaradi podobne kulture ali je to še indoktrinacija iz oš, ko smo se učili partizanske zgodbice:D, ampak kjerkoli sem jih srečala, smo se vedno fajn razumeli, s slovani smo bili vedno blizu - nisem pa tak idealist, da bi pozabila balkansko vojno, vem, da se slovani precej pobijajo med seboj. Sem pa pripravljena plačevat višjo ceno dobrin, če bi to pomenilo, da se ljudem na drugem koncu boljše godi (ne eliti, ampak večini). Težave, ki jih posledično Evropa zaradi tega ima oziroma jih lahko ima, so absolutno previsoka cena, ki bi jo lahko dolgoročno plačali za kratkoročno cenejšo nafto. Se strinjam, tudi z ekonomskega vidika se nam na dolgi rok ne splača. Da pol ljudi na zemlji dokaj ugodno živi, mora nekdo trpeti.....idealnega sveta ni......vsaj 2 avta pri hiši, ki te morata pripeljati do vhoda v trgovino in do vrat službe, do vhoda v šolo......centralno ogrevanje na dokaj poceni plin in olje(ko si recimo omislimo celo tak luksus, da se je potrebno ogrevati tudi sedaj, ko je v hiši 19 ali 20 stopinj, da mora na termostatu stati vedno 23 stopinj)....to pač "stane", če nam nam nafta ne teče iz pipic kot voda.....in kolateralna škoda našega egoističnega udobja je pač to, da nekdo trpi....to moramo potem znati tudi sprejeti...... Jaz bi rajši, da ne bi. Sovražim mraz, ampak se mi to ne zdi dovoljšen razlog za to, da bi pa zato nekdo trpel, no! A ne bi bilo za vse boljše, če bi mi imeli malo manj, pa bi bili ljudje na drugem koncu sveta srečni in radi živeli tam? Dolgoročno prav gotovo. In vseeno bi rajši, da tudi moji otroci s svojimi otroci živijo v miru in se mi malo nižji standard ne zdi taka strašna cena za to. In glede na to, da smo precej na dnu po standardu, se mi zdi, da se to nikomur pri nas ne bi toliko poznalo, kot bi se poznalo tistim tam - seveda pa ne bi smeli vsi vmes pobrat vsega dodatka od višje cene...