JM1981
|
Glede diabetesa. Odkrili so mi ga na 1. pregledu, ker je jutranji sladkor v krvi presegal 5,3. Mejo so lani novembra spustili in sedaj veliko več nosečnic pade v to skupino. Od takrat sem bila že 4x v diabetološki ambulanti. Dobila sem merilnik in si moram meriti sladkor 90 minut po obroku. Prvih 14 dni sem si merila 6x dnevno ( tudi pred obroki in na tešče), sedaj sem z dieto ostalo pod mejo( 6,6 po obroku), tako da imam mesečne kontrole in dokler bom pridna, inzulin ne bo potreben. Diabetes v nosečnosti nastane zaradi hormonov, ki zavirajo sproščanja inzulina in največkrat po porodu izveni. Moja dieta. Meni nič posebnega, ker sem se pred nosečnostjo in v začetku prehranjevala po LCHF načinu. Že tako skoraj ne jem kruha, sedaj mogoče 1-2 rezini tedensko, ponavadi je to rženi ali pa "pumpernikel". Krompir odpade, ker je sam škrob. Sem ga en dan testirala, spekla v pečici( veliki kosi, na peki papirju, skoraj brez maščobe), zravenveliko skledo solate, pečene bučke.... in je sladkor presegel dovoljeno. Paziti je treba pri OH in škrobu, Pa seveda pri sladkorju. Moj včerajšnji jedilnik: zajtrk:grški jogurt, 2 domači breskvi, semena(sončnična,chia,laneno) malica: kava z mlekom, 3 vinogradniške breskve kosilo v služni: paradižnikova solata, paprika, feta sir in avokado kosilo doma: zelenjavna mineštra(korenje,koleraba,fižol -vendar vse še čvrsto kuhano, ne sme biti razkuhano)+ kos kruha večerja: rezina sira, 3 suhe slive, 2 grisina Sama sem bila vedno normalne postave, z kakšno kilco viška, tako da zalogo imam in bi bila prav vesela minimalnega porasta v teži. Ker punce moje, po 33 letu je vse težje dol dobit. V 25. letu sem shujšala takoj, v 30. letu sem potrebovala 2 leti, da sem prišla na težo pred nosečnostjo. Tako da, že itak bi pazila pri prehrani, sedaj ko imam diabetes, se pa izogibam vsem sladkarijam, razen kakšen košček temne čokolade si privoščim.
|