skuštrana
|
IZVIRNO SPOROČILO: patrino IZVIRNO SPOROČILO: skuštrana IZVIRNO SPOROČILO: Ankica* IZVIRNO SPOROČILO: skuštrana IZVIRNO SPOROČILO: Ankica* IZVIRNO SPOROČILO: RIJA* morgen še eno vprašanje, da razpucamo: kaj smatrate pod "velika družina"? koliko otrok je to? da si malo razjasnimo..... ker to, kar paše v normalni osebni avto zame NI velika družina Meni: vse kar je več od povprečja je velika družina, tam od 5 otrok dalje pa recimo zelo velika družina . Tak da mi smo lih en majčken več kot majhna družina . Rija, kaj pa je normalen avto? Ampak povprecje je 1,18 otroka na druzino, kar bi po tvoje ze starsa z dvema otrokoma zvrastalo v veliko druzino. ja, zato pa pravim da kaj jaz smatram pod pojmom velika družina . Malo za hec, malo pa kot odraz realnega stanja - kot družba se staramo, imamo malo otrok in temu bodo sledile tudi družbene posledice.... Eto, pa smo prisli tudi do tega. Ja, kot druzba se staramo ( ce se ne motim je trenutno stanje v prid starejsemu prebivalstvu). Trenutno je se ok, ker je delovno sposobna baby boom generacija ( nas je bilo v nasi v mojem rodnem mestu majhni soli 4 krat po 23 v razredu, danes v tem istem mestu komaj napraskajo 2 razreda z minimalnim st. ucencev, pa nismo neka pripizdina, mlade druzine se celo doseljujejo), ampak kaj pa bo cez par let, ko bo nasa generacija zrela za penzijo, drzavne blagajne pa ne bo imel kdo polnit ( pa se tisti ki bi jo lahko gredo v tujino) Je malo za razmislit... Vem da to ni razlog za stancat otroke, ampak kar tako nasplosno "srat" po velikih druzinah pa tudi ne, no.... Kot sem ze povedala, otroci iz velikih druzin, ki jih jaz poznam so vsi uspesni, srecni ljudje ( ce pogledam mojo generacijo, sem se spomnila se par primerov iz mojega otrostva, in ja se spmnem ogovarjanj v temle stilu kot trenutno poteka tu gor, pa bi prav zelela videt kje so danes otroci vseh teh opravljivk, ki so bile kao normalne in so imela samo povprecno st.otrok). Ojoj, Skuštrana, blagor tebi, da poznaš le srečne in uspešne ljudi iz velikih družin. Kakšno pisanje Kakšno polnjenje državne blagajne? Kdaj si nazadnje govorila s sošolci? Kdaj si se malo realno ozrla naokrog po naši ljubi? Ogromno mladih, sposobnih odraslih ljudi nima službe, pa bi prav radi polnili državno blagajno. Mladi se selijo drugam...Zakaj že? Ko te takole berem, se mi zdi, kot bi ti živela v času moje mame, jaz pa v sedanjem. V tem času bolj malo razmišlja o tem, kako bodo na stara leta lahko jemali iz državne blagajne, ker imajo preveč skrbi in dela da poskrbijo za to, kaj bodo danes dali v pisker. In sredi teh " rožnatih" časov, je veliko družin, ki zaradi trenutne situacije , ko so čez noč starši ostali brez dela , v pisker nimajo česa dati. Po drugi strani pa so takšni starši ( nad katerimi se očitno upam zgražati), ki pa že pred desetimi leti niso imeli česa dati v pisker, pa se jim je to fučkalo in so namesto, da bi nafilali pisker, raje porabili energijo za to, da so naredili še nekaj takih, ki bi radi iz piskra jemali. Nedavno smo imeli obletnico os in glej ga zlomka, pogovarjala sem se z nekaterimi. In dejansko je res, da so uspesni v tem kar pocnejo .Mogoce zato ker so ze od manjhnega zadovoljni z manj kot pa razvajeni edincki, ki so navajeni da jim je vse prineseno k riti ( posplosujem da ne bo kaksne zamere, tudi med edincki so uspesni ljudje, ampak prav tako se posplosujejo velike druzine, mar ne..)... V sloveniji je okoli 1500 druzin s 5 plus otroki, izgleda da ti poznas tiste problematicne, jaz pa tiste pozitivne;-). Tudi to nekaj pove o cloveku, a ne...in ne, jaz si ne zatistakm oci, da se mene vprasa bi vlada morala pripravit nacionalnimprogrammo odgovornem starsevstvu, o kontracepciji in taksnih stvareh...ze v os. Ker resitev je v edukaciji, ne pa v obsojanju.