ronja
|
Kot prvo, Katipi noben otrok ni padel z neba ali pa ji ga je naredila država. Kot drugo, če se greš " razširjanje družine", je treba vzeti v zakup, da bosta ob planiranem spočetju enega , pač nastala dva, trije .. Kot tretje- kot petčlanska družina smo mi bili deležni bore malo ugodnosti, ki bi jih lahko izkoristili, če bi se tako odločili. 1.) katipi je dobila enega otroka kot bonus. Računala sta na še enega, dobila je pa dva. 2.) Zelo malo ljudi planira, da bo dobilo dvojčke;) 3.) Sama si napisala, da roko na srce, je pa veliko ugodnosti za tretjega otroka, ki jih tudi nekdo plača in da to pozanš, ker imaš tri. Pa sem napisala, da je verjetno včasih tako bilo, zdaj pa v glavnem ne vidim tega - 3. zastonj;). 4.) kot sem ti že parkrat napisala, za svoje otroke sva se odločila sama in zaenkrat jih sama še prav lepo vzdržujeva in upam, da bo vedno tako:). Ne bunim se zase, ker se midva nisva zakalkulirala, imela bi jih enako. Nekateri pa so se zakalkulirali, če so računali na prihodke, kot so jih imeli prej in odhodke kot so jih imeli prej. Se strinjam,d a je treba mislit, da se lahko poslabša in varčevat, vseeno pa ne bi rekla, da pač mora vsak naredit ne vem kak finančni načrt za 20 let, ker enostavno ne vemo, kako bo čez 20 let. Za vinjete sva se obe strinjali, kar sem že jasno napisala - ker se mi zdi na splošno dobro. Niso vse velike druzine revezi. Seveda ne. Ampak tistim verjetno ne bo problem vinjeta. NI problem vinjeta daddyju, patrino, ... pa imajo vsi več otrok in veilke avte. In eč bo dražja vinjeta za enoprostorce, jo bomo tudi kupili in ne bi zato zganjala haloja. Kot sem že parkrat rekla: se ne bunim za tiste, ki nam znese;). Vcasih je kljucna beseda. Vcasih ni redno in vcasih ni vse. Vcasih ni pravilo planiranja druzine, je izjema. Planiranje je pa za marsikatero zensko tezko, bolece in zelo odgiovorno. Vcasih se tudi ponesrecis, zbolis... in moras sprejeti, da si ne mores dovoliti enako kot nekdo, ki se mu nekaj ni pripetilo. In ce se ti pripeti (planirano ali ne) vec otrok moras sprejeti, da ne mores ziveti enako, kot ce imel enega ali dva. Vsaka odlocitev terja posledice. S tem se strinjam. Bi pa rada pomagala tistim, ki se jim pač zgodi... Ni treba, da s cenejšo vinjeto, lahko imajo pač subvencije, vsekakor pa bi jih morali imet invalidi. Nimajo samovelike druzine kombije. NIso samo velike druzine "oskodovane" zaradi avta, zaradi kredita, zaradi tega in onega kar so planirali. Vsi smo. Ja, samo jaz pa ti lahko zamenjava avto za navaden osebni avto (ok, jaz potem, ko en ne bo več rabil sedeža:D), družine z več kot 4imi otroki pa če se hočejo vozit z avtom, rabijo avto z več kot 5 sedeži. Štekaš - težje se prilagodijo. Oce, ki se sam s kombijem vozi v sluzbo po AC je izjemno potraten. če ima družina en avto, jih mogoče to vseeno ceneje pride, ne vem. Mi imamo en avto (ne kombija, seveda, ker ga ne rabimo) in nama je ceneje, če ni treba imet dveh in se s tem enoprostorcem vozi on v službo. Javnega prevoza do tja žal ni, sploh ne ob urah, ko mora bit tam... In verjetno ima kdo še precej bolj zamotano situacijo... Mimogrede, cisto tehnicno, katipi,ki jo dajes za primer, je ze planirala petclansko druzino, tako, da njena odlocitev ze presega druzinsko vztopnico. ?? Družinska vstopnica je bila odgovor patrino, ki pravi, da je toliko popustov za 3. otroka. Ne poznam nikogar, ki bi se za še enega otroka (2., 3., ...) odločil zaradi "popustov" . To se mi zdi res čudna izjava. Verjamem pa, da se je kdo odločil imet otroka, ker si ga je želel in se je izšlo. Z druge strani druzine z enim otrokom ne morejo izkoristiti dva otroka zastonj, kar druge druzine lahko -torej so tudi troclanske druzine na slabsem. Ne razumem, zakaj - saj toliko plačajo tudi družine z več člani - oz. še več, ker pač naslednji navadno ni zastonj, ampak ima pač nek popust. In tu navadno ne daje država zraven popusta, ampak ga dajejo sami prodajalci, ker se jim to splača, ekr bojo tako več zaslužili;). Sama sem očitno ena redkih, ki je otroka planirala, ja, skoraj do minute al kako je že ena pisala. Nikoli se nisem zanašala na kakršnokoli pomoč države, dodatke, subvencije,..... Moja želja je bila imeti več otrok, ampak realnost je taka, da bi lahko komot preživela le dva, šli bi skozi tudi trije (v primeru, da bi se zgodili dvojčki - ja, tudi to smo pomislili). In tu je prevladal razum, ne nagon. V planu sem zajela tudi slabe možnosti, bolezni, alergije .... Ja, že takrat sem pomislila tudi na možnost šolnin ipd mojcaziga, enako sva planirala tudi midva. Vseeno pa se mi ne zdi grozno narobe, če nekdo pa ni... Nekateri so bolj impulzivni, kaj pa vem, ne razmišljajo tako vnaprej. Nama se vsi režijo, kako sva lahko taka ziheraša, tako da to očitno ni najbolj normalen način... In ne vem, če je prav, da rečem, da morajo vsi delovat točno po tem sistemu. Nisi pa s tem užalila mene, zase vem, kako sem planiral otroke in zakaj imam tri in ne pet, kot je bila želja. Vozim pa enoprostorca in mene v bistvu tole ne gane preveč kar se denarnice tiče. podpis Frodo, ti pa dam prav, da vinjeta ni potrebna za preživetje, vsekakor. Vendar ko si vprašala, zakaj bi vinjeta osrečila otroke, sem ti odgovorila - pač ker so otroci bolj veseli, če so več časa s starši (če torej ti lahko prej pridejo ponje iz službe). lahko se še naprej sarkastično norčuješ, vendar to kaže samo na tvojo nezmožnost empatije zaradi boleče teme.