ronja
|
Troclanska druzina, ki zivi z star5imi starsi ter o njih skrbi ima tudi 5 clanov, pa ne spadajo v velike druzine. menda ne bos rekla, da so oni neka druga kategorija. No, dejansko imajo oni 4 prihodke na 5 članov, starši in samo otroci pa 2 prihodka na 5 članov. Navadno ima prva družinca celo dva avta (večinoma imajo stari starši ipak svoj avto in niso odvisni od svojih otrok, mladoletni otroci pa seveda so). Pravzaprav ne poznam velike druzine, ki vozi kombi. Nisem vedela, da obstajajo sploh os. avti za več kot 5 ljudi... Frodo, katipi ti je s svojimi dvojčki želele pokazat, da družine včasih ne moreščisto planirat. Lahko se ti zgodijo dvojčki, lahko kontracepcija ne dela (recimo kontra učinek z nekaterimi zdravili,... in nekateri pač otroka niso planirali, pa ga majo. Ne bi rada živela v državi, kjer bi morale vse neplanirane a potem vseeno zaželene otroke splavit... Se zgodi, nobena metoda ni 100%. mojcaziga, "kaj so si pa zmislili, naj plačajo svoj luksuz" se res sliši privoščljivo, čeprav verjamem, da nobena ni tako mislila. Je pa za razumet take odzive na tak stil. Jasno je in logicno, da bodo sli. Dejstvo pa je, da so oni za drzavo strosek - brez spuscanja v to kdo je odgovoren in zakaj in kako... Frodo, brez vprašanja zakaj in kako, res ne bomo nikoli zlezli iz krize. Glede na to, da bi ta visoko šolan kader lahko potegnil državo iz krize, če bi ustvaril preseženo vrednost (glede na to, da imajo v tuijni precej dobre plača, bi človek sklepal, da ne zato, ker meglo mešajo, ampak ker nekaj ustvarjajo, nekaj, česar drugi ne znajo). Pri nasi nezaposlenosti in socialnih dajatvah pri teh kategorijah je slednje zelo diskutabilno. Ne glede na zaposlenost staršev, otroci vedno jejo, hodijo v šolo, rabijo obleke, ko stare prerastejo, itd... . Bolj se bojim, da je "sistem" drzava mora poskrbeti da imam vse (stila laznih samohranilk, izracunov, da se jiom ne splaca v slzbo ker je na slabsem za 120 eur ce gre v slzbo itn...) dalec vec in so za druzbo veliko vecja rana, kot zgolj neka imaginarna fousarija. Mislim, da nobeno ni dobro. Se strinjam, da mi je bilo hecno, ko smo enkrat za hec računali, da hodim delat za slabih 50€ (ko sem šla nazaj v službo po 2. p. - polovični del. čas je polovična plača, ki pa dejansko ni presegala otr.dod., če bi ostala doma - samo mi na misel ni prišlo, da zato ne bi hodila v službo - saj ne hodiš samo zaradi plače, no!) Sistem lažnih samohranilk je bil res izkoriščan, vendar bi lahko verjetno veliko naredili z boljšim nadzorom, saj so navadno vsi vedeli, kdo skup živi, sploh pa v vrtcih... Mi je pa hecno, ker ko se je tu gor vnela debata na to, se je najbolj jezila samohranilka, ki ima 3 otroke z istim očetom - vendar je 100% prepričana, da je ves čas samohranilka. In mogoče celo je, ne vem... Po svoje pa mogoče oče samohranilke več prispeva kot pa en drug, kjer skup živijo - tako da idealnega sistema ni. Mojcaziga, mislim, da se je marsikdo zakalkuliral, če je bilo res v času ogromnih otroških tako lahko. Včasih pa ljudje tudi drugače razmišljajo. Planiranje vzame v racun tudi potencialno slabe case. Prvenstveno se je pa potrebno nasloniti na znane dejavnike - koliko zmorem, ali bom z dvema otrokma zmogla, ce se zgodi to in to, ce ostnem brez sluzbe... zato tudi ljudje varcujemo, imamo zavarovanja, pisemo testamente, ker se pripravljamo na slabo, ki lahko pride. To je planiranje. Drzava je instrument, ki mora zagotoviti socialno varnost vsakemu posamezniku , vendar to pomeni zagotoviti pogoje za osnovno eksistenco v kar nikakor ne spada nic vec kot prezivetje. To se strinjam. Vseeno pa mislim, da ni fer se it par let natalitetno politiko, da se ljudje zakalkulirajo, potem pa ko jih j*, saj so si jih sami izmislili - ne vem, tak sistem mi deluje tako krut in nesočuten... Skoraj nekako preračunljivo privoščljiv - ala, dajmo budale prepričat, da bojo že, potem jim bomo pa vzeli, pa naj se sami znajdejo kot vejo in znajo... Sama nimam teh problemov, ker sva kot rečeno oba zelo ziheraša, kar se tiče takih reči, vendar vem, da ljudje tudi drugače razmišljajo. In jih ne bi zato kaznovala. Kaj je tisto kar naredi vinjeto nujno in neizpodbitno potrebno za usklajeno in srecno zivljenje druzine - ne glede na njeno velikost? Ti samo na to odgovorim: čas z očetom, ki porabi 2x več časa za prevoz v službo, če gre čez mesto kot če gre po obvoznici (ki je ravno temu razbremenjevanju mesta namenjena)... Ali pa recimo otroci, ki bruhajo po ovinkih tudi niso tako srečni kot če ne bruhajo;). Ne rečem, da je AC nuja, sploh ne, povem pa, kaj je pri njej plus. Dokler nisva mela taprve, sva se vozila samo po starih cestah, ker so lepše, če sem sama in se mi ne mudi fejst domov, še vedno rajši grem po stari. Ampak ker zdaj 2/3 otrok bruhata po takih cestah, pač drugače planiramo izlete, dokler bo tako, saj prerastejo:). Pa kot rečeno, se ne bunim zase, ker nimamo kombija, imava 3 planirane otroke, za katere bova upam lahko vedno sama poskrbela, da bojo ne samo preživeli, ampak še kaj in računava na krčenje pravic. Vseeno pa vem, da kdo, ki pa mogoče ni tako razmišljal, je v škripcih. kot sem že rekla, pri treh otrocih ne rabiš nujno kombija Absolutno, nihče ni govoril o 3 otrocih, te lepo spraviš v enoprostorca (ne vem, ali so ti višji od 130 ali ne, tu pravijo, da ne). Ampak po isti logiki lahko rečeš, da naj si invalidi predelajo osebni avto, češ saj se tudi to da. Pa sama tega ne zagovarjam. V debati sem se oglasil zato, ker so v nekem trenutku postale vinjete stranskega pomena, večji pomen je pa nastal na tem, kak luksus je imeti več otrok in kako je čist prav, da se take družine "kaznuje", pa četudi zgolj z višjo ceno vinjet. V bistvu mi je najbolj hudo zaradi katipi, ki se zaradi izkazane privoščljivosti nekaterih sekira - po mojem mnenju sicer po nepotrebnem, a vendarle. Točno to je mene zmotilo. Katipi, kot sem že omenila, sem v podobnem položaju kot ti, vendar sem vseeno sposobna nekoliko od daleč in realno pogledat na situacijo. V bistvu sploh nisi v podobnem položaju kot ona. Midve s 3mi otroki imava lahko čisto navaden enoprostorec s petimi zici, ki ni dražji od kombija. Ona pa rabi več sedežev, ker sta se ji v tretje rodila 2 otroka. poleg tega ni fer pametovati tebi, ki si vse te ugodnosti lepo koristila, zdaj pa si pametna, ona pa je zdaj komaj na začetku te poti (njeni otroci niso toliko stari kot tvoji). In zdaj večinoma družinska vstopnica velja za 4 osebe, tako mimogrede;). Je pa seveda odvisno, kaj gledaš in če daš vse otroke na isto aktivnost - kar ni nujno, da je vsem trem všeč;). Gre se zato, da se sedajle, ko naj bi kratko vlekla tvoja družina, pač zelo jeziš in razburjaš, ko pa so vlekli kratko drugi, te pa ni bilo nič slišati. patrino, takrat ne katipi ne jaz nisva meli še toliko otrok in sva bili med tistimi "ki so takratko vlekli"