|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  6 7 [8] 9 10   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   [Brisano sporočilo]
20.12.2012 17:57:15   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu LuLu)
  Neposredna povezava do sporočila: 176
   RE: A mi lahko nekdo prosim razloži?
20.12.2012 19:44:34   
Stanislava_
IZVIRNO SPOROČILO: Frodo Bisagin

Domoljublje zahteva nacionalne simbole, nacionalno zavest!?, narod, teritorialno pretenzijo ipd... kar pa v neko splosno moralno vzgojo ne spada. Splosna moralna vzgoja ne more biti nacionalnega znacaja.

Osnovna vzgoja in identiteta je pogojena tudi z narodnostjo; ta je zapisana v temeljni listini, ki 'dokazuje' človeka - izpisku iz matične knjige in poleg matere, očeta in kraja rojstva 'določa' osnovne človekove koordinate.

Kako individualisticna, tako tudi kultura kolektivizma ima lahko nacionalne elemente ali jih nima in zato ne more biti mejnik domoljubnega.

Lahko jih ima; ampak tisto osnovno, kar opredeljuje  indvidualizem je ego - jaz, jaz in še vedno samo jaz. Okrog mene se svet vrti. Pa se ne. Tudi ostali elementi so prisotni, saj je malo 'čistih' osebnosti, niso pa tisti, ki opredeljujejo.

Druzina lahko fun kcionira enkratno ne glede na to - ce imajo doma nacionalisticno sovinisticne ksenofobne nazore in vzgojo; ce imajo doma liberalno vzgojo, ki zagovarja globalizem in nadnacionalnost itn...

Na dolgi rok taka družina ne funkcionira. In to je bistveno - kaj je dobro na dolgi rok, ne danes.

Pravzaprav se po svoje strinjam s celotnim psotom, menim pa se vedno, da je domoljublje marginalizirano in se velika vecina zadev, ki si jih napisala zlahka pospravi v neke druge z domoljubljem direktno nepovezane kategorije. Zelo zanimiv clanek o domoljublju : http://www.dnevnik.si/objektiv/v-objektivu/1042502155 in zlorabljanju pojma; drugo zanimivo branje je tudi : http://www.zofijini.net/Ustroj7.pdf povsem posvecen nacionalizmu in patriotizmu / domoljublju.
Izjemno zanimivo pa je stalisce domoljubnega drustva Hervardi : http://www.hervardi.com/kdo_smo.php in clanek na njihovi strani: http://www.hervardi.com/nacionalizem_in_demokracija.php - tako dobimo kar nekaj pogledov na zadevo iz razlicnih zornih kotov.

Na koncu - pri ljubezni do domovine manjka locnica in omejitev kdaj le ta ni vec konstruktivna in postane destruktivna. O tem nekaj vec : http://kultipraktik.si/nacionalizem-nasproti-domoljubju-dan-potem/ ...

Včasih smo imeli v ta namen družbeno moralno vzgojo, ki nas je (vsaj pri nas) na odličen in celo življenjski način o tem učila, mogoče celo česa naučila. Je bilo pa najbrž to odvisno od učitelja; ampak temelj je bil - da je bilo to vsaj pomembno za družbo (čeprav je bilo učencem večinoma 'dosadno' - kar je normalno, pri stvareh, ki nam načeloma ne ležijo, so pa dobre na dolgi rok...Danes osnovne matrike, na katero bi se lahko oprli, ni več.

(odgovor članu Frodo Bisagin)
Neposredna povezava do sporočila: 177
20.12.2012 19:48:17   
Stanislava_
IZVIRNO SPOROČILO: ronja

enako radi naš gozd, samo zato, ker je naš in je najlepši (čeprav vemo, da objektivno običajno ni, ampaka za nas je, ker je naš).

Objektivno, stanči, ne najdeš v Evropi takega pragozda, kot ga imamo v Sloveniji. Zadnji ostanek, razen še nekaj v bivših sovjetskih republikah, samo tam je druga klima. Sicer pa bi lahko to zelo dobro izkoristili, če bi ga seveda primerno varovali. Ker ni malo ljudi zunaj, ki bi to dejansko prišli gledat - in plačali za to.

Celo to. Krakovski gozd, če se ne motim?

Včasih mi je prav všeč, da ne znamo biti podjetni in tako ohranjamo najlepše. Cerkniško jezero, Pokljuka, Logarska dolina, celo Bohinj je samo na pol izkoriščen.

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 178
20.12.2012 19:57:54   
daddy

IZVIRNO SPOROČILO: Ankica*

Poziv z Islandije:

http://www.youtube.com/watch?v=Q3kak6AKqvs&feature=youtu.be

Jutri, 21.12.2012 na Kongresnem trgu od 15.00 dalje.
V soboto, 22.12.2012 od 18.00 dalje (potekal bo protestival, vzporednica državni proslavi s kulturnim programom, pesmijo,...): http://www.facebook.com/#!/events/121709861325458/

Suuuuuuuper, enkratno, bravo user posted image . Vse bolj me vse tole spominja na tisto vrenje civilne družbe iz konca osemdesetih, tisto, ki je na koncu tudi pripeljalo do osamosvojitve. Čutim začetek konca neotov user posted image .

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 179
20.12.2012 20:37:59   
mateyka
yeah, Mr. Torfason rules! user posted image mislim da se je počasi začelo premikat - folk se združuje pod isto mislijo, dovolj majo teh bankirjev, politikov, korupcije in izkoriščanja. no, tud jaz se štejem zraven - lilana sicer ne afaik? ... user posted image

(odgovor članu daddy)
Neposredna povezava do sporočila: 180
   [Brisano sporočilo]
20.12.2012 21:04:44   
Brisani uporabnik

(odgovor članu mateyka)
  Neposredna povezava do sporočila: 181
   [Brisano sporočilo]
20.12.2012 21:09:35   
Brisani uporabnik

(odgovor članu Bakfark)
  Neposredna povezava do sporočila: 182
   [Brisano sporočilo]
20.12.2012 21:10:51   
Brisani uporabnik

Neposredna povezava do sporočila: 183
   [Brisano sporočilo]
20.12.2012 21:19:34   
Brisani uporabnik

(odgovor članu mateyka)
  Neposredna povezava do sporočila: 184
21.12.2012 0:28:50   
Frodo Bisagin

IZVIRNO SPOROČILO: Stanislava_

Osnovna vzgoja in identiteta je pogojena tudi z narodnostjo; ta je zapisana v temeljni listini, ki 'dokazuje' človeka - izpisku iz matične knjige in poleg matere, očeta in kraja rojstva 'določa' osnovne človekove koordinate.

Ksenofobija na delu.

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu Stanislava_)
Neposredna povezava do sporočila: 185
21.12.2012 0:34:34   
Frodo Bisagin

IZVIRNO SPOROČILO: metulj333

IZVIRNO SPOROČILO: Bakfark
Bajdvej, da ne odpiram nove teme, danes izvem, da se po Statističnem uradu RS pa čeprav samo potomec v Slovenijo priseljenih staršev, torej druga generacija, rojena v Sloveniji, tretiram kot priseljenec.

bravo, Jansa user posted image v Ameriki pa priseljenec vodi eno njenih najbogatejsih drzav, pa verjetno ima redkokdo jajca, da mu v faco vrze, da je samo en beden priseljenec...

no, jz lohk potolazim vlado, da sm svoja tamala cefurja (+ se tavelikega) v skladu s politiko vlade zaradi krvne necistoce odstranila iz SLO. viva Balkan user posted image

Problem nastane, ker se "predniki" dejanko niso nikoli selili iz lastne drzave. Za ljudi iz razpadlih drzav z "neustrezno nacionalno pripadnostjo" pa nimajo posebne kategorije. Ce bi se pa hoteli izgovarjati na notranje migracije... je vsak Grosupeljcan, ki zivi v Ljubljani - priseljenec user posted image
Isti sistem kot pri izbrisanih. Niso tocno vedeli kaj bi z njimi, fajn je bilo, da njih ne bi bilo in so jih izbrisali. Bakfarka so pa vpisali - kar v tiste "prisleke" neslovenskih korenin...
Njega ocitno mesto rojstva "koordinatno" ne doloca.

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

Neposredna povezava do sporočila: 186
21.12.2012 0:36:42   
Frodo Bisagin

moram polozit izpit, ki obsega poznavanje jezika, ustave, zgodovine in knjizevnosti. v glavnem - tak izpit, ki ga, si upam trditi, ne bi naredilo ene 70% Hrvatov. user posted image

Nekje imam vprasanje za ta izpit... ti koristijo?

(Ivan Cankar)

Neposredna povezava do sporočila: 187
21.12.2012 5:42:52   
liliana

Seveda se ni, ker tisto kar je vlada pocela, ze sama oznacujes kot pretvezo in ne domoljublje. Torej, ce to ni domoljublje se ne mores posmehovati domoljublju.

Diskutabilno. Ce mi nekdo govori, da zaradi domoljublja moram sprejeti in verjeti, da je nepotrebno obdavciti verske organizacije in potrebno znizati socialne transferje, normative v solah itn... je pravzaprav na robu tega, da je vredno sarkasticnega posmeha. Zame je namrec taksna trditev zaljiva in zlonamerna prav do tistega domoljublja, ki terja spostovanje do drzave in njenih drzavljanov.

BTW: res ne bomo pomrli zaradi znizanih socialnih transferjev, ampak kdo bo pa pomrl ce se obdavcijo verske organizacije in ustanove ???

In ravno zaradi žaljivega in zlonamernega postopanja vlad in zlorabe besede domoljubje s strani posameznikov ali celo vlad, se še vedno ni potrebno posvehovati domoljubju, če ga kdo omeni......ker nekateri posamezniki, so pa v državah vseeno domoljubni, če že vlada oz. drugi posamezniki niso, ker jim ni vseeno za lasten narod.....

Ce gledas drugace... je to domoljublje zgolj pamflet, ki ga uporabljas in zlorabljas v citiranem besedilu. Ni niti potrebno vsako dejanje tlaciti v domoljublje niti ga presojati z vidika domoljublja. Da ne bos na koncu prisla do tega, da je nekdo nedomoljuben ker ne je kranjske klobase

Iz katerih razlogov gredo ljudje jutri na demonstracije ali vsaj podpirajo demonstracije....:

1. Ker jim je vlada vzela otroški dodatek in subvencijo malice
2. Ker so simpatezerji ali člani stranke SD in Jankovičeve liste in je potrebno zrušiti vlado
3. Ker gredo vsi drugi
4. Ker so radovedni
5. Ker bo fešta
6. Kej jim ni vseeno kaj se dogaja z našo državo, ker so proti izkoriščanju lastnega naroda, ker želijo živeti v državi, ki jo bodo lahko spoštovali...

In tisti, ki so v točki 6 se ne posmehujejo ne domoljubju in ne načinu prezentacije domoljubja, ker v bistvu vedo kaj pomeni, mogoče ne znajo ravno z besedami razložiti, ločijo pa, da domoljubje ni takoj nacionalizem in vedo tudi, da posmeha ni vredno......tisti demonstranti, ki so pa zajeti v ostalih petih točkah, pa se posmehujejo tako domoljubju kot načinu prezentacije domoljubja, ker jim je važna le lastna korist in jim je vse ostalo smešno, nemara celo neumno......

In ta debata o domoljubju se je razvila ravno zaradi posmehovanja domoljubju in domoljubni vzgoji....in tudi, če je način prezentacije smešen ali čuden, se domoljubju kot domoljubju vseeno ni potrebno posmehovati.....

Na Shroderjevem primeru pa sem v bistvu želela zgolj prikazati to, kar si trdila, da so postopki vlade, če niža socialne transferje, dodatno pa ne obdavči verskih organizacij vredni posmeha...in ja, tudi Shroederjeva vlada je delovala domoljubno...v bistvu, ne poznam vlade, ki ne bi v svoji retoriki (nekatere celo v načinih delovanja) uporabljala domoljubja......

Diskutabilno. Ce mi nekdo govori, da zaradi domoljublja moram sprejeti in verjeti, da je nepotrebno obdavciti verske organizacije in potrebno znizati socialne transferje, normative v solah itn... je pravzaprav na robu tega, da je vredno sarkasticnega posmeha. Zame je namrec taksna trditev zaljiva in zlonamerna prav do tistega domoljublja, ki terja spostovanje do drzave in njenih drzavljanov.

Neposredna povezava do sporočila: 188
21.12.2012 5:49:04   
Bakfark

IZVIRNO SPOROČILO: mateyka

Bajdvej, da ne odpiram nove teme, danes izvem, da se po Statističnem uradu RS pa čeprav samo potomec v Slovenijo priseljenih staršev, torej druga generacija, rojena v Sloveniji, tretiram kot priseljenec.

Sk`atka, čeprav rojen v drugem največjem slovenskem mestu, sem se po tej logiki zaradi greha staršev vanj kot kaže PRISELIL. Obstaja celo 3. generacija istih, po tej logiki bi to naj bili očitno moji otroci, pa čeprav se njihovi materi prav tako rojeni v drugem največjem slovenskem mestu, za razliko od mene, vanj ni nilo treba PRISELITI.

men je to večvredno tretiranje narodov fascinantno. zakaj je ena "kri" več vredna od druge? zakaj je en bosanc, čeprav ima samo četrtino te "krvi"? tako podobno židovskemu gledanju (se tudi sami tako gledajo v sedanjosti - si žid če ti je šestnajstina krvi židovske) ali "suženjskemu" gledanju na krvno linijo v ameriki (si črnec, če ti je pra-prababica bila črnka). kva je to zaena fora?

Če je ostala samo še 1/4 te krvi bo to najmanj 3, v mojem primeru šele 4. generacija pod pogojem, da se moja deca poročijo s Slovenci "čiste krvi" in izrodijo paglavce. Če bom kdaj imel vnuke - in upam da - počakam, da malo odrastejo pa jih povprašam kva je to zaena fora.

Lahko pa povprašaš potomce slovenske emigracije v Argentini.

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 189
21.12.2012 5:56:46   
Bakfark

bravo, Jansa user posted image v Ameriki pa priseljenec vodi eno njenih najbogatejsih drzav, pa verjetno ima redkokdo jajca, da mu v faco vrze, da je samo en beden priseljenec...

no, jz lohk potolazim vlado, da sm svoja tamala cefurja (+ se tavelikega) v skladu s politiko vlade zaradi krvne necistoce odstranila iz SLO. viva Balkan user posted image

Problem nastane, ker se "predniki" dejanko niso nikoli selili iz lastne drzave. Za ljudi iz razpadlih drzav z "neustrezno nacionalno pripadnostjo" pa nimajo posebne kategorije. Ce bi se pa hoteli izgovarjati na notranje migracije... je vsak Grosupeljcan, ki zivi v Ljubljani - priseljenec user posted image
Isti sistem kot pri izbrisanih. Niso tocno vedeli kaj bi z njimi, fajn je bilo, da njih ne bi bilo in so jih izbrisali. Bakfarka so pa vpisali - kar v tiste "prisleke" neslovenskih korenin...

Ah ne ga srat, niti je Janša postavljal Statistični urad RS na noge, niti je `91 izbrisaval ljudstvo. Kar seveda še ne pomeni, da ima danes kaj proti.

< Sporočilo je popravil Bakfark -- 21.12.2012 6:09:36 >

Neposredna povezava do sporočila: 190
21.12.2012 6:05:17   
Bakfark

Mateyka - koncno! sm nasla knjige od Stanislava Lema. Ilijona Tihega sicer nimajo, tko da bom vidla, kolk mi bodo kaj ostale 3 sedle - ampak, kot vidis, je tvoj predlog obrodil sadove user posted image

Poslušaš Block Outov Andrej, prebereš Solaris, pogledaš Tarkovskega, užiješ vse te prelepe prispodobe, nekaj ti je jasno, kot da se ti svita, vendar ne povsem, potem pa narediš študijo s pomočjo Dušana Rutarja in Slavoj Žižka. In ostaneš zapanjen*.

* sedeč na panju

< Sporočilo je popravil Bakfark -- 21.12.2012 6:08:25 >

Neposredna povezava do sporočila: 191
21.12.2012 8:07:12   
Frodo Bisagin

IZVIRNO SPOROČILO: liliana

In ravno zaradi žaljivega in zlonamernega postopanja vlad in zlorabe besede domoljubje s strani posameznikov ali celo vlad, se še vedno ni potrebno posvehovati domoljubju, če ga kdo omeni......ker nekateri posamezniki, so pa v državah vseeno domoljubni, če že vlada oz. drugi posamezniki niso, ker jim ni vseeno za lasten narod.....

Vrtis se v krogu. Odgovore ze imas.

(Ivan Cankar)

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 192
21.12.2012 8:26:31   
Frodo Bisagin

Ah ne ga srat, niti je Janša postavljal Statistični urad RS na noge, niti je `91 izbrisaval ljudstvo. Kar seveda še ne pomeni, da ima danes kaj proti.

user posted image Nezmoznost statistike, da najde ustrezne termine in definicije za dolocene pojave je na isti ravni kot neznoznost politike, da v dolocenih trenutkih razcisti, kaj so tisti, ki so znotraj lastne drzave ostali brez drzave in postali baje "neobstojeci tujci".
Drugi par rokavov je tudi tvoje lastno negativno sprejemanje pojma priseljenec. Kot statisticni termin le ta nima ne pozitivne ne negativne konotacije temvec je zgolj instrument preko katerega se lahko sledijo dolgorocne in medgeneracijske migracije. To se vedno ne pomeni, da je v primeru bivse juge tako zastavljena zadeva pravilno izpeljana saj dejanskih priseljenci v tem primeru ne nastanejo s priseljevanjem. Priseljenec je na zalost v tem trenutku definiran po poreklu, mestu rojstva in "priimku".

Janse sicer nisem omenjala, je pa resitev dejansko sprejeta v casu pomaldne vlade in sicer v duhu politike, ki jo se danes zastopajo. Dojemanje pojma priseljenec je pa nas lasten. Ponekod je biti priseljenec zelo "pozitivno" sprejeto... Kultura in izkusnje...user posted image

(Ivan Cankar)

(odgovor članu Bakfark)
Neposredna povezava do sporočila: 193
   [Brisano sporočilo]
21.12.2012 9:06:03   
Brisani uporabnik

(odgovor članu Stanislava_)
  Neposredna povezava do sporočila: 194
   [Brisano sporočilo]
21.12.2012 9:11:07   
Brisani uporabnik

Neposredna povezava do sporočila: 195
   [Brisano sporočilo]
21.12.2012 9:12:46   
Brisani uporabnik

(odgovor članu Bakfark)
  Neposredna povezava do sporočila: 196
   [Brisano sporočilo]
21.12.2012 12:03:49   
Brisani uporabnik

Neposredna povezava do sporočila: 197
   [Brisano sporočilo]
21.12.2012 12:51:57   
Brisani uporabnik

Neposredna povezava do sporočila: 198
   [Brisano sporočilo]
21.12.2012 13:00:00   
Brisani uporabnik

Neposredna povezava do sporočila: 199
21.12.2012 17:13:27   
Stanislava_

IZVIRNO SPOROČILO: Stanislava_

Osnovna vzgoja in identiteta je pogojena tudi z narodnostjo; ta je zapisana v temeljni listini, ki ''dokazuje'' človeka - izpisku iz matične knjige in poleg matere, očeta in kraja rojstva ''določa'' osnovne človekove koordinate.

Ksenofobija na delu.

Zgolj sprejemanje osnovnih dejstev o prostoru, kjer se človek rodi.  Pač nisem državljan KAmbodže, ampak Slovnije in to sprejemema. Ali pa neprejemenje le teh, ki se znajo obrniti v to, kar opisuješ.
Drži, gre za pa državljanstvo, ne za narodnost.

Neposredna povezava do sporočila: 200
Stran:   <<   < Prejšnja stran  6 7 [8] 9 10   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  6 7 [8] 9 10   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:

Kako povečati možnosti za zanositev
To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah ...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Kam z otroki za noč čarovnic 2024?
Letos bodo noč čarovnic po Sloveniji zaznamovali številni dogodki za otroke, od zabavnih delavnic do strašljivih dogodiv...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

Za doječe matere.
пеперутка16

Malo čudno vprašanje, ampak me zanima, ali so doječe mamice poskusile svoje mleko?