ronja
|
Pri nas je v jaslih 14 otrok in v predšolskih 24 otrok že odkar sta šli v vrtec (torej pred 3 leti)... Kar se plačljivih dejavnosti v vrtcu v času varstva tiče tudi sama nisem najbolj srečna, vendar pri nas tudi starši to želijo (vsaj nekateri) in vzg. seveda rade zgrabijo, ker je tako lažje kaj organizirat, če ni denar noben problem (ipak je več dela, če morajo vzg. naredit lutkovno igrico kot pa če jih peljejo v lutke, sploh pa če lutke pridejo k njim...) Kar se popoldanskih plačljivih dejavnosti tiče, me ne motijo, čeprav so v času vrtca (naš vrtec je odprt do 17h), ker mojidve itak nista takrat tam in ker se to ne odvija v istem prostoru, tako da ni da bi eni smeli bit tam, drugi pa ne - pač poberejo iz vsake skupine tiste, ki hodijo na plesne/glino/karkolipač... Sicer se strinjam, da je point, ampak tu vsaj lahko rečeš, ne, ne bi - pri dopoldanskih stvareh je pa precej težje - saj ne moreš rečt, da tvoj otrok pa ne bo šel na izlet/lutke/karkolipač... ker bi ga v tem primeru fliknili v eno tretjo skupino, poleg tega bo edini, ki se mu bo to zgodilo in vprašanje, kako se bo počutil (sploh ker vzg. seveda naredijo strašno reklamo, kako bo to fajn in potem če en ne gre, je žalosten, čeprav mu na koncu lahko sploh ni všeč - vseeno si pa želi it, ker pač naredijo reklamo). Tako da to je malo smotano, ker dejansko gre za to precej denarja, če maš več otrok... Na srečo ni v vseh skupinah tako, nekje se bojl sami znajdejo, bolj razumejo, da nekaterim pa mogoče to ni tako mali strošek... (ker dejansko, če pogledaš 6x letno lutke za 2 otroka, po 6 € na osebo, včasih še več, če je prevoz - pride blizu 80 € na leto... in to samo za lutke v času vrtca. Pa mata radi lutke, hodimo tudi mi, samo pač izbiramo mogoče takrat, ko so kake bolj ugodno ali kake zastonjske kdaj... Dejansko je 6€ več kot so lutke (iste!), če jih gremo sami gledat - čeprav grejo peš tja... in za skupino in dop. bi lahko dali popust, če mene vprašate...) Pa potem še izleti, še kak večdnevni in vsega skup se ti zelooooo hitro nabere prek 500€. To pa nam ni več malo, ker dejansko delam več kot 1 mesec za ta denar... In se mi zdi, da ne bi bili nič tako strašno prikrajšani, če ne bi hodili na vse te reči. Ker najbolj srečni sta pa navadno takrat, kadar se samo igrajo... Na vseh teh izletih niti ne preveč, čeprav se sicer strinjam, da je fajn, da grejo ven, pa da se kaj dogaja (hodimo tudi mi, samo da malo pogledamo, koliko kaka stvar stane in izbiramo financam primerno). Samo ni treba da non stop in da je vse plačljivo;). Saj nekatere vzg. to zelo dobro razumejo, pa se potrudijo in marsikaj same organizirajo, da je brezplačno, se vedno prijavijo na vse zastonjske reči, nekatere pa pač rajši slišijo tiste 3 starše, ki vpijejo, kako je fajn, če majo čimveč vsega, ker je to pač lažje ali pa ker si enostavno ne predstavljajo, da je komu pa to mogoče ipak že strošek, ker same nimajo problemov z denarjem in se jim to ne zdi nič takega. Saj 2x res ni, če je pa ves čas nekaj, se pa nabere.
< Sporočilo je popravil ronja -- 11.12.2012 10:37:41 >