liliana
|
IZVIRNO SPOROČILO: ronja Se strinjam, ringarajčika, vendar je v našem vrtcu to misija nemogoče. Ne zaradi ravnateljice, mislim, da bi se z njo dalo zmenit, tudi popoldanske aktivnosti so vrgli ven (tiste posebne plesne urice itd..., kar se je začelo ob 16h (odprt je do 17h) - ampak zaradi staršev, ki HOČEJO nadstandardni program in jim denar ni noben problem oz. še huje - po njem sodijo kvaliteto . Ko sem bila na roditeljskem za eno punco, je vzg., ki je zelo fajn, ima milijon idej in se res trudi za otročke, rekla, da se na vse zastonjske vedno takoj prijavijo, čim katera kaj izve in da to vse gledajo, pa si povejo, tako da bojo na vse zastonjske gotovo šli, da bi pa od teh dodatnih plačljivih lutk recimo 2x na leto, če nam je ok. Pa so se starši bunili, da je to pa res premalo. Nikogar ni zanimalo, na koliko zastonjskih bojo šli, plačljilvih je bilo premalo. Sploh ni melo veze, koliko bo vseh skupaj Go figure! Kao, da bomo že preživeli še kake lutke. Pa še kak izlet. Pa še kako dodatno reč. Za svojega otroka bo pa ja vsak dal... Ja, samo eni bi jim radi dali tudi svojo sobo čez en čas Pupa, pri nas je kar precej teh plačljivih reči, je pa zeloooooo odvisno od vzg. V drugi skupini je vzg. rekla, da bojo šli na 4 oz 6 (letos in lani) plačljivih lutk in to je to, starši vsi zadovoljni,d a bojo meli otroci toliko "obogatitvenega programa", kar so celo posebej pohvalili... Meni se na teh sestankih včasih zdi, ko da sem z Marsa... meni je pomembno nekaj čisto drugega... In se mi ne zdi, da bi otroci bolj uživali na plačljivih zadevah kot na zastonjskih. Vsekakor ne po difoltu. Res je, da kakšne stvar je treba plačat, pa so otrokom ful všeč (recimo zoo), ampak je še mali miljon krasnih idej, ki so zastonjske. Tako da se zelo strinjam s tabo, ampak kot rečeno - pri nas takratko potegnejo vzg., ki se dejansko bolj trudijo same nekaj naredit zastonj kot tiste, ki peljejo otroke na vse dodatne plačljive zadeve (malo je seveda tudi zaradi prezentacije, ene vzg. so bolj samozavestne kot druge - ampak se mi zdi, da če maš otroka vsak dan v vrtcu, ja vidiš, da je dobra, tudi če ni tako zelo samozavestna v stiku s starši...) Zato pa je potrebno spremeniti zakonadajo tako, da plačljive dejavnosti v času obratovalnega časa vrtca niso mogoče......in če se to nekje v nekem zakonu jasno in glasno zapiše, si starši tudi ne bodo mogli zmišljevati več vsega in svačega za svoje otroke, da bi nekdo drug namesto njih opravljal njihovo delo.... Ker starše smo preveč spustili v vrtec in šolo, da sodelujejo in učijo oz. se preseravajo.....starš naj je starš, stroka pa naj je stroka....in če imamo tako stroko v vrtcih, naj stroka uči peti in plesati (za tri in štiriletnega otroka je to dovolj, ni potrebe, da otroka uči peti profesionalni operni pevec, če pa starš meni, da si njegovo dete to zasluži, pa naj ga pelje ob 6. popoldne sam na take profesionalne urice)......
|