|
RE: punce, povejte po resnici 17.10.2012 22:38:00
|
|
|
|
ronja
|
Nobena kontracepcija ni 100%, tako da je možno, ja, možno je zanosit s kondomom, s tabletkami ali celo z obojim, če imaš res "srečo", to je pač naš riziko. Ne vem pa, če se je zgodilo čisto tako ali je kdaj pozabila vzet tabletko ali jo je vzela prepozno (to je pač odvisno od tega, koliko je kdo ploden, ene jemljejo na svake kvatre, pa ne zanosijo, ene pa enkrat par ur prepozno, pa je štala). To ve samo ona. Vendar ni res, da ni možno: kolegica je bila pri g., ki jo je po pregledu z UZ vprašala, če zdaj uporabljata kako mehansko kontracepcijo (smo bile še študentke, je g. vedela, da si še ne želi otroka in je vedela, da ima sicer tabletke), pa je punca povedala, da ne, da je predpisane tabletke in da jih redno in lepo jemlje, nima nobenih problemov z njimi itd... G. ji je povedala: ja, pa veste, zdajle niste prav nič zaščiteni, je videla po zadebeljeni sluznici itd... Skratka: punca je imela čisto lepo možnost, da bi zanosila takrat. Čeprav je jemala tabletke res zgledno (je ena najbolj discipliniranih, kar jih poznam, je mela budilko na mobiju naštimano, da jih je vzela vsak dan ob isti uri!) No, seveda sta potem uporabljala še kondome, prešaltala tabletke in ni takrat zanosila... Ampak vseeno - to je bilo tvoje vprašanje... Ona ni imela nobenega motiva, da bi lagala svoji g. (ali meni, ko mi je zgrožena pripovedovala, kaj bi se ji lahko zgodilo, ker se ji to ni zgodilo). Poleg normalne (ne)učinkovitosti tabletk (pač cca 2%), se učinkovitost precej poslabša ob jemanju določenih zdravil. Meni je recimo moja alergologinja/pulmologinja povedala, da če bom kdaj jemala kt, naj se zavedam, da kortikosteroidi (zdravila za astmo) zmanjšajo njihov učinek oz. imajo lahko precej nepredvidljive učinke, eč jih kdaj pač večkrat rabiš in ne jemlješ ves čas redne doze - kar je pri astmi pogosto (učinek se zmanjša tudi do samo 85% delovanja tabletk - tako da se nisem nikoli odločila zanje, ker se mi zdi 15% čisto prevelika loterija - hvalabogu, sicer bi imela že bogveliko pamžkov;). Podobno delujejo tudi antibiotiki, pa še nekatera druga zdravila. Navsezadnje bi lahko zmanjšal učinek tudi alkohol, če bi pač vse (vključno s tabletko) zbruhala zaradi tega. V reali so kt precej manj učinkovite, kot si želijo ljudje priznat;). Sem delala seminar in izpit na to temo in me je vse minilo Vse oz. vsi, ki ne verjamejo v to, da se ti lahko zgodi, delajo to zato, ker jih je strah in enostavno nočejo pomislit, da se dejansko lahko zgodi tudi njim, čeprav bojo čisto pridni. Večinoma hočejo ljudje to reč met pod kontrolo (kar razumem, jaz bi tudi, samo vem, da ni nič 100% in sva se zato tudi že dostikrat pogovarjala, kaj bi naredila v primeru, da se zgodi - se je namreč odgovor spreminjal;). Ne vem, kakšna je tvoja punca, ampak sama si niti pod razno ne bi želela priklenit nase fanta po 4ih mesecih... Res da nisem ravno tipična punca, ampak vseeno, takih res ne poznam... Tudi ona te ne pozna, mogoče je tudi njo strah, mogoče tudi ona ni pripravljena na otroka. Kako pa je prenesla to novico? Dostikrat smo tudi prestrašene (celo ko je planirano;), ampak zraven tudi vesele, pa se potem mogoče strahu ne vidi tako dobro skozi... Pogovorita se ali pa res pojdi z njo h g. na pregled. Mogoče si tako skeptičen samo zato, ker ni hotela slišat za splav. Ampak splav za punco ni isto kot az fanta: zanjo je to operacija, ki ima ipak svoje rizike, poleg tega je pa tu še bolj pomemben psihičen vidik - če veš, da v tebi raste eno bitjece, ti ga je res težko dat stran, punce imajo grozne traume zaradi tega, če grejo v to ne po svoji izbiri... A to se res da ugotovit? Ker mene najbolj zanima resnica. Če se mi ne laže, ji bom stal ob strani. V primeru, da me je nasankala, pa nimam volje biti z njo. Ker enostavno več ne morem imet zaupanja v takega človeka. Te razumem. To se je treba zmenit, da veš kako in kaj, ker je škoda, da ji ne bi zaupal, če se je zgodilo. Tudi če je pozabila 1 tabletko, te ni nasankala, to je pač napaka, ni pa nalašč. Če pa bi dejansko nehala jest kt ne da ti pove - to je pa čisto nekaj durgega in to res ni fer. To bi se dejansko tudi videlo iz kartona, če je prišla ponje ali ne. Kontracepcijo predpiše G. Poleg tega se vidi v kartonu oz. Piše, kdaj je prišla nazadnje po tablete. Da se izračunat. Lahko tudi vprašaš, če je kaj lahko narobe s plodom, če je jemala kontracepcijo... Malo se znajdi. user posted image S tem, da če se v to podaš in se bo izkazalo, da punca govori resnico se lahko na marsikaj pripraviš. Jaz bi ti glavo odšraufala, če mi ne bi verjel oz. dvomil vame. Hehe, podpis. Ampak če ga bo to pomirilo, potem boljše to, pa da se ornk spičita, potem si pa zaupata... Druga možnost je, da se pogovori z njo - saj večinoma pri svojih ljubih kar vemo, kdaj nam govorijo po resnici, kdaj je pa še kaj zadaj... Šok je velik, morda bo sčasoma popustil. A pri ginekologu se da ugotovit, če je v času zanositve jemala kontracepcijo? Šok je zdaj, seveda bo sčasoma boljše, verjetno boš imel mulčka oz. mulčico še prav rad nekoč;). G. ne more ugotoviti, ali je jemala k. ker čeje zanosila, potem k. ni delala. Žal. PS. večina mojih sošolk na faksu je jemala tabletke in niso uporabljale kondomov (vem, ker je ena delala za diplomo nekaj, kjer je rabila punce, ki ne jemljejo kt in jih je ful težko dobila). To je normalno, da ti punca, ki jemlje kt, reče, da ne rabita kondomov, vsaj če je to neka resna veza, kar vajina je. Zato je še ni treba sumit. Ji je pa težko naredit splav oz. nanj sploh ni pomislila - to razumem, čeprav bi se sama mogoče pred malimi odločila za to, če bi se mi zdelo boljše. Ampak ne vem, ker hvalabogu nisem bila nikoli na tem, da bi se morala odločat. Zdaj se vsekakor ne bi odločila za splav, pa mi lahko verjameš, da si ne želim zdaj spet zanosit (imam 3 male). In eč mi on ne bi verjel, bi me res prizadelo. In če po tej moji reakciji on ne bi videl, pa še kar dvomil vame, bi se razšla. Tako da glej, kaj delaš. Prav je, da to razčistita - ampak če ugotoviš, da si jo prizadel, da nič ne kaže na to, da bi te na finto vrgla, potem se ji opraviči in stoj ob strani, ok? Povej ji, da si zmeden, da ti ni jasno, kako se je to zgodilo,... da si nepripravljen, da te je strah. Mogoče se boš po pogovoru čisto drugače počutil. Ne kuhat zamere v sebi, če sploh še ne veš, ali je kaj za zamerit! Sicer nisem jemala tabletk, ampak vseeno teoretično v času, ko sem zanosila, naj ne bi mogla zanosit, pa sem - celo s predsemensko nama je ratalo . Lej, nič ni 100%. Razen tega, da te bo imel otrok rad, če mu boš dal priložnost in boš dober oči.
|