Raho
|
Projekti niso namenjeni samo financiranju javnega sektorja - obstajajo različni razpisi na različnih nivojih (žal jaz o razpisih za gospodarstvo vem manj, ker nisem v tem sektorju). Ja, res je denar iz projektov iz t.i. skupne malhe vseh držav članic EU, vendar SLO daje v to malho občutno manj (vsakih pet let) kot je npr. potrebno za eno plačo za vse JU. In ne vem, kako lahko vlečeš vzporednico med otr. dodatki in projektnimi sredstvi (otroški dodatki gredo vsi iz integralnega proračuna, projekti pa vseeno visijo na proračunu EU). To je enako kot da rečeš, da voziš sicer fiata, ampak potegne enako ko ferari- Projekti so namenjeni prispevanju k dodatni vrednosti in nikakor niso samo blažilci, z njimi se lahko financira tisto, za kar v integralnem proračunu že dolgo ni denarja (npr. izobraževanje odraslih), ker so ga takoj odrezali, že pred prvo krizo. Jaz vem, da je vam, učiteljem (tudi ravnateljem na šolah) težko razumeti, da obstajajo segmenti izobraževanja, kjer ti nihče iz integralnega proračuna ne nakaže denarja 30. v mesecu za plačo 5., ampak enostavno ta denar moraš na nek način zaslužiti. In zato pišeš projekte in vbogjame moliš, da gospoda v kravatah odobri vsaj enega, da boš lahko del plač imel koliko toliko zagotovljenih, četudi moraš vse projekte vnaprej sam sfinancirati in sredstva šele naknadno črpaš in moraš vsak kemik, ki ga kupiš s projektnim denarjem opravičiti EU. In ni nobenega škratka, ki tiska dinarčke. Če bi, bi jaz definitivno bila za to, da sedaj pride v SLO. Še boljše pa, k meni domov. In kljub temu, da meni nihče ne zagotavlja plače vsakega petega v mesecu (tudi mojim sodelavkam ne), sem JS, zavod je ustanovila lokalna skupnost, vendar nikjer ni določeno, kaj mora financirati, ker v IO ni javne mreže (razen za izvajanje OŠO), ministrstvo pravi, da bi nas morala financirati lokalna skupnost, ker je javna mreža samo OŠO in tako naprej in tako dalje... V glavnem, nihče nas noče, ko je pa potrebno kazalnike o VŽU in HR ven vrečt, potem pa smo dobri. Ne bi o tem, ker tako ali tako te situacije že sama več ne razumem In nisem še slišala, da bi katera od SŠ ali OŠ morala najeti kredit, ker nima za plače. Pri nas pa je to skorajda že praksa , ker moramo projekte sfinancirati vnaprej. Ja, tako je to, ko male ribe hranijo velike morske pse (tukaj ne msilim na redno izobraževanje, ampak na vlado)...
< Sporočilo je popravil Raho -- 18.4.2012 20:45:46 >
|