Frodo Bisagin
|
IZVIRNO SPOROČILO: nejcko IZVIRNO SPOROČILO: Kerensa* IZVIRNO SPOROČILO: Mišek06 Kerensa, kle v JU so tud kuharice, čistilke, hišniki,. Že sedaj je majhna plača, po tem klestenju, se pa lahko samo še vprašaš, kako bomo živel. Pa da oba delata v JU? Vem, kateri delavci vse spadajo v JU - ni panike glede tega. Samo razmišljam malce drugače od večine. Izvoli primer, recimo... Dva zaposlena starša, dva otroka - eden v vrtcu, eden v šoli (to naj bi bilo SLO povprečje). Oba starša (recimo, da eden v JU, eden v gospodarstvu) sta zaslužila samo vsak svojega minimalca. Vsak po 584€ torej. Netto. Otroški dodatek ni ravno omembe vreden, plačilo vrtca tudi ne pretirano. Nobenega luksuza, ampak s tem denarjem se da preživeti, da nisi lačen, bos in na cesti (četudi si v najemu - znesek najemnine je ponavadi skoraj enak znesku kredita). Enemu od teh dveh staršev bi zdaj vzeli 15% plače. Bolj verjetno je, da bo realno 10%, kakor sledim novicam. Ta starš bo imel torej zdaj nekaj čez 500€ netto plače. Najemnino oz. kredit bodo še vedno plačevali, jedli bodo še vedno in še vedno bodo oblečeni. Zaradi cca. 50€ ne bodo eksistencialno ogroženi, si bodo pa privoščili kakšno stvar manj (že res, da si že prej niso mogli veliko, ampak that''''''''s not the point). Če bodo ostali brez regresa (ker recimo, da ga je starš v JU dosedaj imel, starš v G pa ne), zna biti, da bodo ostali brez tedna dni letnega dopusta ob morju ali pa, da si ne bodo več mogli privoščiti registracije starega avtomobila. Stari avto bodo prodali in kupili mesečne vozovnice za avtobus, priredili logistiko, kolikor jo bodo lahko in živeli dalje. Bolj utrujeni, bolj sitni, bolj kaj-pa-jaz-vem-kaj, ampak eksistencialno ogroženi zaradi tega še vedno ne bodo. In namesto tedna dni morja bodo šli še vedno lahko na lokalni bazen ali ob reko (voda in sonce sta, ostalih primerjav pa ne iskat - dopust jima bo pač ostal). Zanima me, kaj konkretno se mora zgoditi, da si res ogrožen. In ne, kaj se lahko zgodi, da si privoščiš nekaj manj. Kerensa, lej, stvari so mnogo bolj kompleksne, kot se zdi. Ja, čisto simpl je reči, da pač eksistenca ljudi v večji meri ne bo ogrožena - tista osnovna - živeti, imeti streho nad glavo in jesti. Samo, oprosti ... je to cilj našega, človeškega življenja Preživeti? Ja, seveda je, ampak vsako živo bitje stremi k čim večjemu ugodju in ne k neugodju. Tudi živali, ljudje s svojim razumom pa sploh. Vsi stremimo k udobju. Ni v naši naravi, da bi sprejemali slabše, to tudi v naravi živali ni, madona. v čem je potem sploh smisel vsega človeškega napredka, če lahko preživimo v leseni koči, z litrom vode na dan in štruco kruha Ob vsem tem naša eksistenca ni ogrožena, kajne? To so konec koncev sanje mnogih revežev po svetu, kajne? Torej čemu smo razvili avtomobile, če bi lahko ostali pri vlaku in avtobusih? Čemu smo razvili udobne sedežne, če je dovolj za preživetje slamnjača? Čemu rabimo superge in škornje in salonarje, če so natikači dovolj in so tisočletja ljudstva preživela v njih In ja, čemu šola, če je brez nje preživelo na milijone ljudi. Moja eksistenca in eksistenca moje družine z izgubo moje službe ne bo ogrožena. Hvala bogu ima mož stabilno službo za sicer malo plačo, a vendar jo ima, pa nekaj materialnih osnov imamo tudi v rezervi ... se nam bo pa zelo poslabšal standard že zaradi vseh novosti v vezi s plačevanjem vrtca. Kvaliteta življenja se nam bo poslabšala, tudi mojemu otroku s PP, ki mu po novem naj ne bi več pripadala pomoč. Njegove možnosti bodo takoj slabše. Da o vsem ostalem, kar nas še vse lahko doleti, predvsem moje otroke, kar je ključnega pomena za njihov zdrav razvoj in srečo, raje ne govorim. In ne, s tem nimam v mislih tedna dni počitnic na morju ali obiska lokalnega bazena (ki zna biti prekleto drag špas za 5-člansko družino btw). Ni problem zategniti pas, ker če ni, pač ni. Ampak je, razumeš, JE!!! Samo ni pravično razporejeno in sedaj bomo mogli mi plačevati za grehe drugih, ki jim že tako ali tako nič ne manjka, in bomo mogli zategovati pas, si odrekati od ust, sprejeti minimum zgolj in samo zato, da njim ne bo nič manjkalo še naprej oz. bojo imeli več in več in več. Ne, darga moja, na to pa ne pristanem nikdar. Zaradi mene si lahko denar kuhajo namesto pašte vsak dan, če jim ga ni dovolj, ampak meni in mojim otrokom naj pustijo to, kar smo imeli, za kar smo se borili, za kar so se borili in delali moji starši, stari starši, pra pra pra pra pra strici, tete in kaj jaz vem kdo še. Jaz nisem povzročila te krize, pa naj liliana še tako trdi drugače. Mogoče jo je ona, jaz je definitivno nisem. In zato tudi ne pristanem na to, da mi bojo zdaj vzeli, da bojo oni še naprej lahko imeli (npr. Potočnik 20.000 evrov/mesec - pa mu jih nisem fouš, da ne bo pomote. V rit naj si jih stlači, vsak mesec posebej, če če, samo mojim otrokom naj pusti, da lahko (pre)živijo vsaj tako dobro, kot so sedaj!!! O tem kar se sedaj dogaja, o razkroju socialne drzave sem govorila ze pred 20-mi leti, ko smo si tako zeleli trznega gospodarstva, ker bi brez njega bili popolnoma uniceni. Podjetnistvo se je zahtevali in vecina je sanjala, kako bo imela svoje svoje podjetje in kaksni bogatasi bodo, a delavci so sanjali, da bodo imeli velike place oz. kdor dela bo imel... placan ne po diplomi, temvec po dejanskem delu in sposobnostih... Slepi in gluhi smo tedaj bili za opozorila, da ne morejo vsi biti zadovljni inda se zna zelo grdo obrnit za delavce... slepi in gluhi smo bili za denacionalizacijo, ker smo si strasno zeleli privatno lastnino... Razdali smo vse - tovarne, podjetja, premozenje... Namesto da drzava pobira zasluzke in donose ter jih vlaga naprej jih pobirajo "podjetniki", ki jih vlagajo v svoj zep. In sedaj smo slepi in gluhi ko bomo zgubili se tisto kar je ostalo.. solstvo in zdravstvo (privatizacija zdravstva je naslednja na vrsti - saj je na pol ze izpeljana)... Najlazje bo pa tistim, ki vidijo zgolj prezivetje.. prezivis dokler ne crknes, a pocrkali bomo kamlu ker ne bomo imeli ni za zdravila, niti znanja, da spises nek zahtevek, da jih pridobis...