bumerang
|
Sem si rekla, da se na temi ne bom oglašala, ampak vseeno.... Najprej Kerensa: Eno informacijo bi potrebovala s tvoje strani, ti lahko pišem na mail? Šole in vrtci so dobili navodilo, da se ne izvaja ne pouka ne varstva. Stavkamo za ohranjanje svojih pravic in ne za zviševanje pravic zato je tudi prihod na delovno mesto in dan plačan. Kolektiv lahko po svoji presoji sprejme v varstvo otroke, za katere presodi, da res nimajo kam, je pa to odsvetovano in res v izjemnih primerih. Svojega bom sama dala k starim staršem čeprav razmišljam tudi, da bi ga peljala s seboj. Če bi sodelavci pripeljali svoje, bi tudi jaz svojega. O nadomeščanju zaenkrat nič. Glede na to, da je število šolskih dni in realizacija pouka določena z zakonom, je možno, da bomo morali nadomeščati. Zdaj pa to, zaradi česar sem se sploh oglasila. Sploh se ne gre samo za podružnične šole. Ste spregledali, da je vlada določila tudi spodnjo mejo učencev v razredu na 24 in da ukinja šolske okoliše? Sploh veste, kaj to pomeni? Da bodo v našo šolo, ki bo imela recimo vpisanih 17 prvošolcev, pošibali še 7 takih, ki so se sicer vpisali nekam drugam in tam namesto 3 oddelkov imeli samo 2. Z ukinitvijo šolskih okolišev bodo tako nafilali vse šole, prazne pa zaprli. Učence boste sami morali voziti 30 km daleč ali pa jih bo tja pripeljal šolski avtobus, ki bo imel samo en dovoz in en odvoz. In ne, ne govorimo o podružničnih šolah z 20 učenci v vseh petih razredih ampak o VSEH šolah! Jutranjega varstva in podaljšanega bivanja nad 15.30 ministrstvo ne bo več plačevalo. Možni rešitvi sta dve. Delo opravljajo učitelji v okviru svoje obveznosti kar praktično pomeni vsak dan drugi učitelj, ki nima pojma, kdo je kdo, s kup spremljevalnih problemov, ali druga možnost, plačilo staršev. Polno! Popoldan enako. Avtobusni prevoz bo samo eden in če boste želeli, da otrok pride domov prej, boste morali sami ponj. Plačljivo postane vse, kar je do sedaj plačevala občina - jeziki v 2. in 3. razredu, računalništvo v drugi triadi, prevozi na sistematske preglede, varstvo vozačev. V vsaki šoli bo nekaj učiteljev odveč in bodo izgubili službo. Njihove ure se bodo razdelile med ostale učitelje. Ste še vedno tako navdušeni, če vam povem, da bo telovadbo v tretji triadi učila učiteljica matematike, likovni pouk in glasbeno vzgojo učitelj telovadbe, biologijo učitelj zgodovine? Podaljšano bivanje in jutranje varstvo pa učitelji predmetne stopnje? Preden se privoščljivo smejete učiteljem in ploskate vladi, pomislite, da ukrepi v prvi vrsti zadanejo vas in vaše otroke in šele kasneje učitelje. Ki že bomo kako preživeli tako kot smo še vsako neumnost, ki se je uvajala v zadnjih desetih letih. Vse do takrat, dokler se ne bo uresničila velika želja Velikega vodje - privatno šolstvo. In takrat bodo tisti najsposobnejši med nami imeli možnost zaposlitve v šolah s primernimi oddelki, vzornim vedenjem otrok in s človeka in njegove izobrazbe in dela vredno plačo. Ostali pa bodo ostali v nabasanem in podcenjenem javnem šolstvu, ki ga nihče ne bo več ne obvladal ne kontroliral. Ker, mimogrede, ukinjajo oziroma združujejo vse službe, ki se ukvarjajo s kakovostjo pouka. Kar se mene tiče, naj mi že enkrat znižajo plačo, dodajo dve uri na teden in me pustijo delat v miru! Skupaj z vsemi sodelavci, ki si vsi zaslužijo svoje delo in svoj kos kruha. Ki ni niti približno tako debel in na debelo namazan kot si mislite.