ronja
|
Lubijev komentar: jupiiiiiiiiiiiiiii moja plača 15 % dol, tvoja porodniška 40% dol, potem 3x vrtec (od tega 1x jasli), manjši dodatek,... manjše dnevnice za teren, manjša kilometrina... bencin gor.. šus v glavo... Tudi midva sva računala, ali si lahko privoščiva še 3. otroka, upoštevajoč, da se bomo morali kmalu selit, torej bo kredit, itd... in šparala že prej, da bi bil kredit čim manjši, ampak s temi ukrepi se mi zdi, da bomo našparano morali porabit za hrano... ne za stanovanje... Sploh potem, ko se meni izteče pogodba... No, potem se bo verjetno bolj splačalo, da sem doma . Malice si že prej nisem privoščila, sem si vzela kaj od doma in nič fensi, za oblet si praktično ne kupujeva, nimava nobenih razvad (ne kadiva, ne pijeva alkohola, niti ne kupujemo sokov, ne kupujemo kaj dosti sladkrij ali đanka), odpoveva lahko še 2 reviji in 2 članstvi v društvih, to je pa bolj ali manj ves luksuz... Sva že prej zelo asketsko živela, ker sva si pač želela večjo družino, ki bo rabila več prostora... pelin, precej bi se dalo omilit zasedanje prostora v vrtcih, če bi te ob izpisu za določen (vnaprej naveden čas) potem čakalo mesto v vrtcu. Jaz sem recimo trenutno na porodniški, vem do kdaj in bi ta čas z veseljem prepustila mesto komu drugemu (v bistvu celo 2 mesti), saj zdaj vrtca ne rabim tako kot zaposlene mame. Vendar če to pomeni, da bom potem cvikala za 3 otroke, kam jih dat, ko bom morala v službo... pa ne, hvala. Poznam veliko mamic, ki bi isto naredile... In ko se mi izteče pogodba, ker je v tej situaciji precej utopično pričakovat kakšno novo in če bo vrtec za 3, je res vprašanje, če bo to šlo z eno plačo skozi, dokler ne najdem službe. V tem primeru jih bom pač imela doma. Če me kdo ne bo hotel zato, ker imam otroke doma in niso v vrtcu ali pa če ne bom šla delat zato, ker se mi to enostavno ne bo splačalo (pri tej plači se mi zelo verjetno ne bi - ne vem, koliko bi prišel vrtec za vse 3, ampak za 1 plačava recimo četrt moje plače zdaj - pa imamo poceni vrtec, samo je moja plača polovična, ker sem na polovičnem času) pa dvomim, da se državi splača, da me je šolala za to, da sem doma... Jaz bi sicer rajši imela otroke doma, če sem sama doma (in jih tudi imam, zdaj, ko jih imam lahko, ker se mamo fino, čeprav plačujemo vrtec), vendar pa če veš, da potem ne dobiš mesta, ko ga boš nujno rabil, pa 2x premisliš... Meni so vsi v vrtcu svetovali, da jih imam vpisane, ker ziher ne bi dobila za vse 3, vsekakor pa ne v isti enoti... Pa mi je neumno, ampak nimam kaj. Če ne bi bilo izkoriščanja tega drugega otroka v vrtcu, bi bili možni vpisi v vrtec tudi med letom. V tem primeru bi ti dobila službo, bi takoj dala prošnjo za sprejem v vrtec in bi mesto hitro dobila, mogoče bi kak mesec rabila privat varstvo, ampak če sedaj pri eni plači lahko plačate en vrtec, bi z dvema plačama nekaj mesecev plačali tudi varuško. Ja, veš da! Sama sicer še nisem bila brezposelna, ampak recimo moja plača niti približno ne pokrije varuške, niti pribliiiiižno ne! In daaaaaleč od tega, da bi potem pa takoj dobila mesto za 2.! Pa kot pravim, nisem v tej situaciji, ampak vem pa, da to ne gre ravno tako na izi, ker se je par prijateljev preseljevalo in so se kar namatrali dobit vrtec v drugi enoti! Ko je moja sestra imela otroke v vrtcu (sedaj sta v osnovni šoli), je bilo v vrtcu, v katerem so moji otroci danes, prostora, da si lahko vpisal otroka tudi med letom. Ja, poglej statistiko! Zdaj ima otroke generacija iz poznih 70ih, zgodnjih 80ih, ki je najmočnejša povojna generacija, prej in potem je bilo otrok manj in zato je zdaj spet največ otrok, ker je največ žensk v plodnih letih. Saj to pa ni ravno težko za zračunat! pa tudi normativi, koliko otrok je na 1 vzg. so se malo spremenili od takrat, ko smo bili mi mali, recimo... prvo vprašanja pri svetovalki je bilo, če imam varstvo za otroka, v kolikor dobim službo in začnem delat takoj. In isto vprašanje pri delodajalcu. Hčerka je bila v vrtcu in sem začela delat drugi dan po razgovoru. Jap, tudi meni se zdi, da gre nekako tako... Večinoma ne vidijo radi, če nimaš urejenega varstva - sploh za 3 otroke . Se mi zdi, da bi hitro slišala: "Naslednji, prosim" .ker sem pač morala napraskat skupaj denar , da sem obdržala službo... Ja, ampak lahko ne zaslužiš dovolj za privat varstvo... V tem primeru se bi pa 3x vprašala, če ne bi rajiš doma ostala... In to se državi na dolgi rok verjetno najmanj splača - samo sedanja garnitura tako ni nikoli slovela po tem, da bi gledala na dolgi rok naprej (oni gledajo samo nazaj - daaaleč nazaj;). Je pa seveda možno,d a če ne bi bilo vpisanih toliko otrok, ki vrtca ne rabijo, bi potem tudi mesto lažje dobili, ko bi ga rabili... Ne vem, kot sem rekla: nisem bila še brezposelna, vendar si pa predstavljam, da ni ravno tako izi kot se mogoče zdi... kako boste pa večje število otrok, enega za drugim, potem študirali? Računala sva, da bomo do takrat že preseljeni (davno) in tudi že odplačali kredit. če bodo želeli študirat v drugem mestu, pa si bojo verjetno kaj morali tudi sami zaslužit. Tu je precej programov in imajo veliko izbire, tako da lahko študirajo tudi tu. Države to ne sme zanimati. Peggy, državo z negativnim prirastkom take stvari morajo zanimati. Če bi nas bilo preveč, potem jih nima kaj zanimati oz. bi nam morala še oteževat odločitev za 2. otroka. Če pa nas je premalo, pa vkolikor hočejo ohranit to državo in ker itak ne smemo odpret meja zaradi EU, enostavno morajo nekaj naredit, sicer nihče ne bo plačeval penzij teh, ki jih zdaj nič ne zanima;). Enostavna matematika. Treba je reorganizirat trg dela, študentsko delo preoblikovati - tako, da bi ga lahko koristili le študentje do določenega števila ur letno Hehe, saj točno to je prejšnja vlada poizkušala, pa je bila sedanja vlada proti . In z njo večina, ki je šla na referendum. Kar se tiče iskanja službe in varstva pa tako. Ja službo lahko iščeš tudi če imaš otroka doma s tem se popolnoma strinjam. Je pa problem, ko te na razgovoru vprašajo, če imaš urejeno varstvo. Lahko se jim seveda mirno zlažeš, če si tek človek, da ti lagat ni problem. Če pa poveš po pravici, da ga nimaš ( seveda ne pozabiš omenit, da si ga lahko takoj priskrbiš, če je to potrebno) pa si avtomatsko v vsaj majhnem minusu. Odvisno sicer na katerem področju iščeš ampak ponekod si v minusu že če imaš majhne otroke. In, ker se danes za vsako delovno mesto poteguje kar nekaj ljudi in lahko tudi mali minus že razlog, da na koncu izberejo drugega kandidata. Podpis. Levi in desni pa so stvar preteklosti če vprašaš mene. hehe, colt, pred volitvami si mal drugače pisal;). Se strinjam z mary. Sama sem bila vedno hvaležna za naš socialen sistem, čeprav nisem bila nikoli brezposelna, nikoli se nisem šla kakega enostarševstva ali kaj podobnega - ampak že samo porodniška in vrtec itd... mi je bilo všeč:). Se strinjam sicer, da je kredit naša stvar, bi bilo pa po moje fer, da bi pogledali, koliko imaš realno: če plačuješ kredit za stanovanje, to verjetno še ni čisto tvoje, saj ti ga v primeru, da ne odplačuješ več, vzamejo. Ni to isto kot če si ga dobil, hočem rečt. Štet se mora, vendar v deležu, kolikor je tvoje, enako tudi avtomobili itd... Hkrati pa se mi zdi ravno tako trapasto,d a se ljudje zakreditajo za nobel avto, potem pa jamrajo... Vendar popolnoma fer sistem težko narediš, saj lahko nekdo vse svoje zapravi in kao nima nič, živi pa na visoki nogi, drugi bo pa šparal z malimi dohodki, pa bojo rekli, kaj vse ima, ker si pač drugega ne privošči. NIso samo materialne stvari, hočem rečt. Ne vem, zato pa nisem politik ali ekonomist:D.