marty5
|
Mi smo sicer eni izmed tistih, ki nam je ta sistem 2. otrok brezplačno zelo prav prišel, saj drugega varstva nimamo - septembra gre pa prvi itak v šolo. Se pa strinjam, da v veliko pogledih sistem ni fer in se ga je na veliko izkoriščalo. Je pa tako, da se bo pri nas vse skupaj tako ali tako poravnalo - prvo leto vrtca, ko je bil le en vrtičkar, smo plačevali 7. razred, s tem, da je bil otrok po par dni na mesec v vrtcu. In sedaj bomo spet plačevali en lep znesek, ker smo ravno zaradi teh varčevanj prestopili prag 8. razreda po novi lestvici (vsaj po mojih izračunih, ker odločbe še nimam). Mene od vsega najbolj jezi primerjava, kako je drugod. Primerja naj se vse, ne le tisto, kar vladi ustreza. Vrtec bi morali vsi plačevati en pavšalni znesek - recimo do 100 evrov za drugo starostno skupino in do 150 evrov za prvo. To je znesek, ki bi zelo verjetno prinesel v blagajno enak znesek kot sedaj, le da bi bil enakomerno razporejen. Šola npr. stane tudi okrog 100 evrov (malice, kosila, varstvo). Sistem, po katerem vrtec plačuješ glede na dohodke, je tako nepregleden in poln lukenj, da je povsem nepravičen. Če imaš dve povpečni plači, si ob konkreten znesek za ISTO storitev in ti na koncu ostane manj od tistih, ki zaslužijo npr. minimalca. Pa tudi tako je - ljudje ne znamo ceniti, kar je dano zastonj in s tem ne ravnamo spoštljivo. In nenazadnje, kot je že nekdo prej napisal, starši se moramo zavedati, da je otrok tudi strošek - marsikoga smešno nizko plačilo vrtca zavede in jih potem udari z vso močjo, ko imajo po nekaj otrok, z majno razliko, v osnovni, srednji šoli ter nato morda še na faksu. Glede rezov v porodniško. Ja, imamo najbolj radodaren sistem (čeprav je po moje skandinavski najbolj radodaren), vendar pozabijo povedat, da je pri nas delež zaposlenih mladih žensk za polni delovni čas, med najvišjimi v Evropi. Drugod, zaradi krajših porodnišk, mamice velikokrat ostanejo doma, ker si to lahko privoščijo, saj partnerji zaslužijo dovolj. Sicer pa, kolikor sem videla, bi bil iz te postavke privarčevani znesek relativno nizek in je po moje le del pogajalske taktike - v smislu, popustite drugod in bomo porodniške pustili na miru. Skratka, ne morejo spremenit le eno ali dve postavki v mozaiku, ampak je potrebno spremenit vso sliko. Treba je reorganizirat trg dela, študentsko delo preoblikovati - tako, da bi ga lahko koristili le študentje do določenega števila ur letno - predlagani zakon o malem delu je bil zelo dober približek k temu. Fleksibilizirati trg dela, da se bi vsi lažje in hitreje premikali v smeri zaposlen - nezaposlen. Vendar to pomeni, da se moremo vsi tudi nekako odpovedati dosedanji miselnosti, da je pogodba za nedoločen čas sinomim, da smo na delovnem mestu varni in zasidrani. Pa omogočiti fleksibilne urnike, delo od doma - vse, kar bi izboljšalo kvaliteto življenja družin. Šteje naj samo produktivnost, ne pa pravilo, da moremo 8 ur preživeti na delovnem mestu. Predstavljajte si, kako bolj motivirani in zadovoljni bi bili starši, ki bi lahko delavnik prilagajali družini. Mnogo tega sem sama koristila pri delodajalcu in se da čisto lepo izpeljati, če je le volja z obeh strani. Veliko, veliko bi lahko naredili, da nam bi bilo boljše. Naš največji problem je, da smo ujeti med preteklostjo Jugoslavije in realnostjo zahoda. Predvsem v naših glavah. No, malo sem zašla s teme, ampak me tako jezi, ko vidim, da cepetamo na mestu in se nam ne uspe premakniti naprej. Pri vseh teh ministrih in strokovnjakih bi si človek mislil, da bi lahko pokazali veliko več. Pa naj so levi ali desni.
< Sporočilo je popravil marty5 -- 25.3.2012 9:26:20 >