Brbs
|
IZVIRNO SPOROČILO: TomTaylor Pred 7-imi leti sem delala izračune, koliko kredita za izdelavo mansarde si lahko privoščiva na 20 let, da bomo lahko ob tem tudi normalno živeli, upoštevajoč vse takratne trende, plus menjave avtomobilov, plus dodatnega planiranega otroka in stroške, ki jih prinese (sej se grdo sliši, vem),...vse, vse. Plus 40% ostalih eventuelnih neplaniranih stroškov mesečno, plus dopusti, registracije oz. večji letni stroški.....pa sem takrat izračunala, dobro se spomnim in nekje imam celo shranjene tabele v Excelu, bi nama vsakemu ostalo 150-200 evrov čistega plusa. Še do pred parimi meseci nama je ostalo vsakemu tam enih 30 EUR. Današnje realno stanje - do 5. v mesecu, ko je plača, nama na računu ostane, vsakemu po par centov. In to pri zniževanju vsakodnevnih izdatkov kot so malica v službi (kupim si samo za takšno vrednost kot dobim povrnjeno - to je 3 miniaturne ajdove žemljice, 1 LCA jogurt in milky way čokoladka za ob jutranji kavici, še pred enim letom sem za ta denar dobila toplo malico v restavraciji...)...Sicer sem popolnoma zašla s teme...no, v glavnem, po tanovem si bomo najverjetneje vrtec kar malo težko privoščili... ....in tako spet prihajajo "dobri stari časi".... Podobno je pri nas. Sicer dobro zasluživa, pred nekaj leti sva zgradila hišo. Izračunala, da je treba imet tudi vsakomesečno rezervo, da bomo normalno živeli. A lahko mirno rečem, da je našemu družinskemu proračunu ta kriza zadnja 3-4 leta vzela cca 20-25% proračuna (nižje plače, regresi, nobenih božičnic, zdaj še ukrepi vlade (otroški, vrtec), že itak so upadli oz prenehali vsi dodatni zaslužki - avtorski honorarji, dobički iz vrednostnih papirjev). Očitno si človek ne more nič privoščit na kredo, tudi z izračunano rezervo ne, ker še ta rezerva lahko hitro poide. Žalostno je, da se veseliš zapadanja kakšnih kreditov in da boš lažje zadihal, potem pa ti še to vzamejo (tokrat očitno vlada z varčevačalnimi ukrepi). Da o znižanju poroniške sploh ne govorim - še to me bo udarilo. Jezi me predvsem to, ker srednji sloj najbolj nastrada. Bogate ne boli niti nižanje porodniške (itak so že čez maksimum), niti dvojni vrtec, otroškega že tak nimajo, itd., tudi ta najbolj boge ne tak, ta srednji pa pokasiramo vse - s tem kar se napoveduje, bomo mi izgubili več kot 10% družinskega proračuna.
|