liliana
|
IZVIRNO SPOROČILO: petea - ker se npr. pri OD vzame za izračun ista osnova vseh družinskih prihodkov, ne glede na to, ali je vlagatelj oče ali mama, ni logično, da bi dejstvo, kdo je vlagatelj, vplivalo na višino OD, enako je pri določitvi plačilnega razreda za vrtce; enostavno ni podlage, da bi izbira vlagatelja vplivala na višino določitve neke družinske pravice, tudi razlago na spletni strani ministrstva jaz razumem tako, pritrdil mi je v mojem razmišljanju tudi informator na CSD, ko sem še bila v dvomu in tehtala, če bi decembra spremenila vlogo ter dodala preračun OD V prehodnem obdobju to pomeni, da bo CSD po uradni dolžnosti preveril samo tiste pravice, do katerih je upravičenec takrat upravičen. Le pri denarni socialni pomoči, kjer so vsi "družinski člani" ali "povezane osebe", kot jih imenuje zakon, upravičenci, bo avtomatično preveril vse pravice. Od leta 2013 naprej pa bo vsaka sprememba, ki vpliva na eno pravico, povzročila, da se po uradni dolžnosti pogledajo tudi druge pravice. V primerih prvega odločanja po ZUPJS se po uradni dolžnosti preverijo tudi druge pravice iz javnih sredstev iz tega zakona, do katerih je upravičenec upravičen na podlagi drugih odločb. Če center za socialno ugotovi, da bi bilo treba katero od teh odločb odpraviti ali o njej na novo odločiti, po uradni dolžnosti to odločbo odpravi in z eno odločbo skladno s tem zakonom odloči o vseh pravicah iz javnih sredstev po tem zakonu. Pravice iz javnih sredstev se prizna z dnem priznanja tiste pravice iz javnih sredstev, katere uveljavljanje je vzrok za postopek odločanja tudi o drugih pravicah. Jaz pa to citirano razlago ministrstva razumem takole..... Če imam otroka že v šoli in ne vlagam vloge za znižano plačilo vrtca in imam veljavno odločbo za otroški dodatek do avgusta 2012.....mi bo ta odločba do takrat veljala in bom otroški dodatek dobila po tej odločbi..... Če pa vlagam vlogo za znižano plačilo vrtca in s tem PRVIČ uveljavljam pravico po ZUPJS, pa se mi avtomatsko preverijo tudi druge pravice iz javnih sredstev (meni se to zdi čisto logično, če je ena pravica podlaga za drugo oz. so si v neki "odvisnosti").... Ker pa je leto 2012 prehodno obdobje......so določene izjeme.....izjeme so med drugim to: - da tistemu, ki ni uveljavljal NOBENE pravice po ZUPJS, velja stara odločba do konca (recimo odločba za otroški dodatek do avgusta 2012) in ima možnost, da vloži vloga pred iztekom odločbe ali pa je ne vloži...... - da se preverjajo samo pravice upravičenca in ne vseh družinskih članov (razen pri socialni pomoči).....zato lahko v prehodnem obdobju da vlogo za znižano plačilo vrtca tisti starš na katerega se ne glasi stara odločba o otroškem dodatku.....v tem primeru se otroški dodatek ne bo preračunal po novem, ker v prehodnem obdobju preverajajo samo upravičenca (tistega, ki je vložil vlogo za znižano plačilo vrtca)......če pa je dal vlogo za znižano plačilo vrtca tisti starš, na katerega se glasi tudi odločba za otroški dodatek, pa mu bodo preračunali otroški dodatek avtomatsko po novem (ker gre za enega in istega upravičenca)...... Vendar te izjeme veljajo samo za prehodno obdobje, oz. za leto 2012....kasneje to več ne bo mogoče in se bodo upoštevali vsi družinski člani......
|