Lianna
|
IZVIRNO SPOROČILO: Zamima kr nekaj novodobnega spet ... pač otroci, ki so nemirni, ne zdržijo dolgo pri eni igri, nalogi, so "vihravi", ne slišijo ko jih pokličeš, iščejo pozornost povsod ... rabijo nekoga, da jih vodi, jada jada,... čeprav jaz dvomim, da ima Zala to diagnozo, ker se zelo lepo sama zaigra, res pa je, da ji mora biti igra/zadeva za katero se gre izredno zanimiva in se lahko tako igra ure ... ko greva v kino je sposobna sedet celo risanko nepremično, niti na wc ne gre vmes, tudi doma ko gleda tv je pridna, ko riše, ustvarja, reže, lepi je ful pridna in ful rada to počne, tudi, če ji daš kakšne naloge jih bo z veseljem delala ... tako, da ... eh, ne vem, je pa ok, da vseeno "preverijo", da kaj ne spregledajo ... ker če ima to diagnozo, potem taki otrok potrebuje pogodbo za dodatno individualno pomoč v šoli ... in pač vse kar to potegne za sabo... (več si pa lahko na netu prebereš, tam je bolj strokovno obrazloženo, jaz se ne bi rada kaj dosti s tem obremenjevala, dokler česar ne potrdijo strokovnjaki ) ampak bodimo pozitivni koliko so pa kaj visoki/težki vaši 5 letniki? :)) naša je v peresno lahki kategoriji 14.5kg in 109cm (ja vem, že celo njeno življenje mi gnjavijo zaradi teže, a dale sva skozi že vse preiskave in jim še zdaj ne morem povedat, da je tako pač dedno ) Diagnozo motnja pozornosti ni prav lahko dokazat. In približno eno leto traja, da otrok dobi odločbo in se tretira kot otrok s posebnimi potrebami. To se predvsem pokaže v osnovni šoli, ponavadi že v prvi tridati. Otroci, ki imajo takšno diagnozo imajo težave pri večini predmetov, saj se ne zmorejo skoncentrirat in že vmes ko jim nekaj bereš pozabijo. To, da otrok ne zdrži pri eni igri, da je vihrav, rabi vodenje je značilno za večino majhnih otrok in da nekdo na podlagi tega reče, da ima otrok motnjo pozornosti je zame absurd. Sem delala z otroki, ki imajo to diagnozo in npr. brez težav 2h gledajo risanko, se igrajo s punčkami, so športniki. Motnja pozornosti se predvsem kaže pri učnem uspehu. Jaz bi vzela to z rezervo, bi dala sicer otroka na testiranje, ampak glede na starost otroka nikakor ne bi dovolila, da se ga brez resnih dokazov obravnava kot otroka s pp. Še sreča, da takih diagnoz strokovnjaki ne postavjajo kar tko v tri dni in obravnava traja kar dolgo, ker drugače bi imel vsak tretji otrok motnje pozornosti.
|