Frodo Bisagin
|
IZVIRNO SPOROČILO: funšterc A misliš, da sem vedno tako mislila? Veš kolikokrat sem bila strpna, poslušala, jih razumela. Ko pa oni niso strpni do mene, mojih otrok, ko vidim, da "morajo" najstniški Slovenci nabijati tako glasbo, govoriti z njihovim naglasom, da jih socialno ne izobčijo, ko je mladostnik s slovenskim naglasom čuden... potem počasi spremeniš svoje mnenje. Oprosti, zivim v naselju, ki je narodnostno precej mesano pa se nisem dozivela, da je slovenski naglas "out". Srbohrvatizmi so bili nekaj casa "in", sedaj so pa "in" ful, kul, ipd... Ne poslusam "narodnostno obarvane" glasbe", a glasba je stvar okusa. Tudi kaksen tehno meni ni vsec, pa ga primitivci nabijajo iz avtomobilov. Na eni strani proti "juznjaski" glasbi, a proti "ameriski" nimamo nobenih zadrzkov - dvojna merila. Pa še to, a se oni prilagajajo državi, ki jim je dala zavetje? Jo spoštujejo, a tukaj pa ni nestrpnosti?? Mlade drzava sploh ne zanima. Ne dojemajo. Zato jih je potrebno vzgajati, mi smo pa vse naredili, da smo solam in izobrazevalnim institucijam odvzeli vzgojno komponento. Hocem ti povedati, da niso samo "oni" krivi, da je tako. Tudi mi smo, tudi drzavne institucije nosijo svojo krivdo. Oče mojega moža je dalj časa živel v Nemčiji in se je prilagajal, govoril je nemško, ni vrtel Avsenikov sredi Berlina ob odpretm oknu - a to ni dovolj dobra razlaga. Trudil se je. Če bi se oni trudili, pa govrim o drugem rodu v Sloveniji. In je za Nemce se vedno "juzni". Tako kot Slovenci za Avstrijce. primitivizem ne pozna meja. BTW: zakaj se je tvoj tast sramoval svojega slovenstva? Zakaj se je odrekel glasbi, ki jo ima rad? Zakaj se je skusal utopiti v masi? ne cutijo vsi potrebo da zanikajo svojo identiteto, kar pa ne pomeni, da je zato slabsi ali nasprotnik. Starši so bežali v Slovenijo, ko so imeli vojno in bolj cenijo Slovenijo kot njihovi otroci, ki vcepljajo svojo kulturo Slovencem (če ne poslušaš Cece, kao nimaš pojma in si nula itd.). Dajte malo odpreti oči in poglejte, kaj se dogaja med mladimi. Se dolgo pred vojno so razna podjetja (kot Jata ipd) z avtobusi hodili po bivsi YU in iskali delavce za svoja podjetja. Iskali so predvsem neizobrazeno delovno silo, za delovna mesta, ki jih slovenci niso hoteli. Zeleznice, Snaga, Zelezarne, Rudniki.... Zal je pa kulturna raven neposredno povezana z izobrazbo. Velika vecina bolj izobrazenih "priseljencev", posebejn tisti, ki so prisli v Slovenijo na studij in so potem tukaj ostali nima tezav s prilagajanjem. Problem je mentaliteta tistih, ki nimajo tako kulturno raven, da imajo zeljo prevzeti dolocene znacilnosti nove domovine in dovolj kritivcnega razmisljanja, da najdejo skupne povezave. In ta primitivizem ni samo na strani "priseljencev", temvec na vseh straneh. Zato se pa tezko kam premaknemo. In prav zato ni problem v veri, ampak v kulturi in kulturni ravni.