akva
|
Ursap ful luštna slikica!! Pri porodnem načrtu moram še jaz pristaviti piskrček, samo toliko, da vidite, kako različne so lahko izkušnje (v LJ P). Ne vem, ali je res toliko odvisno na koga naletite ali kaj, pri meni porodni načrt ni predstavljal nobenega problema. Pomolila sem jim ga že čisto na začetku (na sprejemu), še pred mano je prišel do 2 babic in porodničarke v porodno sobo, ki so povedale svoje mnenje (na kratko:" Smo prebrali, bomo upoštevali, le želim, da ne jeste. Res!" - ena izmed želj je bila, da med daljšim porodom tudi kaj pojem, če mi bo pasalo, pa sem jim kar povedala, da mislim, da ne bo treba jest.) Pri sestavi porodnega črta mi je zelo pomagala knjiga Porodni načrt ali nekaj takega, ki te seznani z vsemi rutinskimi postopki, kdaj so potrebni, kdaj ne, in v porodnem načrtu se do njih (pa ni treba da do vseh) opredeliš, recim: "Predora plodovih ovojev nočem, če ni nujno potrebno, od lajšanja bolečin bi najraje izbrala to pa to..." Ni nujno, da s porodnim načrtom vsepovprek zavračate (jaz sicer sem ), če mislite, da bi imele klistir, britje... pač tega niti ne omenjate, lahko pa se s porodnim načrtom opredelite do takih stvari, ki jih potem med popadki težko predebatirate z babico. V tem primeru vam pač prihrani nekaj dela. Itak pa praktično pri vsaki želji ali prošnji, ki jo napišete, velja, če pač ni drugače medicinsko indicirano ali nekaj takega. Itak, da če stvari gredo drugače, kot si boste zamislile, ne boste vztrajale. Recimo, "nočem CR" nekako ne pride v poštev, ker ga bodo naredili, če bo ogroženo življenje. Kar se tiče knjige Porodni načrt in še kakšne o naravnem porodu..., če vam veliko pomeni zaupanje v zdravnike, babice, jih rajši ne brati. Po branju teh knjig že skoraj ne moreš drugače, kot da ne bi vsaj malo poskušal stvari vzeti v svoje roke. Če boste pri porodu pripravljene sprejeti vsaj malce odgovornosti (tako bo porod tudi veliko lepša izkušnja), se lahko seznanite z vsemi postopki v porodnišnici in poskušate na njih vsaj malo vplivati. Zdravniki so še vedno tam, če gre kaj narobe. Je pa še malce zgodaj razmišljati o porodu, sploh če bo to prvič, ker se mi zdi, da se odnos do poroda proti koncu nosečnosti precej spremeni v pozitivno smer. Jaz do kakega sedmega meseca nisem razmišljala o drugem kot o EA, ker pa je bila moja največja nočna mora vakumski porod (ne vem od kod, ampak že sliši se grozno), me je že tista čisto malo večja verjetnost odvrnila od epiduralne. Potem pa nekih alternativ ni bilo več, morala sem se sprijaznit, da bo porod pač naraven. Uf, spet se natvezila, me bo treba malo bremzat, zgleda...
|