ronja
|
Ne vem, če je moj otrok tisti, ki prvi udari. Lej, v prvem postu si napisala, da je uščipnil sošolko, ker ga je izzivala - v tem primeru je on prvi začel s fizičnim nasiljem nad drugo osebo. Če je bilo tako, kot si napisala. Če ni bilo, ne morem komentirat, ker ne vem. Ampak da je tu udaril prvi, si napisala sama. Da je nedolžni sošolki počečkal risbico tudi ni prav. Ni, pa pika. če bi ga ona potem kresnila (ker jo je s tem izzival) - bi se ti zdelo prav? Če ni vedno tisti, ki zadnji udari in vidijo le njega. Težko je pojasniti tudi strgano rumeno rutico že v prvem tednu. Predvidevam, da je ni raztrgal sam. Pa modrice okrog oči. Bilo je vključenih več otrok. Ali so vsi dobili podpise????? Nimam izkušenj, še nikoli se ni nobena stepla v vrtcu, ampak iz pogovorov z drugimi mamicami, se mi zdi, da obvestijo pri nas vzgojiteljice starše vseh udeleženih v pretepu. Tako da - ja, verjetno so vsi dobili podpise, kako pa naj sicer starši vejo, da se otroci mlatijo v šoli - tega si navsezadnje verjetno nihče ne želi. Imam občutek, da ti ni prav oz. se počutiš malo krivo, da nisi reagirala takrat, ko jih je skupil tvoj otrok, zato bi zdaj rada malo kompenzirala - v smislu: naj se pač vedno vse sami zmenijo. Ampak 6 letniki se še ne znajo vedno sami zmenit. In če jih bomo pustili, da bo zmagal močnejši, lahko tvoj fantek zelo slabo odnese, ker sploh ni nujno, da je on najmočnejši v razredu... zato jih je boljše učit drugačnega pristopa. Nasilje ni ok - niti nad njim niti od njega - v nobenem primeru. Če imaš slabo vest za prej, mu to lepo prostodušno priznaj. "Poslušaj, sine, zadnjič so te namlatili, pa nisem nič rekla - pa to ni bilo prav. Veš, ko sem jaz hodila v šolo, je bilo vse skup še bolj razpuščeno in smo se mulci non stop tepli - ampak to ni bilo fajn, sem jih tudi dostikrat pokasirala - pa sem mislila, da je to normalno in sploh nisem razmišljala, da je lahko drugače. Tebi privoščim drugače in bomo delali drugače, ok? Nihče te ne sme udarit in tudi ti ne smeš nikogar udarit. Če te kdo izziva z besedami, mu z besedami vrni. Tudi te znajo bolet, saj vidiš, da te razjezijo. Če se ne spomniš takoj, kaj bi mu zabrusil, pa počakaj trenutek, da najdeš besede. Če kdo začne pretep, pokliči učiteljico, da naredi red." Kar se rutke tiče - mojidve sami strgata marsikaj, mislim, da bi jima tudi rutko ratalo, sploh po kakem preganjanju po dvorišču, pa če je še kje kako drevo v bližini... Ni pa nujno, lahko da mu je kdo "pomagal" pri tem, seveda. Ampak zakaj zaboga ga ne vprašaš? Če bi moja punca prišla plava iz vrtca, bi jo sigurno vprašala, kaj so imeli. Tudi vzg. vprašajo, če vidijo kako modrico in se mi zdi to prav - lepo da skrbijo zanje, da povejo, da so opazile (tako se tudi zavarujejo, da to ni nastalo v vrtcu) in hkrati še preverijo, od česa ta modrica je (sama ju ne tepem, ampak obstajajo tudi taki starši, ki puščajo sledi na otrokih...), kar daje meni kot mami en tak občutek varnosti - da res gledajo na vsakega otroka in jim ni vseeno. To je fajn občutek - podpisi so nekaj podobnega - to je sodelovanje s starši, stalno javljanje težav. Ker je prav, da vemo, predno rata velika štala - manjšo je namreč veliko lažje rešit. PS. sama sem prva 4 leta obiskovala šolo s podaljšanim bivanjem in sem bila tam do 15-16ure. Nismo šli čisto vsak dan ven. Imela nas je samo ena učiteljica in bilo nas je 33. Ni tako velike razlike kot zdaj, se mi zdi;). Vem, da so se učiteljice kar namatrale, da so spravile vse otroke napisat domačo nalogo... So bili problemi že takrat in so se včasih precej kruto končali. Otroci so po celem dnevu šole že malo utrujeni, malo razposajeni, rabijo pokurit višek energije, v dodatnem bivanju nimajo toliko zadolžitev,... jasno, da se jim malo strga in da jih krotit v pop. bivanju ni enako lahko kot zjutraj, sveže, site, spočite, željne znanja... Primerjat delo dveh učiteljic in rečt, da je ena nesposobna, čeprav ima precej drugačne pogoje, se mi zdi malo krivično. Kakorkoli obračaš, tvoj otrok je bil udeležen v veliko pretepih (včasih jih je skupil on, včasih drugi) - to ni dobro zanj. Otroci in učitelji hitro popredalčkajo en drugega in če bo on "težaven in agresiven", potem mu ne bo luštno. Zdaj je minil komaj 1 mesec in lahko to še popravita, konec leta bi bolj težko - ko ga bojo sošolci tako videli, se bojo vsi, ki bojo imeli slab dan, spravili nanj, ker bojo vedli, da bo on ziher popenil. In mu bo težko. Res. Tega ne delaš zato, da ne bo punčka jezna, ker ji je počečkal risbico - to delaš ZA svojega fantka!